Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Macskazene hosszú útra: cicával az autóban

2014. június 13.

Macskazene hosszú útra: cicával az autóban

Furcsa dolognak hangzik vagy sem, a cicák többsége remek útitárs amennyiben hozzászokott ahhoz, hogy elkísér minket utazásainkra. Persze a hosszú utazás őt is megviselheti, ezért megfelelő előkészületekre van szükség, ha közös kalandra indulunk.

Macskával általában akkor autózunk, ha állatorvoshoz visszük. Ez sem a gazdi, sem a cica számára nem túl jó élmény, ezért könnyen lehet, hogy kisállatunk az autó láttán azonnal pánikba esik. Ezért, ha nyaralni visszük magunkkal bársonytalpú barátunkat, érdemes időben elkezdeni a felkészítést, hogy a cicát ne sokkoljuk az autó jelenlétével. Ha egy fiatal macskával indulunk útnak, valamelyest könnyebb a dolgunk, mint a felnőtt állatokkal, mert könnyebben alkalmazkodnak az új helyzethez. A cicát először apránként szoktassuk hozzá az utazáshoz, és fontos, hogy mindig saját szállítókosarában (http://www.fressnapf.hu/termekek/cicaknak/tartas-es-apolas-cicaknak/szallitoboxok/) helyezzük a jármű hátsó ülésére. Ételt, italt ne hagyjunk a kosárban, mert zötykölődés közben összepiszkolhatja kedvencünk bundáját. Az etetést indulás előtt inkább mellőzzük, nehogy rosszul legyen a macska, amikor elindulunk.

A cicákat általában stresszeli a szűk, zárt hely, ezért sose hagyjuk egyedül az autóban, akkor sem, ha körülbelül kétóránként megállunk pihenőt tartani. Célszerű, hogy egy, a kisállat számára ismerős személy utazzon közvetlenül mellette, mert jelenléte megnyugtathatja a macskát.

Az autóban menet közben számos váratlan esemény történhet, ezért a cicát sose vegyük ki szállítókosarából. Egy hirtelen fékezés, dudálás következtében az állat megrémülhet, és akár baleset is lehet a vége, ha ijedtében ráugrik a sofőrre, a résnyire nyitott ablakon keresztül menekülni próbál, vagy épp bemászik a pedálok mögé. A macska megnyugtatása érdekében kerüljük a járműben a hangoskodást, halkítsuk le a rádiót és hagyjuk otthon az erőteljes aromájú illatosítót.

A számos izgalom és a macskát ért stressz ellenére az állatorvosok többsége nem javasolja, hogy az utazás idejére erős nyugtató hatású gyógyszereket alkalmazzunk. Ezek a készítmények hosszú időre zavarttá teszik a cicát, mozgásuk koordinálatlanná válik, és sok esetben még akkor is a nyugtató hatása alatt állnak, amikor már elértük megérkeztünk. Erősebb nyugtatókat akkor kell csak alkalmazni, ha a cica pánikba esik az utazástól, és valamiért nem elkerülhető a szállítása. Érdemes inkább a sok-sok türelmet igénylő szoktatást választani. Segíthet, ha a cica utazódobozát nyugtató hatású feromont tartalmazó sprayvel fújjuk be (Feliway). Léteznek különböző aminosav kombinációkat tartalmazó nyugtatók, amelyek nem okoznak kábultságot, de segíthetnek átvészelni az utazást (pl.: KalmAid, Calmex). Ha az autóút véget ért, töltsünk több időt a cicával, játsszunk vele, adjunk neki finom falatokat (http://www.fressnapf.hu/termekek/cicaknak/eledelek-cicaknak/jutalomfalatok/), hogy hamar túltegye magát a megtett kilométerek kellemetlenségein. Lehetőleg utazás során csak olyan ételt  és jutalomfalatot adjunk a macskának, amit már kipróbáltunk, hogy elkerüljük a hasmenést. Források: peta.org / healthypets.mercola.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem