Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Másfél éve szuka csivava kutyusom időnként furcsán köhög, nem kedvetlen, jó az étvágya, 4,4 kg. A lábai néha begörcsölnek ekkor 1/4 kalciumot kap. A túlsúlya lehet ezek oka. Az oltásai mind megvannak. Előre is köszönöm válaszát.

2014.05.28

Állatorvos

Mindenképpen vigye el a kutyát állatorvoshoz. Első körben ki kell deríteni, hogy a köhögés hátterében légzőszervi probléma vagy szívbetegség áll. Kistestű kutyáknál gyakran előfordul, hogy a légcsőnek anatómiai defektusai vannak. A kutya légcsövét “C” alakú porcok és az azok szabad végeit összekötő szalagok alkotják. Előfordulhat, hogy a porc ellapult és a szalagok hosszabbak, ezáltal a légcső belső ürege szűkebb. Ennek a problémának (tracheacollapsus) különböző súlyosságú formái léteznek. Az elhízás súlyosbítja a tüneteket. Az érintett kutyák gyakrabban köhögnek légúti fertőzések nélkül is, ha a nyaktájékot nyomás éri (pl.: póráz húzása), akkor a kutya azonnal köhög. Ezt a problémát röntgen vizsgálattal lehet igazolni. A kezelése szükség esetén tüneti, de nagyon súlyos esetekben létezik műtéti megoldás is. Furcsa, fulladásra emlékeztető köhögés az úgynevezett “reverse sneezing”, ami szintén gyakran előfordul kistestű kutyáknál, ez ha csak alkalmilag fordul elő, akkor ártalmatlan, ha gyakoribbá válik, akkor a garattájék izgalmára, gyulladására utal. Köhögést okozhatnak légúti fertőzések is. Érdemes lehet hormonális betegségek szempontjából is vizsgálódni (pl.: Cushing- kór-mellékvesekéreg túlműködés, hypothyreosis- pajzsmirigy alulműködés).

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem