Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Látható figyelem, óvjuk kedvenceinket sötétedés után

2016. október 07.

Látható figyelem, óvjuk kedvenceinket sötétedés után

Ősszel az éjszakák egyre hosszabbá válnak, kedvenceink pedig könnyen bajba kerülhetnek a sötétben. Az éjszakai élet elsősorban a fiatal bársonytalpúakra és a kistestű kutyusokra jelenthet veszélyt. Igyekezzünk mindent megtenni azért, hogy megóvjuk őket az éjszaka folyamán történő támadásoktól és balesetektől.

Ahogy sötétedni kezd, a cicák aktívabbá válnak, és gyakran indulnak kalandokra. Ősszel az egyik legfőbb veszélyt a macskaharcok jelentik a párzási időszaknak köszönhetően. Ekkor a kandúrok egyre messzebbre merészkednek a nőstény cicák hívására, és ha egy időben többen is rátalálnak a nőstényre, akkor össze is verekednek érte a hímek, és súlyos sérüléseket okoznak egymásnak. A nem kívánt szaporulat mellett ezért is nagyon fontos a macskák ivartalanítása, mind a nőstényeké, mind a kandúroké.

Este a vadászösztön is jobban megfigyelhető kedvenceinknél, de ez nem csak a cicákra igaz. Ilyenkor indul zsákmányért több ragadozó állat is, például a rókák és a nyestek, melyek veszélyt jelentenek a fiatal macskákra és a kistestű kutyákra is. A legjobb megoldás, ha éjszakára bent tartjuk apró háziállatainkat az otthonunkban, a garázsban, vagy egy olyan kennelben, amelybe biztosan nem jut be sem róka, sem pedig nyest. Ha a garázst választjuk, ügyeljünk arra, hogy ne legyen elérhető helyen sem egérméreg, sem pedig fagyálló folyadék, mert mindkettő halálos méreg lehet kis kedvenceink számára.

Amennyiben nem tudjuk állatunkat bezárva tartani, akkor kutya esetében fontos, hogy ne legyen megkötve, így szükség esetén lehetősége legyen a menekülésre. Érdemes éjszakára felkapcsolva hagyni egy-egy kinti lámpát, mert a fény nagy eséllyel távol tartja a kéretlen ragadozókat. Ha cicánk van, akkor mindenképp legyen az udvarunkban egy olyan magasabb pont, ahova veszély esetén felmászhat a minitigris. Figyeljünk arra is, hogy ne hagyjuk kint estére kedvencünk ételmaradékát, mert annak illata csábító lehet a vadállatok számára.

Ha sötétedés után indulunk sétálni négylábúnkkal, fontos hogy mindketten jól láthatóak legyünk a többi gyalogos, kerékpáros és autós számára. Lehetőség szerint megfelelően kivilágított útszakaszokon közlekedjünk. Az esti kiruccanások során ne flexi pórázt használjunk, mert vékonysága és sötét színe miatt éjjel szinte láthatatlan, így sérülést okozhatunk vele másoknak. A legjobb ilyenkor a fényvisszaverő póráz, és érdemes mellé fényvisszaverő nyakörvet, hámot, esetleg mellényt is választanunk. Saját magunk láthatóságáról se feledkezzünk meg.

Amennyiben a környék, ahol élünk, sötétebb az átlagosnál, felszerelhetünk kedvencünk nyakörvére kisméretű, világító bilétát is, amelynek köszönhetően bármikor láthatóvá válik háziállatunk. Érdemes ilyenkor magunknál tartanunk egy zseblámpát is. Ma már az okostelefonok többsége is rendelkezik ezzel a funkcióval, ne felejtsük el használni, ha szükséges.

A világító biléta vagy a fényvisszaverő nyakörv nem csak akkor hasznos, ha együtt indulunk sétálni az ebbel. Érdemes feltenni cicára és kutyára egyaránt akkor is, amikor egyedül tartózkodnak az udvaron. Minitigrisünk megláthatja, ahogy átszalad az úton egy ínycsiklandozó egér, kutyusunk figyelmét pedig felkeltheti egy kóbor macska, és már szökésnek is eredhet, hogy elkapja kiszemelt áldozatát. A világító termék biztosíthatja négylábúnk védelmét az autókkal szemben, hiszen sokkal hamarabb észrevehetőek lesznek általa az úttesten és az út mentén egyaránt.

Ha törekvéseink ellenére valamilyen sérülés éri kutyánkat vagy cicánkat az éjszaka folyamán, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert egy kis seb is csúnyán elfertőződhet, és komoly problémát okozhat.

Forrás: cats.org.uk