EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Macska ABC

2014. április 26.

Macska ABC

A macska rendkívül népszerű háziállat, ám vannak dolgok, amelyeket még a rutinos cicagazdik sem tudnak bársonytalpú barátaikról. Az alábbiakban néhány érdekes macskaságot olvashatunk, hogy tájékozottabb kisállat-tulajdonos váljon belőlünk!

A cicák általában kerülik a szemkontaktust pislognak, elfordítják a fejüket. Ha egy cica bizalmába akarunk férkőzni, akkor soha ne meredjünk a szemébe, hanem pislogjunk és fordítsuk el a tekintetünket. Az állatok általában fenyegetésként értékelik a ha kitartóan a szemükbe meredünk.

A cicák ritkán nyávognak egymásnak, ezért a nyávogás általában nekünk szól. Ha az állat egy másik cicával szeretne kommunikálni, akkor inkább a tekintet, a testbeszéd, tapintás és a szaglás képességét hívja segítségül. Gyakran orruk összeérintésével üdvözlik egymást, majd egymáshoz is dörgölőzhetnek, ez a barátságos szándék biztos jele. Az emberek azt tartják, hogy a macskák mindig talpra esnek, de ez sajnos nem mindig van így. Tény azonban, hogy ez az általános vélekedés sokszor valóban igaz. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy a zuhanó cica először mindig a fejét forgatja előre, majd a hátát csavarja vissza, úgy, hogy a gerince felül legyen, végül pedig a lábait helyezi a megfelelő szögbe. Utolsó mozzanatként begörbíti a hátát, hogy minimálisra csökkentse az ütközést.

A kiscicák teljesen vakon és süketen születnek. Csak a világrajövetelt követő hetedik- tizedik napon nyitják ki a szemüket. Látásuk és hallásuk fokozatosan élesedik, kéthetes korukra már jól működnek az érzékszerveik. A felnőtt macskák hallása rendkívül éles, látásuk pedig egészen más, mint az embereké. A cicák színlátása nem túl jó, a perifériás látásuk fejlett, és nagyon jól érzékelik a legapróbb mozgásokat is. A cicák sötétben is jól látnak (kb. hatszor jobban, mint az emberek). Ezek az adottságok szükségesek egy éjszakai vadász számára.

A macskák sokszor csak felületesen alszanak, de ha elég nyugodt a környezet, akkor ők is mély álomba merülhetnek és emberekhez hasonlóan náluk is megfigyelhetőek a mély alvásra jellemző agyhullámok.

A macskák gyakori szereplői a babonás hiedelmeknek. Különösen a fekete macskák köré szövődött sok babona, például sokan baljós előjelnek tulajdonítják megjelenésüket, mások úgy tartják, hogy a szemük rontó hatással bír. Akadnak olyanok is, akik szerencsehozónak tartják ezeket az állatokat. Nézeteik szerint, ha valaki egy teljesen fekete macskában talál egy fehér szőrszálat és azt sikerül úgy kitépnie, hogy megússza karmolás nélkül, akkor nagy gazdagság, a szerelemben pedig boldogság vár rá. Forrás: rd.hu / haziallat.hu 

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem