EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kutyaiskola

2014. augusztus 14.

Kutyaiskola

Ugat, rág, gödröz és szétszedi a lakást. Mi pedig bosszankodunk, pedig valószínű, hogy nem egy igazi, született rosszaságunk van, hanem csupán helytelenül próbáltuk nevelni az állatot.

Minden, valaha kölyökkutyát tartó gazdi tudja, milyen az, amikor kedvence hurrikánként suhan végig a lakáson, jó nagy felfordulást hagyva maga után. Az első alkalommal még csak kicsit bosszankodva tüntetjük el a nyomokat, ám a második, harmadik eset után megszidjuk a kutyát, pedig részben ez a kölyökkor természetes velejárója, amit néha nem lehet kikerülni. Ahhoz, hogy kutyánk jól viselkedjen és a távollétünkben se tegyen tönkre semmit, bizony sok mindenre oda kell figyelnünk, sok mindent kell tennünk. Csak olyan ember vállalkozzon egy kölyök befogadására, aki el tudja fogadni, hogy a nevelési időszakban bizony lesznek károk és sok ideje és türelme van egy kicsi lény felnevelésére. Sokan álmodoznak egy olyan kutyáról, aki nyugodtan alszik, amíg a gazdi nincs otthon, majd ha hazaér örül neki, kulturáltan sétál, sok helyre el lehet vinni, mert tud viselkedni. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy ahhoz, hogy kutyánk ilyen legyen, bizony nagyon sokat időt kell ráfordítani, különösen a kezdeti időszakban. Fontos, hogy mielőtt hazaviszünk egy kölyköt, alaposan gondoljuk végig, hogy valójában mennyi időnk is van. Sok szomorúságtól és csalódástól kíméljük meg magunkat és a kutyát, ha egy kis időre félretesszük az érzelmeinket és racionálisan végiggondoljuk a mindennapjainkat. Ha kevesebb ideje van, de mindenképpen szeretne kutyát, akkor gondolkozzon el egy felnőtt állat befogadásán. A jó menhelyeken pontos tájékoztatást tudnak adni az egyes állatok természetéről, viselkedéséről, igényeiről.

Ugató barátunk számára a napirend minél pontosabb betartása nagyon fontos, ezért próbáljuk meg már az első együtt töltött naptól a család időbeosztásához illeszteni az állat programját. Ha változás van, az rosszul érintheti kedvencünket, ezért igyekezzünk mindent azonos időben végezni – kezdve a sétáktól, egészen az etetésig és a közös játékig.

Gazdiként figyelembe kell vennünk, hogy mekkora a kutyánk mozgásigénye, jó ha ez már a kutya kiválasztásánál is fontos szempont. Ez nem csupán tankönyvi adat, hanem tény, hogy ha az állatot nem fárasztjuk ki eléggé, akkor unalmában keres magának valamit, ami szórakoztatja – például felfedezi a lakás addig ismeretlen, rágásnyomtól mentes részeit, kipakolja a szemetest, vagy éppen szétszedi a kanapét. Ha elegendő fizikai és szellemi aktivitásra nyújtunk lehetőséget az állatnak, biztosak lehetünk benne, hogy az otthon töltött idő jelentős részét alvással, pihenéssel fogja tölteni. Amíg a kutya nagyon fiatal és nem vagyunk biztosak abban, hogy nem tesz kárt a lakásban, amikor elmegyünk, addig zárjuk egy olyan helyiségbe a távollétünk idejére, ahol nem tud semmit tönkretenni. A távozásunk előtt fárasszuk ki és hagyjunk neki rágcsálnivalókat és játékokat.

http://www.fressnapf.hu/fit_fun_4db_os_preselt_borcsont_130g_12_5cm/

http://www.fressnapf.hu/kutyajatek_labda_giroszkop_10_cm/

http://www.fressnapf.hu/gumicsont_toltheto/

A játékai közül mindig csak néhányat hagyjunk elől és cserélgessük őket, így mindig az újdonság erejével hatnak majd.

Szaladjunk nagyokat!

A közös sportolás vagy a szabadtéri játék segíthet a kutyus mozgásigényének kielégítésében. Frizbizhetünk, labdázhatunk, botot dobálhatunk vagy akár úszhatunk is kedvencünkkel, a lényeg, hogy minél jobban megmozgassuk az állatot.

http://www.fressnapf.hu/kutyajatek_termoplasztikus_gumilabda_kotellel/

A sporttal pedig nem csak elfáraszthatjuk a kutyát, hanem kedélyállapotán is javíthatunk, így elkerülhető a depresszió, rosszkedv kialakulása is.

Tanuljunk illemet!

A közös mozgással megtanulhatjuk például, hogy az állat miképp szaladjon mellettünk pórázzal vagy anélkül, hogyan hagyja figyelmen kívül a kísértésbe ejtő momentumokat, mint a földre ejtett étel vagy mások hívószava. Új dolgokat először mindig nyugodt körülmények között tanítsunk, hogy semmi ne vonja el a kölyök figyelmét, később olyan helyeken is meg kell erősítenünk a tudását, ahol már sokféle inger éri a kölyköt (szagok, emberek, más kutyák stb.)

A „Marad!” és a „Hozzám!” parancsokat például feltétlenül gyakorolnunk kell, ha a közelben több kutyus, ember is jelen van, és nagyobb koncentrációt igényel, hogy kedvencünk teljesítse, amit kértünk. Ez azért fontos, mert lehet, hogy a kutya akkor sikeresen teljesíti a vezényszavakat, amikor kettesben vagyunk, viszont társaságban a füle botját sem mozdítja. A sikeres küldetések után ne felejtsük el megjutalmazni négylábú barátunkat, akár egy finom falattal, akár legkedvesebb játékával.

http://www.fressnapf.hu/premiere_best_meat_jutalomfalat_kutyaknak_kacsa_90g/

Nagyon hasznos csatlakozni egy kutyaiskola kölyökcsoportjához, mert amellett, hogy biztonságos körülmények között tanulhat a kölyök, egy másik alapvető fontosságú dolog is megtörténik, megtanul viselkedni más kutyák társaságában. Így nem lesz akadálya az önfeledt játéknak, nyugodtan szabadon sétálhat, nem kell attól tartanunk, hogy félelmében elfut más kutyáktól, esetleg agresszívan viselkedik. Ez egy olyan befektetés, ami egy életre szól.

Gyakoroljunk rendszeresen!

Minden tudást rendszeres gyakorlással sajátíthatunk el legkönnyebben. A kevesebb teret igénylő mozdulatokat otthon is próbálgathatjuk, ám fontos, hogy a lakás falai között végzett műveletek mindig rövidek és különösen élvezhetők legyenek. Legjobb, ha az otthoni gyakorlást is rendszeresítjük, és minden napra kijelölünk egy időszakot, amikor ezzel foglalkozunk. Egy kölyköt egyszerre csak rövid ideig tanítsunk (5-10 perc), a munkát mindig egy jól teljesített feladattal zárjuk. Egy kölyöknek ne akarjunk sok dolgot megtanítani, csak 1-2 vezényszót, de azt biztosan, sok ismétléssel. A kudarcok, a nem neki való feladatok, a türelmetlen, csalódott gazdi elveszi a tanulás örömét. Jó, ha már kölyökkorban elsajátítjuk a klikkerezést, mert ez a pozitív megerősítésen alapuló módszer már fiatal korban is alkalmazható.

Legyünk türelmesek!

Akár kölyökkutyát próbálunk nevelni, akár idősebbet, a legfontosabb, hogy legyünk türelmesek! Gondoljunk úgy az állatra, mint egy gyermekre, aki most tanulja meg a számára elengedhetetlen dolgokat, miközben néha újra és újra meg kell próbálkoznia a feladattal, ha az elsőre nem sikerül. A jutalomról se feledkezzünk meg, hiszen ezzel ösztönözhetjük az állatot, hogy többször is nekifusson a feladatok megoldásának és játéknak érezze az egész kalandot. Források: 5mp.eu / erdelyikopo.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem