EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A kutyák és macskák tökéletes ápolása

2014. szeptember 29.

A kutyák és macskák tökéletes ápolása

A gazdik egyik fontos feladata, hogy kedvenceik bőrének egészségét és bundájuk ragyogását gondos ápolással megőrizzék. Segítünk, hogyan teheti meg mindezt.

A ragyogó, selymes szőrzet az egészség egyik jele. Annak érdekében, hogy az állat bőre és bundája csúcsformában legyen, a kutyák és cicák gazdáinak ki kell venniük a részüket a kültakaró gondozásából. A mindennapi kefélés és fésülés segít eltávolítani az elhalt szőrszálakat – különösen az aljszőrzetet -, és javítja a bőr vérkeringését is. A rendszeres ápolás megakadályozza, hogy a bunda összegubancolódjon, különösen a hosszúszőrű fajtáknál. Az elhanyagolt bunda összeáll, filcesedik, alatta a bőr kevésbé tud levegőzni, befülled, ami hajlamosít bakteriális vagy gombás fertőzések kialakulására.

A cicák bundájának ápolása

Mivel a macskák naponta többször is alaposan megmossák a bundájukat, sok gazdi úgy gondolja, hogy az állat nem szorul további segítségre a tisztálkodást illetően. Ez azonban tévhit. A hosszú szőrű cicák bundáját például különösen fontos, hogy minden nap átkeféljük, mivel az ő szőrzetükben nagyon hamar kialakulnak a gubancok. Ha már fennállnak ezek a problémák, akkor használjon csomóbontó fésűt, amivel azokat a gubancokat is kisimíthatja, amivel a hagyományos fésűk és kefék már nem boldogulnak. A különösen makacs gubancoknál viszont sajnos már csak az olló az egyetlen lehetőség.

http://www.fressnapf.hu/ollo-gombolyitett-vegu-ful-es-szemkornyekre/

Ha a cica bundája nagyon elhanyagolt, akkor jobb szakember segítségét kérni annak rendbehozatalához, mert a csomók kivágásakor nagyon könnyen bele lehet vágni a cica bőrébe.

A rövid szőrű macskáknak is segítenie kell, legalább vedlés idején. A gazdiknak valójában már az első naptól kezdve figyelmet kellene fordítania az állat szőrének ápolására, ami azt jelenti, hogy nem elég, ha csak ősszel és tavasszal, kétnaponta fésüli őket. A kevésbé kényes bundájú állatokat elég, ha hetente egyszer, egy kefével átmasszírozza. Erre a célra nagyon jó a szőrápoló kesztyű is.

http://www.fressnapf.hu/szorapolo_kesztyu_cicak_es_kutyak_szamara_24x18_5cm/

A legjobb, ha már kölyökkorban hozzászoktatja kisállatát a rendszeres fésülködéshez. Kezdje rövid ideig tartó fésülgetésekkel, például az egyik oldalán vagy a mancsain, és jutalmazza meg, ha jól viselkedett. Ügyeljen arra, hogy a fésülések alkalmával semmilyen kellemetlenséget ne tapasztalhasson az állat.

A középhosszú szőrrel rendelkező macskákat is legalább hetente kétszer át kell fésülni, akkor is, ha úgy tűnik, hogy nincs rá szükségük, mert nem gubancos a bundájuk. Az ilyen szőrtípusú állatoknak általában nincs aljszőrzete, ami megmagyarázza, hogy náluk miért olyan kevés az esély a gubancolódásra. Először mindig használjon széles fogú fésűt, majd fejezze be egy puha kefével. A napi ápolás különösen a vedlések időszakában fontos. Ne feledkezzen meg a szőrgombócoldó paszták alkalmazásáról sem. Hosszú szőrű cicáknak érdemes megelőzésként is pasztát adni heti egy alkalommal. Vedlési időben rövidszőrű macskák esetében is szükség lehet szőrgombócoldásra a gyakori fésülés mellett. Vedlési időszakban érdemes a cicák étrendjét bőrtápláló készítménnyel is kiegészíteni.

http://www.fressnapf.hu/petbalance_haut_fell_power_folyadek_cicak_szamara_125ml/

A kutyák ápolása

A rövid szőrű kutyák bundáját általában csak hetente egyszer kell átkefélni, és két-három alkalommal a vedlési szezonban.  Vedlés idején érdemes kutyának is bőrtápláló táplálékiegészítőt adni.

http://www.fressnapf.hu/petbalance_lazacolaj_kutyak_szamara_250ml/

A puha gumi fogakkal rendelkező kefe vagy a természetes anyagból készült sörték egyaránt alkalmasak a rövid szőr ápolására. A masszírozó kefe is hasznos lehet a rövid bundánál, míg a Furminátor különösen ügyesen eltávolítja az elhalt szőrszálakat.

A drótszőrű szőrű fajták már speciálisabb igényekkel rendelkeznek, ezért rendszeresen kell foglalkoznia velük. Ilyen igények például a trimmelés, az aljszőrzet elvékonyítása és az elhalt szőrszálak eltávolítása a bunda felső rétegéből. Az uszkárhoz hasonló fajtákat sokkal gyakrabban kell fésülni, és akár 6-8 hetente nyírni, annak ellenére, hogy szinte egyáltalán nem hullatják a szőrüket.

http://www.fressnapf.hu/ketoldalas_uszkar_kefe/

A hosszú szőrű kutyusok bundáját hetente többször, lehetőség szerint minden nap alaposan fésülje át. A gubancok kialakulását megakadályozhatja, ha puhább fogú fésűt is használ. Sok nagy bundával rendelkező állat meghálálja, ha a melegebb hónapokban rövidebbre nyírják a szőrzetüket.

Nem árt az elővigyázatosság, amikor fürdetésre kerül a sor. A legfontosabb, hogy ne vigye túlzásba, vagyis csak akkor fürdesse meg a kutyát, amikor bundája erősen szennyezett – például, ha belehempergett valamibe, vagy az állatorvos speciális samponos fürdőt írt elő neki. Ha a szennyeződést tiszta vízzel el tudja távolítani, akkor használja csak azt. Semmiképpen (kivéve orvosi utasítás) ne fürdesse a kutyát havonta egy alkalomnál gyakrabban, mert az árt a bőrének és hajlamossá válhat egyes bőrbetegségek kialakulására. Ha meg kell fürdetnie a kutyát, akkor ne emberek számára gyártott tusfürdővel tegye, hanem használjon jó minőségű kutyasampont.

Ápolás

Ha nem szívesen nyírja vagy trimmeli saját kezűleg kedvence bundáját, bátran kérje szakember segítségét. A kozmetikus segíthet elérni a tökéletes formájú szőrzetet, gyakorlottan fürdeti a kutyát, felkészülten várja a speciális eseteket, és a karomvágást is elvégzi, akkor is, ha a kutyatulajdonos még fel sem ismerte annak szükségességét. A kezelés közben a gazdik is tanulhatnak néhány hasznos trükköt, amelyeket az állat otthoni ápolásában alkalmazhatnak.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem