Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Le a parazitákkal!

2014. április 03.

Le a parazitákkal!

Azok a fránya paraziták! Mit tegyünk, ha cicánkat megtámadták a bolhák? Természetesen mindig jobb megelőzni a problémát, de most adunk néhány tanácsot, amelyek hasznosak lehetnek, ha az élősködők makacs módon elszaporodnának.

A bolhák ismérvei
A bolhák az élőlények véréből táplálkozó élősködők. Ezek a sötétbarna, apró rovarok képesek nagyon messzire elugrani. A macskában élő bolháknak több fejlődési stádiumuk van: pete, lárva, báb és a kifejlett rovar. A nőstény bolha vérszívás után a környezetbe rakja le a petéit, melyek szabad szemmel alig láthatóak. A bolhák lárvái is az állat környezetében vannak, csak a kifejlett rovarok mennek a macskákra táplálkozni, de életük egy részét azok is a környezetben töltik. A bolhák olyan élősködők, amelyek sajnos nem csak csípésekkel irritálják a cicát, hanem valós veszélyt jelentenek az egészségükre is. A bolhák betegséget is terjeszthetnek, ilyen a haemobartonellosis. A haemobartonellosis kórokozója a Mycoplasma haemofelis és a Mycoplasma haemominutum amely a vörösvértestek felületén telepszik meg. A betegség tünetei között szerepel a magas láz (39,6-40 °C), bágyadság, étvágytalanság, sápadtság, sárgaság, szapora nehezített légzés. A betegség kezelés nélkül halálos is lehet, de létezik spontán gyógyulás és olyan is, hogy a macska éveken át hordozza a kórokozót. Ha a hordozó macskák immunrendszere valamilyen okból legyengül, akkor a betegség újra fellángolhat. A kezelés antibiotikumokkal és gyulladáscsökkentőkkel történik. A bolhák férgek köztigazdái is lehetnek. A súlyos bolhásság, főleg fiatal és legyengült állatokban vérveszteséget is okozhat, amely a bolhás fertőzés egyik súlyos következménye.

A bolhásság során fellépő tüneteket az élősködők csípései váltják ki. Az állat nyugtalan, ideges, hirtelen körbefordul, harapdálja magát, vadul vakarózik. Vannak cicák, amelyek allergiásak a bolhacsípésre, a tünetekért a bolha nyálában lévő fehérje felelős. Ilyenkor  túlérzékenységi reakció jellegzetes tüneteit figyelhetjük meg. Ezekben az esetekben a csillapíthatatlan viszketés miatt a cicák szinte folyamatosan, intenzíven  vakaróznak, rágják magukat, így sebes, szőrhiányos területek alakulnak ki. Ezeken a területeken gyakran másodlagosan egyéb kórokozók telepednek meg (gombák, baktériumok), amelyek tovább súlyosbítják a helyzetet.

Hogyan védekezhetünk a bolhák ellen?

Két fronton kell támadnunk: közvetlenül az állat bundáján, valamint a környezetben. Ha cicánk már súlyosan bolhás, akkor fürdetéssel, gyógysamponokkal is megszabadíthatjuk az élősködőktől. Segíthet az is, ha a cicát befújjuk Frontline sprayvel és egy kis időre jól szellőző, de zárt helyre tesszük. Ha a szer előírt mennyiségét testszerte bedörzsöljük a cica bundájába, akkor viszonylag hamar elpusztulnak a bolhák. Megelőzés céljából csepegtessünk szőrzetére bolhák  ellen ható készítményt (pl.: Frontline cseppek), vagy tegyünk rá nyakörvet (pl.: Foresto). A Frontline Combo csepp hatékony bolhalárvák ellen is, így segítséget nyújt a környezetből való visszafertőződés megelőzésében.

Ahogy korábban említettük, a bolha életciklusának csak egy részében tartózkodik a gazdaállaton, ugyanennyi időt tölt a  környezetében. Ha nem gondoskodunk a környezet bolhairtásáról, akkor lehetetlen megszabadulni ezektől az élősködőktől. A lakásban a macska kedvelt tartózkodási helyeit alaposan ki kell porszívózni, amit lehet azt ki kell mosni (textíliák), alaposan ki kell takarítani a sötét sarkokat (szekrények, bútorok mögött), mert ezeken a helyeken telepednek meg szívesen a bolhák. Ne feledkezzünk meg a kedvelt helyekről a kertben, ház körül sem. Az olyan felületekre ahová lehet, fújjunk környezeti bolhairtó sprayt, ilyen például az Insecticid 2000. Forrás: Roberto Gianinetti: A kutya és a macska háziorvosa

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem