Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Láthatatlan ellenség: a kennelköhögés

2016. október 19.

Láthatatlan ellenség: a kennelköhögés

Sajnos időnként négylábú kedvenceink is megbetegedhetnek. Ilyenkor a legfontosabb, hogy időben észrevegyük a jeleket, és azonnal felkeressük az állatorvost. Ha kutyánk sokat köhög, esetleg fehér, habos váladék távozik a szájából, akkor lehetséges, hogy kennelköhögést fog diagnosztizálni nála az orvos.

A kennelköhögés egy fertőző légcső és hörgőgyulladás, összetett kóroktanú betegség, vírusok és baktériumok együttesen váltják ki a tünetegyüttest. A kutyusok egymástól, cseppfertőzés útján kapják el. Leginkább kutyapanzióban, kennelben, kiállításokon, kutyaiskolában, parkban kaphatják el egymástól a fertőzést kutyusaink.
A betegség kezdetén a parainfluenzavírus károsító szerepe számottevő, de adenovírus, herpesz-, rheo- és coronavírus is képes felső légúti megbetegedést okozni. Az alsó és felső légutak csillós hámja károsodik, ezért a termelődött nyálka és a nyálkaréteg által megkötött szennyeződés illetve kórokozók a légutakból nem tudnak távozni, így akadálytalanul jutnak a mélyebb rétegek felé. A vírusok által előkészített, úgymond leborotvált, légutakon keresztül a baktériumok könnyen bejuthatnak a légzőrendszer mélyére és másodlagos fertőzéseket okozhatnak. Legjelentősebb a Bordetella bronchiseptica, de számos baktériumfaj képes megtelepedni és akár tüdőgyulladást okozni kutyusoknál.

A fertőződéstől számított 2-14 napon belül jelentkeznek a tünetek és esetenként maguktól meggyógyulnak az ebek. Azonban sokkal valószínűbb a lassú kórlefolyás, az elhúzódó köhögés és esetenként tüdőgyulladás alakul ki kezeletlen kedvenceinknél, amelyet a bakteriális fertőzés okoz.

A betegség ragályos, a kutyusok egymástól kapják el. Bármely életkorban előfordulhat, súlyosságát nagyban befolyásolja a kutyus immunendszerének állapota. Kölyökkutyák, idősebb esetleg más betegség miatt legyengült immunrendszerű kutyusok esetében végzetes is lehet egy szövődményes tüdőgyulladás.Kedvenceink jólétét úgy is segíthetjük, ha bizonyos károsító tényezőktől távol tartjuk őket. Ehhez tartoznak a nyálkahártya védelmét gyengítő tényezők, amelyek a betegségre fogékonyabbá teszik négylábú barátainkat:
– zsúfolt, rosszul szellőző helyiség (például kennelek, menhelyek)
– hideg
– por és cigarettafüst
– utazás okozta stressz
A kennelköhögés erős köhögéssel kezdődik és ez el is húzódhat hetekig. Ebben a szakaszban kutyusunk vidám, aktív, jó az étvágya és láztalan. Később kiegészítő tünetek is megjelenhetnek, mint kötőhártya-gyulladás, gennyes orrfolyás és tüdőgyulladás. Ez utóbbi tünetek jelentkezésekor kutyusunk már bágyadt, elesett, eetenként lázas is lehet.Ez a kutyabetegség ragályos, tehát ha az a gyanúnk, hogy kutyusunk beteg lett, akkor ne engedjük más állatok közelébe, és keressük fel az állatorvost. Bár sok esetben a kennelköhögés elmúlik komolyabb kezelés nélkül is, gyógyszerekkel meg lehet gyorsítani a gyógyulási folyamatot, vagy csökkenthetjük velük a tünetek erősségét. Általában az állatorvos a Bordetella elleni antibiotikumokat szokta javasolni, valamint a köhögéscsillapító gyógyszereket illetve ha már kiegészítő tünetek is jelentkeznek és kutyusunk lázas, akkor lázcsillapítóra is szüksége lesz.
Azzal is segíthetünk kutyusunknak, ha megfelelő páratartalmú helyen tartjuk, a nyakörvet pedig hámra cseréljük, ezzel is csökkentve az irritációt.
Általában a gyógyulás három hétig tart, de esetenként hat hétig is elhúzódhat, például, ha kutyánk már idősebb, valamint ha más szövődmények léptek fel, esetleg legyengült immunrendszere miatt más betegség is társult a ár meglévőhöz. Ha súlyos fertőzés alakul ki, annak következménye tüdőgyulladás is lehet, ezért mindenképp tartsuk folyamatos kontroll alatt kedvencünket. A probléma komolyságát jelezheti a gyors légzés, étvágytalanság, vagy levertség. Ha bármelyik tünetet is észrevesszük a kutyán, azonnal állatorvoshoz kell vinni.
Háromféle védőoltás létezik kennelköhögés ellen: injekció, orron átalkalmazható spray, szájon át adható gyógyszer. Általában az orron és szájon át beadható vakcinákat szokták alkalmazni az orvosok, félévente egyszer szükséges. Ezek által gyorsabban alakul ki a védelem, mint az injekciónál.
Bár az említett vakcinák segíthetnek, a védelmet nem lehet garantálni, hiszen több különböző baktérium és vírus is okozhatja a betegséget. Amikor már megfertőződött az eb, a védőoltás nem jelent megoldást.

Forrás: pets.webmd.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem