Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kutyasuli: kedvencünk az agility pályán

2018. április 06.

Kutyasuli: kedvencünk az agility pályán

Ha kutyusunk igazi energiabomba, akkor érdemes elgondolkoznunk azon, hogy beiratkozzunk vele egy kutyasuliba, és kipróbáljuk az agility pályát. Ez nem csak a kutya lefárasztásában segít, hanem a négylábú és a gazdája közötti kapcsolat megerősítésében is, hiszen lényegében az eb és a gazdija ilyenkor együtt tanul. Ráadásul mindketten sikerélményekkel gazdagodhatunk a tréningek során.

Persze az ügyességi pályák használatához nem elég az a tény, hogy kedvencünk örökmozgó. Mivel a futás és az ugrás egyaránt elengedhetetlen része az agility-nek, így fontos, hogy bundás barátunk teljesen egészséges legyen, vagyis például az ízületei is rendben legyenek. Mielőtt belevágunk a tréningekbe, és esetleg a versenyzésbe, mindenképp érdemes egy állatorvossal kivizsgáltatni kutyusunkat a biztonság kedvéért.

Az sem árt, ha mi magunk is készen állunk egy kis mozgásra, hiszen különösen a kezdetekkor, nekünk kell végig kísérnünk kutyánkat a pályán. Amennyiben ez számunkra megterhelőnek tűnik, akkor sem kell lemondanunk az agility-ről, csak kérjük hozzá oktató segítségét, hogy elsajátíthassuk a távolról való irányítás technikáit. Ez esetben csak a háziállat fog futkározni, nekünk pedig elég szinte egy helyben tartózkodva megfelelő jelzéseket küldenünk felé.

Ha kölyökkutyánk van, amint elkezdi felfedezni a világot, el is kezdődhet az agility-re való felkészülés. Persze nem vihetjük rögtön a versenypályára, hiszen a csontjainak és az izmainak még fejlődnie kell, nem szabad egy kiskutyának például nagyokat ugrania. Kezdjük mindig kicsiben. Tanulja meg milyen különböző felületeken – szőnyeg, beton, fa – közlekedni, majd ahogy erősödik, úgy jöhetnek az apró akadályok. Első lépésként nagyon jó, ha beiratkozunk egy jó kutyaiskola kölyökcsoportjába.

Az ügyességi pályákon való edzés nagyon jó hobbi lehet a négylábú és gazdája számára, ám versenyzésre csak akkor lesz lehetőségünk, ha kedvencünk kellően szocializált és jól viselkedik más kutyusok és idegen emberek társaságában is. Fontos, hogy minden helyzetben szót fogadjon, ismerje az alapvető vezényszavakat, mint az ül, marad, lábhoz.

Amennyiben komolyan szeretnénk foglalkozni az agility-vel nem elegendő az, hogy kutyánk megismerje az akadályokat és végig tudjon menni a pályákon. Nekünk is tanulnunk kell, tudnunk kell irányítani kutyusunkat, kommunikálnunk kell vele, és segítenünk őt a feladatok végrehajtásában. Emellett pedig meg kell tanulnunk bizonyos szabályokat is, melyek a versenyzéshez elengedhetetlenek. Érdemes ehhez agality-vel foglalkozó csoporthoz csatlakoznunk, de kérhetünk magánoktatást is. Mivel ez a fajta kutyasport egyre népszerűbb, így valószínűleg nem okoz majd különösebb nehézséget a megfelelő személy, esetleg személyek megtalálása.

Mint minden kutyás tréningen, ha belevágunk, szükség lesz motivációra és dicséretre. Az edzéseken legyen nálunk némi jutalomfalat, és ne felejtsük otthon az eb kedvenc játékszerét sem.

Real Nature Wilderness Crunchy kenguru és tök 225g

DogsCreek jutalomfalat tartó Outback zöld M

A pozitív megerősítés nagyon fontos, csak így fogja megérteni kutyusunk, hogy pontosan mit várunk el tőle. Ha ügyesek leszünk, akkor bundás barátunk rövid időn belül megtanul majd például szlalomozni, akadályokat átugrani, alagutakon átkúszni, palánkon végigsétálni. Hogy meddig jutunk el vele, az majd csak is kettőnkön múlik.

 

Forrás: animalplanet.com