Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Macska manikűr

2018. augusztus 28.

Macska manikűr

Lakásban tartott cicáknál problémát okozhat, ha nagyon éles a karma, így játék közben megsebesíthet minket, de a bútorok épsége is bánhatja. Mai cikkünkben bemutatjuk, hogyan szabadulhatunk meg a tűhegyes karmoktól.

Fontos, hogy a félig benti félig kinti macskáknak nem szabad levágni a karmait! Ha kijárós kedvencünk, a szabadban számos olyan helyzet adódhat, amikor nagy szüksége van karmaira, akár az élete is múlhat rajta. Gondoljunk csak egy hirtelen felbukkanó kutyára. Ha minitigrisünk a tompa karmai miatt a földön reked, és nem tud felkapaszkodni a legközelebbi fára, komoly baja eshet. Ráadásul a vadászatban is akadályozhatja őket.

Ha kedvencünket az otthonunkban tartjuk, és szeretnénk levágni karmait, de nincs elég bátorságunk vagy megfelelő eszközünk hozzá, bátran kérjük állatorvos segítségét! Érdemes azonban ezt a műveletet otthon végezni, mivel a cicák hamar kiélezik a karmaikat ismét, így idő – és energiatakarékos, ha nem kell kéthetente látogatást tennünk a dokinál.

A karomvágáshoz szükségünk lesz egy speciális macskakaromvágó ollóra, amelyet állatkereskedésekben szerezhetünk be.

MORE FOR olló karomvágó S

Ennek különleges kialakítása segít a biztonságos manikűrözésben. Ha megvan az olló, kapjuk el kedvencünket, nyomjuk meg a talppárnácskáit, hogy előbújjanak a karmok, és óvatosan helyezzük a karmot az ollóba. A bársonytalpúak karmaiban is van vérér, ezért legyünk nagyon óvatosak, hogy ne vágjunk bele az eleven részbe. Ahol elkezd keskenyedni a karom, ott tudjuk levágni, de ha erős fényben megnézzük, látszik is az ér a karomban. Ha ez megvan, nyisszantsuk le a karomrészt, és folytassuk a vágást ugyanígy tovább a mancsokon. A hátsó végtagokon található karmok sok esetben nem igényelnek karbantartást, mivel jobban kilógnak a mancsból, így kopnak, illetve azokat nem is élezi kedvencünk. Ha tompák, hagyjuk őket úgy, ahogy vannak.

Ha kölyökkorban tudjuk már, hogy a későbbiekben cicamanikűr vár kedvencünkre, kezdjük el piciként hozzászoktatni a mozdulathoz, így a későbbiekben rutinná válik, és minitigrisünk zokszó nélkül tűri majd a karomvágást. Ha felnőtt cica esetében döntünk úgy, hogy szükséges a karomvágás, előfordulhat, hogy rosszul viseli. Ebben az esetben érdemes segítséget kérni valakitől, aki megfogja és megnyugtatja cirmosunkat. Ha ijedtében karmol, tekerjük pokrócba vagy vegyünk fel kesztyűt. Pár alkalom és számos jutalomfalat után lehet, hogy megbarátkozik a helyzettel. Ha a cica nagyon hevesen védekezik, akkor inkább hagyjuk szakemberre a karomvágást, nehogy megsérüljünk.

Előfordulhat, hogy belevágunk kedvencünk karmának élő részébe és vérezni kezd. Ne essünk pánikba, hanem lássuk el szakszerűen bársonytalpúnk sérülését. Legtöbbször a vérzés már attól eláll, ha egy vattagombócot nyomunk a vérző részhez és ott tartjuk egy darabig. A vattára tehetünk Betadine- oldatot is. Segíthet, az is, ha szilárd szappanba nyomjuk a karmot.