Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Madáretetés télen, hogyan, mivel és mikor?

2016. október 24.

Madáretetés télen, hogyan, mivel és mikor?

Magyarország téli madárvilága különösen színes, hiszen a zordabb éghajlatú országok madarai számára hazánk jelenti a telelőterületet. Az egyre rövidülő napok alatt kevesebb idő jut a táplálékkeresésre, a fagyos földben pedig egyébként is kevesebb a tápanyag. Az etetők környékén fenyőpintyek, zöldikék, tengelicek jelennek meg, az erdőszéli területeken felbukkanhat a nagyfakopáncs, vagy éppen a meggyvágó.

Egy szép madáretető: a kertünk dísze

A madáretetőt lehetőleg szélárnyékos szögeletben helyezzük el, célszerű valahol a ház közelében. Az etetők közelébe helyezzünk odúkat is – így az ablakból tollas barátaink életét is megfigyelhetjük. A cinegék túléléséhez például elengedhetetlen a szélvédett, kiegyensúlyozottabb éjszakázóüreg. Az odúkat ágra akasztva, kb. 2 méteres magasságba ajánlott lógatva felhelyezni. Amennyiben társasházban lakunk, és az ablakpárkányra, vagy a terasz korlátjára erősítettük az etetőt, figyeljünk az alsó szomszédra is.

A megfelelő menü: olajos magvak, gyümölcsök

Fontos ismernünk, hogy melyik vendégünknek, mi a kedvence. Az etetők többségébe általában olajban és fehérjében gazdag magvak kerülnek: ilyen a fekete napraforgómag, a fürtös köles, tökmag vagy felezett dió. Hidegben különösen nagy szükségük van állati zsíradékokra: akasszunk ki kifőzött szalonnát, ami nem sózott, és nem füstölt, vagy úgynevezett madárpogácsát – az olvasztott marhafaggyúba beleöntjük a különböző magvakat, majd hagyjuk megdermedni – kiváló túlélőcsomag! Rigóknak szinte bármilyen konyhai maradékot adhatunk, de a vörösbegyek, poszáták is szívesen megeszik a főtt zöldséget, főtt tésztát. Gerléket búzával, a gyengébb csőrűeket sajttal, esetleg vajjal csalogassuk, a rovarevőket lisztkukaccal. Vigyázzunk, hogy csak egy napra valót tegyünk ki nekik, mert ha ezek megavasodnak a nedves időben, bélfertőzést okozhatnak.

PREMIERE mini faggyúgolyó földimogyoróval 5db/125g

Semmilyen tésztafélét, kenyeret, vagy kenyérmorzsát ne adjunk, ezek ugyanis, emésztőrendszeri problémákat, bélgyulladást okozhatnak. Ezenkívül kerüljük a sózott ételeket, ezekkel sajnos csak ártanánk nekik. A vegyszerekkel kezelt magvak szintén veszélyforrást jelentenek.

Ne csapjuk be őket!

Felfokozott anyagcseréjük lévén 12-16 óránál hosszabb ideig nem képesek éhezni. Ha elkezdtük az etetést, tél végéig folytatnunk kell, anélkül, hogy megszakítanánk. Nem szükséges a nap minden szakában, leginkább a reggeli kritikus időszakban kell táplálékot biztosítanunk, mert tartalékaik csak egy éjszaka átvészelésére elegendőek. Ha másnap nem jutnak eledelhez, még egy fagyos estét sem bírnak ki. Ha már megszokták az adott időben, adott helyen található eleséget, tartanunk kell a rendszerességet. Keményebb hidegek idején nyugodtan emeljük meg a napi adagot, hiszen az etetéssel a szokásosnál jóval több madarat vonzunk a területre.

Az élelem mellett ne felejtsünk el vizet is kitenni kis barátaink számára. Télen a fagyott időben szinte lehetetlen ivóvizet találniuk. Célszerű az itatóvizet minden nap ugyanabban az időben kihelyezni. A madárkák egy idő után megtanulják mikor kapnak inni és meddig tudnak inni a vízből, amíg meg nem fagy.

http://birding.about.com/
https://www.rspb.org.uk