Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kutyaszépítő kiskalauz

2014. április 13.

Kutyaszépítő kiskalauz

A kutyák ékessége a ragyogó és ápolt bunda. A szőr állapota sok mindent elárul kutyánk egészségi állapotáról, illetve a megfelelő tápláltságról is. Mindezek mellett az ápoltság jó közérzetet is biztosít a kutyusnak. Az, hogy milyen rendszerességgel kell ápolni kedvencünk szőrét, nagyban függ méretétől, fajtájától és szőrzete típusától.

Az egészségesen és helyesen táplált kutya szőrzete dús, fényes, bőre pedig rugalmas. Érdemes már kölyökkorban hozzászoktatni az állatot a rendszeres ápoláshoz, hogy a későbbiekben ne kelljen nagy csatákat vívni.

Kefélés:
Ha hetente akár többször átkeféljük kutyánk bundáját, akkor azzal eltávolíthatjuk az elhalt szőrszálakat, ezzel sokat tehetünk a bőr és a szőr egészségéért. A szőr kikefélése után a porszennyeződések eltávolításához használjunk enyhén nedves pamut anyagot és azzal is simítsuk át a szőrzetet. A hosszú szőrű kutyák ápolása több odafigyelést igényel. Náluk lehetőség szerint minden nap át kell fésülni a bundát, hogy elkerüljük a csomósodást. Ha ez mégis megtörtént, akkor speciális bontófésűvel tudjuk a gubancokat kibontani. Ennek megkönnyítésére már kapható speciális bontó spray is. Fésüléskor mindig ellenőrizzük, hogy nincs-e a kutya szőrében bogáncs vagy valamilyen növényi anyag. Ezek főként a fül mögött és a lábakon szoktak előfordulni.

Fürdetés:
A kutyának fajtától és szőrzettől függő gyakorisággal fürdetésre is szüksége van. Persze mindezt ne tegyük túl gyakran, mivel ez eltávolítja a természetes zsírokat a kutya bőréről, így bőrük és szőrük száraz lesz, korpásodás jelenik meg. Egészséges kutyát lehetőleg havi egy alkalomnál gyakrabban ne fürdessünk. Amilyen szennyeződést lehet, azt csak tiszta vízzel távolítsunk el. Szigorúan tilos pipereszappan, emberi tusfürdő vagy mosószer alkalmazása, mivel ezek használata következtében az állatoknál túlérzékenységi reakció alakulhat ki, amelynek következménye a kipirult bőr és az intenzív vakarózás. Még mielőtt vizet engednénk a kutyára, tegyünk vattagolyót a fülébe. A zuhanyrózsa segítségével jól áztassuk át szőrzetét, majd miután végeztünk, engedjük, hogy lerázza magáról a vizet. Utána törülközővel alaposan dörzsöljük át és tegyük a lakásnak huzattól mentes részére és szárítsuk meg hajszárítóval (ha nincsen kánikula). Fontos, hogy a fürdetéshez lehetőség szerint jó minőségű hidratáló sampont használjunk, ilyenek például a Dermilen és a Dermoscent.

Karomvágás:
A kutya karmainak vágása is nagyon fontos dolog, amennyiben nem kopnak megfelelően. A túlnőtt karmok miatt az ujjak rendellenesen állhatnak, így zavarhatják az állatot járásban. Sokszor a mellső végtag 5. ujjának karma nő túl, mivel ez nem érintkezik a talajjal és egyes kutyák nem rágcsálják le maguknak. Ennél a karomnál fordulhat elő kutyák esetében, hogy belenő a talppárnába. Idős állatoknál még jobban oda kell figyelnünk a karmok ápolására, mivel ilyenkor már kevesebbet mozognak, így a karmok nem mindig kopnak megfelelően.

Karomvágáshoz használhatunk speciális karomvágót.

http://www.fressnapf.hu/karomvago_kicsi_12_3cm/

Ezeket általában biztonsági szerkezettel is ellátják, így nem tudjuk megsérteni a kutyus lábát. A karomnak csak a kampó alakú részét kell levágni, ami kissé lefelé hajlik. Világos karmú állatoknál, ha a fény felé tartjuk a karmot, akkor jól létszik, hogy meddig van benne az élő rész. Ha a karom fekete, akkor ez nem nyújt segítséget. Nem kell megijedni, ha a karomvágás során véletlenül belevágunk az élő részbe és vérzést tapasztalunk. Segít ilyenkor, ha egy szappanba nyomjuk a karmot, ilyenkor a vérzés hamar eláll. Sok kutya nem szereti a karomvágás procedúráját, ezért érdemes már kölyökkorától hozzászoktatni. Ha nem tudunk megbirkózni a feladattal, akkor állatorvos vagy kutyakozmetikus segítségét is kérhetjük. Forrás: haziallat.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem