Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Kutyaugatás napozáshoz. Vagy mégsem?

2014. június 23.

Kutyaugatás napozáshoz. Vagy mégsem?

Kellemes hangulat, szikrázó napsütés, már csak egyetlen dolog hiányzik a tökéletes vakációhoz: az, hogy kutyusunk is békésen, élvezze a pihenést. Íme néhány ötlet, hogy a nyár ne a vakkantásokról szóljon.

A kutyák általában ugatásukkal jeleznek, ha valamit közölni szeretnének velünk. Vannak „ugatós” és kevésbé „ugatós” fajták, ami már alapból befolyásolja, milyen viselkedésre számíthatunk állatunktól. Egyes szituációkban azonban kellemetlen lehet, ha a kutyust nem tudjuk elcsendesíteni, ilyen lehet például a nyaralás, amikor mindenki pihenne a hűvösben, de ebünk vakkantásaitól ez aligha lehetséges. Kutyánkat csak akkor érdemes olyan üdülőhelyre vinnünk, ahol sok más emberrel pihenünk együtt, ha az alapvető engedelmességet már elsajátította és szobatiszta. Így lesz csak igazán kikapcsolódás a nyaralás mindenki számára.

1. Kölyökkori nevelés

Ahogy a legtöbb viselkedéssel kapcsolatos témánál, úgy az ugatásnál is az a legcélravezetőbb, ha a kutyust már kölyökként nevelni kezdjük. Nagyon hasznos és sokszorosan megtérül a későbbiekben, ha a kiskutyát elvisszük egy kutyaiskola kölyökcsoportjába (különösen ajánlottak a Tükör módszert alkalmazó kutyaiskolák). Itt nem csak vezényszavakat sajátít el, hanem valamit, ami ennél is fontosabb, az alapvető viselkedési szabályokat. Ez nagyon megkönnyíti a későbbiekben a sétákat és azt, hogy a lehető legtöbb helyre elvihessük magunkkal. Nem az a fontos, hogy a kutya sok trükköt tudjon (habár remek szórakozás), hanem az, hogy biztosan behívható legyen bármilyen helyzetben, helyben maradjon ha kell, le tudjuk ültetni, magára tudjuk hagyni idegen helyen anélkül, hogy ugatna. Ha ezeket az alapvető dolgokat elsajátított a kölyök, akkor rengeteg helyre eljöhet Velünk, aminél nagyobb boldogság nincs egy kutya számára. A Fressnapf XXL áruházaiban (http://www.fressnapf.hu/aruhazak/) kérhetjük kutyatréner segítségét, ha szeretnénk néhány személyre szabott nevelési tippet kapni a csöppnyi ugató családtag számára.

2. Tanítsunk parancsszavakat

A kutyák nagyon okos teremtmények. Éppen ezért kis türelemmel és némi jutalomfalattal vagy játékkal remek eredményeket érhetünk el náluk a tanítás terén. Érdemes néhány alapvető vezényszóval kezdeni az állat nevelését, például megtaníthatjuk neki az „Ül!”, „Fekszik!”, „Ugass!” és a „Csend legyen!” parancsokat. Ezzel az eb máris elsajátíthat néhány engedelmességi formulát, amire akkor is hallgat, ha nem gyakorlásról, hanem valódi élethelyzetről van szó. Fontos, hogy a gyakorlás során csak akkor jutalmazzuk meg az állatot, akár finomsággal (http://www.fressnapf.hu/termekek/kutyaknak/eledelek-kutyaknak/kolyok-kutyaknak/), akár egy játékával, ha tényleg jól teljesítette a feladatot, különben ellenkező eredményt érhetünk el, mint terveztük. Fontos, hogy egy kölyköt egyszerre csak rövid ideig tanítsunk (5-10 perc), mert ők még hamar elfáradnak. A munkát mindig egy sikeresen teljesített feladat után hagyjuk abba. Nagyon hasznos, ha megtanulunk klikkerezni, mert ez egy pozitív megerősítésen alapuló módszer és már kölyökkorban el lehet kezdeni az alkalmazását.

3. Figyeljünk rá

Kevés jobb módja van az ugatás megelőzésének, mint az, ha figyelünk a kutyusra. Aki kellően ismeri kedvencét, annál ritkán fordul elő, hogy a kutya hosszú ideig, látszólag ok nélkül ugasson. Próbáljunk figyelni az állat reakcióira és igyekezzünk megfejteni, hogy mi állhat az ugatás hátterében. Ezzel nem csak magunknak, hanem négylábú pajtásainknak is kedvezhetünk, hiszen kiderülhet például, hogy az állatnak valami egészségügyi, vagy akár lelki problémája van, amit valamilyen módon orvosolnunk kell, de akár az is lehet, hogy kedvencünk egyszerűen csak szeretne több időt velünk tölteni és az ugatással próbálja felhívni magára a figyelmet. Források: perfectpaws.com / doggiebuddy.com 

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem