Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Macskajaj! Tavaszi veszélyek a kertben

2016. április 21.

Macskajaj! Tavaszi veszélyek a kertben

Tavasszal, ahogy elkezdenek nyílni a szebbnél szebb virágok, gyönyörű kerteket csodálhatunk meg a családi házas övezetekben. Azoknak, akik háziállatot tartanak, nagyon meg kell fontolniuk, hogy milyen virágot ültetnek kertjükbe. Sok növény ugyanis mérgező a kisállatokra nézve, és komoly problémákat okozhatnak. De nem csak a virágok jelenthetnek veszélyt egy cicára.

A cicagazdiknak sokkal körültekintőbbnek kell lenniük a kert körüli munkákkal kapcsolatban, mint azoknak, akiknek nincs háziállatuk. Azok a szerek, amelyek a növényeket óvják, a bársonytalpúaknak mérgezést okozhatnak.

Az állati maradványokat és vasat tartalmazó műtrágyák ízletesnek bizonyulhatnak kedvenceink számára, de nagy mennyiségű fogyasztás után komoly gyomor, bélrendszeri és hasnyálmirigy problémák léphetnek fel. A magas vastartalom következménye pedig vasmérgezés lehet. Vásárláskor tájékozódjunk mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a veszélyes, káros anyagok maradéktalanul felszivódjanak a talajban. Ezen idő elteltével kedvencünket biztonsággal elengedhetjük a kertben. A növényvédő és rovarölő szerek kis mennyiségben is életveszélyesek lehetnek, főleg, ha foszfátokat tartalmaznak, mint például a legtöbb rózsaápoló szer. Vásárláskor ez esetben is érdeklődjünk a hatóanyagok felszivódási idejéről és mindig tartsuk be az előirt biztonsági időt, mielőtt cicánkat a kertbe eresztjük.

A megvásárolt de még fel nem használt szereket zárjuk el. Szerszámainkat is tároljuk mindig biztonságos, cicánknak hozzáférhetetlen helyen, hogy élükkel, szúrós részeikkel semmiképpen ne találkozzon. Legyünk elővigyázatosak és fontoljuk meg a biogazdálkodásra való áttérést.

A különböző csigacsalétkek pellet, granulátum, por és folyadék formában is kaphatóak. Bármelyiket is alkalmazzuk, összetevőjük a metaldehid hatóanyag, amely rendkívül mérgező a kutyák és macskák számára egyaránt. Ha lenyeli a csalétket az állat, 1-2 órán belül klinikai, szorongásos tünetek jelennek meg rajta, elkezd nyáladzani, hányni, nyugtalan lesz, remeg és görcsrohamok jelentkeznek nála. Nagyon jellemző tünet, hogy hirtelen felszökik a láza. Ha nem visszük háziállatunkat azonnal állatorvoshoz, akár el is pusztulhat kedvencünk .

Sok kertész előszeretettel komposztál. A komposztban a szerves anyagok lebomlanak, melyek a penészgombák növekedésére kedvezően hatnak, és a gombák közül némelyik súlyos izomremegést okozó mikotoxinokat termel, ami veszélyes az állatokra nézve. Ha fogyaszt belőle a cica vagy a kutya, két órán belül észleljük a tüneteket. Ha keveset fogyasztott az állat, akkor finom izomremegést tapasztalhatunk, amely órákig, de akár napokig is eltarthat. Nagyobb mennyiség esetén fokozott izomremegést, epileptiform görcsrohamokat tapasztalhatunk, ami végül halálhoz vezethet. Amennyiben rövid időn belül állatorvosi kezelést kap az állat, jó eséllyel fel fog épülni.

A növényvédő szerek mellett maguk a virágok is veszélyt jelentenek a macskákra. Néhány virágról jobb, ha lemondunk, ha nem szeretnénk, hogy cicánk megbetegedjen. Káros növény háziállatunk számára például a tulipán és a jácint. A tulipán allergén laktonokat tartalmaz, a jácint pedig ezekhez hasonló alkaloidokat. Ezek az anyagok a virágok hagymájában koncentrálódnak, ezért főként akkor kell számítanunk mérgezésre, ha kiássa a minitigris a hagymát, és megrágcsálja. A növény szétrágott részei szöveti irritációt okozhatnak a szájon és a nyelőcsövön. Tünetei az erős nyáladzás, a hányás, illetve az elfogyasztott mennyiségtől függően hasmenés is kialakulhat. Speciális ellenszer nincs rá, de a tüneteket kezelve javulás érhető el. Súlyosabb esetben erős szívverés és légzési zavarok is kialakulhatnak, ezért ne halogassuk az állatorvos meglátogatását.

A nárciszok erős, hánytató anyagot tartalmaznak. Bármelyik részét is nyeli le a cica, súlyos hasmenést, hányást és hasi fájdalmakat produkálhat, előfordulhat szívritmus- és légzészavar. A jácint hagymáiban megtalálható kristályok, amelyek szöveti irritációt és nyáladzást okoznak, kimutathatóak a nárciszok hagymáiban is. A nárcisz lenyelése után azonban még súlyosabb tünetek jelentkezhetnek, ezért az orvosi ellátás elengedhetetlen.

A liliomok között vannak kevésbé mérgező és nagyon veszélyes fajták. Egyes példányokból elég 2-3 szirmot lenyelni, és súlyos veseelégtelenség fog bekövetkezni. A növény minden részének megrágása vagy lenyelése hányást, évágytalanságot okozhat. Ha elfogyaszt a cica valamilyen liliomdarabkát, akkor minél hamarabb állatorvoshoz kerül, annál nagyobb eséllyel lesz sikeres a kezelés.

A krókusz olyan általános emésztőrendszeri zavarokat okoz, mint a hányás és a hasmenés. Hasonló tüneteket tapasztalhatunk gyöngyvirág fogyasztása esetén is, de ha gyöngyvirágot eszik a bársonytalpú, akkor szívritmuszavar, gyomorgörcs, emésztési zavar és hányás is kialakulhatnak.

Továbbá mérgező lehet a szegfű és krizantém, ami lenyelése hányást, hasmenést, nyáladzást és étvágytalanságot okozhat. A kála száj- és torokirritációt okoz, nyálzás és hányás jelentkezhet fogyasztása után. Kardvirág és a nőszirom okozhatnak erőteljes hasi fájdalmakat, nyálzás, hányás kiséretében. A hortenzia cián tartalmánál fogva igen mérgező lehet kisállatainkra, fogyasztása akár eszméletvesztéssel is járhat. Az angyaltrombita hallucinogéneket tartalmaz, mérgező emberre és állatra egyaránt.

Fontos, hogy amennyire lehet, kerülje el cicánk ezeket a növényeket. Ha fennáll a veszélye, hogy fogyaszt belőlük valahol a macska, akkor legyünk nagyon figyelmesek, és ahogy észrevesszük a mérgezés tüneteit,vagy kedvencünk megváltozott viselkedése tűnik fel, forduljunk állatorvoshoz.

A rózsa nem mérgező kedvencünk számára, ám tüskéi a kéretlen látogatókat megsebezhetik. Hozzá hasonló tüskés és a többi tövises növény is veszélyforrás lehet cicánk számára.

Forrás: petpoisonhelpline.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem