Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Megfelelő és biztonságos karácsonyi dekor cicás gazdiknak

2017. december 08.

Megfelelő és biztonságos karácsonyi dekor cicás gazdiknak

A karácsonyi dekoráció jelentősen hozzájárul az ünnepi hangulat kialakulásához. Cicagazdiként kicsit jobban át kell gondolnunk, hogyan díszítsük fel otthonunkat, ugyanis egyes kiegészítők, növények és édességek bizony veszélyt jelenthetnek bársonytalpúnkra.

Előfordulhat, hogy néhány dísztárgynak idén inkább a doboz mélyén kell maradnia, de egy kis kreativitással a cicás otthon is csodaszéppé válhat.

Az egyik fő problémaforrás ilyenkor természetesen a karácsonyfa. Ha lehetőségünk van rá, állítsuk olyan helyre a fát, ahol a minitigris nem tud a közelébe menni. Az is segíthet, ha olyan magasra pakoljuk a díszeket, ahol ő már nem éri el. Előfordulhat, hogy a háziállat ráugrik a fára, ezért nagyon fontos, hogy stabilan álljon, akár ki is kötözhetjük valahova.

Jó, ha tudjuk, hogy boa, a szaloncukor és az üveggömb kárt okozhat kedvencünkben, ezért helyettük érdemes macskabarát díszeket választani. Édességet nem fogyaszthatnak bundás barátaink, a boa darabkáinak lenyelése bélproblémát eredményezhet, az üveggömb pedig széttörhet és megvághatja a macska száját vagy mancsait.

Sajnos a tűlevelek is megszúrhatják a cicát, nem csak a lábait, elfogyasztva akár a beleket is megsérthetik. Esetenként elzáródás is kialakulhat, ami nem csak fájdalmas, de életveszélyes is lehet.  Az ágak megrágcsálásakor, a gyanta és az olajok lenyelése után pedig súlyos belső szervi megbetegedések, mérgezések alakulhatnak ki, ezért már a fenyőfa kiválasztását is jól meg kell fontolnunk.

Ha szobatigrisünk igazi kis bajkeverő, akkor érdemes alternatívákban gondolkodnunk. Készíthetünk vagy vásárolhatunk például karácsonyfa formájú falikárpitot vagy falmatricát, ami valószínűleg kevésbé kelti fel a cica figyelmét, mint egy illatos, díszes fa a nappali közepén. Ha a bársonytalpú el van tiltva az asztalra való felmászástól, akkor akár oda is felállíthatunk egy kisméretű karácsonyfát.

Az apró díszek, a pici pálcikák és gyöngyök, vagy a vékony szalagok fulladást okozhatnak, ezért helyettük szintén más dekorációban kell gondolkodnunk. A műhó szintén tilos. Gyertyát kizárólag akkor gyújtsunk, ha folyamatosan szemmel tudjuk tartani, mert a macska bármikor feldöntheti, és könnyen lángba borulhat lakásunk.

A villogók egyes kedvenceket kifejezetten zavarhatnak, másokban a vadászösztönt ébreszthetik fel, ezért nem célszerű használnunk őket. Ha mégis ragaszkodunk a színes égősorhoz, akkor figyeljünk arra, hogy ne rághassa meg az állat a kábelt, mert áramütés érheti.

Az ünnepek közeledtével több olyan növény is megvásárolható, amely bár rendkívül jól mutat, a bársonytalpúra mérgezően hat. Tehát vagy olyan helyre kell tennünk őket, ahol háziállatunk biztosan nem fér hozzájuk, vagy inkább mondjunk le róluk. Jobb lehet az utóbbi mellett dönteni, ugyanis a virág bármely részének lenyelése nem csak enyhe száj- és gyomorirritációt okozhat, hanem akár a cica elpusztulását is. Kerüljük például a magyalt, a fagyöngyöt és a mikulásvirágot is. Jusson eszünkbe, hogy a minitigrisek nagyon könnyen felmásznak szinte bárhova, így a legmagasabb polc sem mindig jelent biztonságos és elérhetetlen helyet.

Ha tudatosan készülünk a karácsonyra és kellő figyelmességgel állunk neki a dekorálásnak, akkor valószínűleg minden rendben lesz, és kellemesen telnek majd az ünnepek. Amennyiben mégis azt vesszük észre, hogy kedvencünk lenyelt valamilyen mérgező tárgyat vagy ételt, azonnal vigyük be az ügyeletes állatorvoshoz, mert az idejében megkezdett kezelés bizony életet menthet.

 

Forrás: vetstreet.com, petmd.com