Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Madáretetés – ahogy a profik csinálják

2018. január 10.

Madáretetés – ahogy a profik csinálják

Egyes madárfajok velünk maradnak a téli hónapokban is, ha tehetjük, segítsünk nekik átvészelni a hideget. Amikor hótakaró borítja a tájat, bizony nehezen találnak élelemre a kis tollasok, ezért érdemes madáretetőt készítenünk a kertünkben. Ezzel nem csak a szárnyasoknak okozunk örömet, hanem mi magunk is rendszeresen megcsodálgatjuk majd őket.

A vadmadarak etetése viszonylag egyszerű, de azért van néhány szempont, amit ajánlott figyelembe vennünk.

  1. A magok kinti védelme

Lehetőség szerint legyen valamilyen fedél a kiszórt élelem felett, hogy ne lephesse el a hó, vagy ne fújhassa el egy nagyobb szél sem. Lehetőség szerint olyan madáretetőt vásároljunk, amely már rendelkezik tetővel is, de akár mi magunk is barkácsolhatunk, ha érzünk hozzá egy kis affinitást.

  1. A helyes elhelyezés

Igyekezzünk az etetőt olyan helyre tenni, ahol egyébként sem éri annyira a szél. Ha találunk neki helyet a házunk közelében, akkor könnyedén megfigyelhetjük kertünk szárnyas lakóit az ablakunkból. Ez esetben viszont ügyeljünk arra, hogy legyen valamilyen jelzés az ablaknál, hogy biztosan ne repüljenek neki az apró szárnyasok. Jó, ha van egy nagyobb bokor vagy valamilyen sövény az etető körül, mely megakadályozza, hogy a ragadozók zsákmányul ejthessék a csipegető tollasokat, ráadásul a bokrokról könnyebben repülnek a madarak az etetőbe. Nagyon fontos, hogy csak oda helyezzünk madáretetőt, ahol biztosan nem éri el például egy arra járó macska.

  1. Rendszeres újratöltés

Bár szuper ötletnek tűnhet egyszerre egy nagy adag ennivalót kitenni, ami nem fogy el túl hamar, ez nem biztos, hogy valóban jó megoldás. A nedvességnek köszönhetően – különösen, ha nem fedett az etető – viszonylag hamar penészessé, gombássá válhat az elemózsia. Ezért, ha tehetjük, napi rendszerességgel töltsük újra a madáretetőt friss magokkal.

  1. Megfelelő élelem

A kertünkben repkedő tollasok első sorban egyszerű magokkal táplálkoznak szívesen a téli hónapokban, de különösen ajánlott a magas zsír- vagy olaj tartalmú eleség kínálása, mert azok több energiát biztosítanak a túléléshez. Válasszunk például fekete olajos napraforgómagot, hámozott földimogyorót, gyümölcsös magkeveréket, mogyoróvajat, fehér kölesmagot vagy faggyúgolyót.

MultiFit faggyúgolyó 6db 500g

  1. Tárolás

A megmaradt ennivalót igyekezzünk száraz, hűvös helyen tárolni, ellenkező esetben a csomagolásban is elkezdhet penészesedni. Ha elváltozást észlelünk a takarmányon, akkor azzal már ne etessük a madarakat, mert megbetegedhetnek tőle.

  1. Természetes táplálékforrás

Ha a kertünkben vannak gyümölcsös, bogyós fák, sövények vagy bokrok, akkor néhány szem termést hagyjunk rajtuk a télre is, hogy a madarak lecsipegethessék őket róluk.

  1. Ivóvíz biztosítása

A leghidegebb napokon bizony nem egyszerű folyamatosan friss ivóvizet biztosítani szárnyas barátainknak, de törekedjünk arra, hogy az etető közelében inni is tudjanak kertünk szárnyas látogatói.

 

Forrás: thespruce.com