Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Madáretető, a főbb fogások

2014. szeptember 10.

Madáretető, a főbb fogások

Magok, gyümölcsök, zöldségek vagy szárított és friss rovarok? Mit választana madarunk, ha fel kellene sorolnia kedvenc eledeleit?

Csiripelő barátainknak éppolyan gondos törődésre van szüksége, mint a négylábú kedvenceknek. Nem mindegy, mi kerül az etetőjükbe, és az sem, hogy mikor, ezért néhány alapszabállyal nem árt tisztában lennünk.

A madarak etetésének egyik legfontosabb momentuma a rendszeresség, a madarak nagyon rosszul viselik a koplalást. Minden nap tegyünk friss vizet az itatóba akár többször is, ha elpiszkolódott. Az etetők soha ne legyenek üresek. Jó, ha az etetési idő mindig ugyanakkor van, így madaraink már előre számíthatnak rá.

Kisállatunk etetőjébe többféle étel is kerülhet, az eledel típusát az határozza meg, hogy milyen fajta madarunk van és persze az is, hogy a kis csiripelő mit szeret. Minden madárnál gondoskodjunk ásványi anyag forrásról is (homok, szépia, hőkezelt porrá tört tojáshéj).

Magevő madarak menüje

Azoknak a madaraknak, amelyek elsősorban magokkal táplálkoznak, alaptakarmányként különböző magkeverékek szolgálnak. Ezekből különböző összetételűek kaphatók, kifejezetten kanárik, pintyek vagy papagájok számára.

http://www.fressnapf.hu/fit_fun_pinty_eleseg_1kg/

http://www.fressnapf.hu/fit_fun_nagypapagaj_eleseg_2_5kg/

Hogy egy kis változatosságot is biztosítsunk, a magokból néhányat akár félig éretten vagy csíráztatva is tálalhatunk kedvencünknek.

Zöldséges, gyümölcsös ínyencségek

Magevő madarainknak a fajuknak megfelelő összetételű magkeverék mellett kiegészítésként adhatunk friss zöldségeket, gyümölcsöket is. Alma, magozott cseresznye, hámozott-magozott őszibarack, körte, banán, sárgarépa, kígyóuborka, paprika, paradicsom mosott állapotban, nagyobb darabokban is kerülhet az etetőbe, hogy állatunk kedvére csipegethessen belőle. A lédús gyümölcsökből, zöldségekből nem szabad nagyobb mennyiséget adni, mert hasmenést okozhatnak.

Zöldeleség az egészségért

A madár emésztésének nagyon jót tesz, ha tavasszal, nyáron friss, zöld fűvel, gyermekláncfűvel, tyúkhúrral vagy spenótlevéllel is megkínáljuk. A sárgarépa zöldje is kedvelt csemege a madarak számára. Gondosan tisztítsuk meg és kis kupacban helyezzük a kalitkába, kisállatunk pedig ki fogja válogatni belőle, ami épp kedvére való. Nagyon jó rágcsálnivalók, vagy akár ülőrúdnak is behelyezhetők például a friss akác, fűzfa vagy gyümölcsfaágak. Fontos, hogy a fűféléket, gallyakat soha ne forgalmas utak mentén szedjük, mert felületük különböző káros anyagokkal szennyeződhet, ami madaraink megbetegedését okozhatja.

Állati eredetű táplálékok, lágyeleség

Annak ellenére, hogy a madarak többnyire magokat fogyasztanak, kiegyensúlyozott táplálásuk érdekében – főként a fiókák etetésének időszakában és a vedlések előtt, után -, állati fehérjéket is biztosítanunk kell számukra. Ez lehet lisztkukac, főtt tojás vagy sajt, de ügyeljünk arra, hogy az ilyen ennivalók mindig frissen kerüljenek kisállatunk elé és ne is hagyjuk túl sok ideig etetőjükben, mert gyorsan megromolhatnak. Legjobb, ha lágyeleséget készítünk, amelyet sokféle recept szerint elkészíthetünk (pl.: reszelt főtt tojás+reszelt sárgarépa+ tyúkhúr).

Apró kavicsok

A zúzógyomorral rendelkező madárfajtáknak (pl. a pintyek), amelyek főként magokkal táplálkoznak, az emésztőrendszer helyes működéséhez elengedhetetlen, hogy apró kavicsokat, homokot (szitált sóder vagy kagylóőrlemény keverékét) is csipegethessenek.

http://www.fressnapf.hu/fit_fun_madarhomok_2_5_kg/

Vitaminos kiegészítés

Az egészséges tollazat, karmok és csőr érdekében szárnyas kis barátunknak szüksége lehet vitaminpótlásra, különösen téli időszakban és vedlések idején. A megfelelő kalciumszint fenntartásához szükséges ásványianyag-mennyiséget leghatékonyabban az itatóba csepegtetett folyékony kalciummal fedezhetjük, de adhatunk sütőben hőkezelt porrá tört tojáshéjat is. Forrás: petuniversity.com / all-pet-birds.com