Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Macskajaj: támad a fülatka!

2015. október 26.

Macskajaj: támad a fülatka!

Ha arra leszünk figyelmesek, hogy cicánk gyakran rázza a fejét és vakarja a fülét, lehetséges, hogy fülrühös. Ne vegyük félvállról a problémát, mert amellett, hogy kedvencünk számára igen kellemetlen tünetekkel jár, fertőző is!

A fülatkák jelenlétének kellemetlen bizonyítéka lehet, ha bársonytalpúnk sűrűn oldalra tartja a  fejét, rázza és vakarja a fülét, vagy esetleg láthatóan zavartan, nyugtalanul fut körbe-körbe. A paraziták a külső hallójáratban telepednek meg, ahol levált hámsejtekkel és fülzsírral táplálkoznak. A viszketés egy idő után szinte elviselhetetlenné fokozódik négylábúnk számára. Habár a paraziták szabad szemmel szinte nem láthatóak, a sötét fekete, általában nagy mennyiségű, szinte sárszerű váladék a külső hallójáratban utalhat a jelenlétükre. Egy egészséges macskának tiszta a hallójárata, alig van fülzsír a fülében, szemben a fertőzött egyedekkel. Az atkák irritálják a hallójárat bőrét, gyulladást okoznak, így cicánk füle érzékennyé válik a tapintásra, idővel komoly fájdalmai lehetnek, ha nem kezeljük a problémát. Ez a betegség gyakran fülből áradó kellemetlen szaggal is együtt jár.

A rühatkáról

A kezeletlen betegség súlyos szövődményekkel járhat. A nagy mennyiségű váladék a hallójárat részleges elzáródását okozza, ami további bakteriális és gombás fertőzések táptalaja lehet, ami tovább súlyosbítja a kórképet. További szövődmény lehet, hogy az állandó vakarózás és fülrázás miatt a fülkagyló belsejében megrepedhet egy ér (othaematoma). Ennek szembetűnő jelei vannak, ugyanis a cica füle párnaszerűen megvastagodik. Ez a probléma az esetek döntő többségében csak műtéti úton rendezhető.

Az állatorvos mielőbbi felkeresése mellett szól az is, hogy ez a betegség erősen fertőző lehet. A beteg cica is hajlamosabb lehet a fertőzésekre, de ő is átadhatja a betegséget más macskáknak, kutyáknak.

Gyógyítási útmutató

Pontos diagnózist a fülváladék mikroszkópos vizsgálatával tud mondani az állatorvos. Alapvető fontosságú a hallójárat alapos és rendszeres tisztítása mindaddig, amíg váladék található a fülekben. Ha a cica nem hagyja az alapos tisztítást, akkor azt bódításban kell elvégezni. Az atkák elpusztításához használhatunk nyakra csöppenthető szereket (Advocate, Stronghold). Ezekből általában egy kezelés is elegendő, de egyes esetekben szükség lehet egy újabb kezelésre 4 hét múlva. Nagyon fontos, hogy az együtt tartott állatokat egyszerre kell kezelni, akkor is, ha csak az egyik mutat tüneteket. Létezik az atkák elpusztítására alkalmas fülgél is (Otimectin). Használható még a gyógyítás során injekciós készítmény is (ivermectin). A másodlagos hallójárat gyulladást is kezelni kell antibiotikumot, gombaellenes szert és gyulladáscsökkentőt tartalmazó fülcseppel. Ha a hallójárat gyulladás már nagyon súlyos, akkor egyes esetekben szükség lehet szájon át adott gyógyszerekre is (antibiotikum, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító).   A macska alvóhelye, illetve a ház azon részei ahol az állat sűrűn előfordul alapos tisztítást és porszívózást igényel, mivel az állatok a környezetből is visszafertőződhetnek.

Ne próbálkozzunk magunk diagnosztizálni és kezelni a betegséget, mert könnyen nagyobb bajt okozhatunk vele. A tünetek jelentkezése után mielőbb forduljunk állatorvoshoz, hogy kedvencünk szakszerű ellátást kaphasson.

Megelőzésképpen ellenőrizzük gyakran bársonytalpúnk fülét, hogy még a kezdeti stádiumban elcsíphessünk egy esetleges felülfertőződést.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem