Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Megfelelő védelem cicák számára

2018. április 24.

Megfelelő védelem cicák számára

Feléledt a természet, és ezzel együtt sajnos az élősködők száma is megnő. A kullancsok és a bolhák komoly gondot jelenthetnek bársonytalpú kalandoraink számára, ezért fontos, hogy gondoskodjunk cicáink megfelelő védelméről.

A biztonságos védelem bolhák és kullancsok ellen egész évben nagyon fontos kutyák és macskák esetében is. Különösen azok az állatok veszélyeztetettek, amelyek sokat vannak a természetben, vadásznak, járnak-kelnek, ezért ideális táplálékforrásként szolgálnak a vérszívók számára. Tudni kell azonban, hogy a kullancsok már városi kertekben és gondozott parkokban is jelen lehetnek, és betegségeket terjeszthetnek.

Jól bevált módszer az élősködők ellen, a parazitaellenes nyakörv használata. Ez a megoldás költséghatékony és tartós, készítménytől függően több hónapig (6-8 hónap) tartó védelmet ad. Rengeteg gazdi azonban nem szeret nyakörvet tenni cicája nyakára, mert a bujkálás, fáramászás során beakadhat valamibe, és akár sérülést, fulladást is okozhat. Sokan nem tudják viszont, hogy a modern nyakörvek már jóval biztonságosabbak, mint elődjeik. Találhatunk olyan típusokat, amelyek gumírozott résszel rendelkeznek, így ha kistigrisünk beakad valamibe, nem szorul be a feje a nyakörvbe. A másik biztonságos megoldás a perforált nyakörv. Ebben az esetben a nyakörv a meggyengített, bevágott részeknél feszítés esetén könnyen leszakad macskánkról.

Léteznek spray formájában alkalmazható, egy hónapos védettséget adó parazitaellenes készítmények is.

A külsőleg alkalmazott készítmények szintén segítenek az élősködők elleni harcban, amelyek cicánkra cseppentve fejtik ki hatásukat. Az oldatot a nyakra kell cseppenteni, – lehetőleg több helyre, kisebb adagokat – hogy kedvencünk ne tudja lenyalni magáról mosakodás közben. Ha mégis a nyelvére kerülne a szer, számítanunk kell rá, hogy cicánk erőteljes nyáladzásba kezdhet és egyéb tünetek is megjelenhetnek. Ennél a parazitairtási módszernél ügyelni kell háziállatunk súlyára is, ugyanis bizonyos súly felett növelni kell az adagot. Számos gazdi erre a módszerre esküszik, hatása azonban rövidebb ideig tart, általában havonta kell ismételni a kezelést, de van már olyan modern csepp is, ami három hónapos védettséget ad. Nagyon fontos megemlíteni, hogy mindig alaposan olvassuk el a parazitaellenes készítmények használati utasítását és győződjünk meg arról, hogy a szer macskáknál is biztonságosan alkalmazható. Több olyan készítmény van, ami kutyáknál biztonságos, de a cicák pusztulását is okozhatna.

A vérszívók terjesztette betegségek, és kedvencünk szenvedésének elkerülése érdekében mindig gondoskodjunk időben a megfelelő kullancs- és bolha elleni védelemről!