Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Megfelelő alom a rágcsálóodúba

2013. szeptember 27.

Megfelelő alom a rágcsálóodúba

Hogyan teremtsünk tökéletes környezetet a nyulak és a rágcsálók számára?

Rendkívül fontos, hogy megfelelő alom kerüljön az otthon tartott kisrágcsáló, illetve nyúl vackába. Elnyeli a szagokat, és biztosítja kis kedvenceink jó közérzetét. Minden kisállatnak más-más típusú alomra van szüksége.

Bár a nyúl, a tengerimalac és a csincsilla csak fajtársai körében, más állatoktól elkülönítve tartható, tulajdonképpen sok bennük a közös vonás. Ilyen például az is, hogy valamennyien igénylik a talaj fedését, mégpedig – ideális esetben – több réteg különféle almozó anyaggal. Alsó rétegként olyan nedvszívó anyagot kell elteríteni – a faforgács, illetve a szalma alom különösen megfelel erre a célra –, amelyik elszívja a nedvességet a felette lévő rétegből, és a szagokat is elnyeli. A takarás felső rétegét valamilyen kényelmes almozó anyag, például szalmával kevert kenderrost, gyapotszál vagy tönkölypelyva képezze. Az ilyen alom puha, otthonos, és az érzékeny apró lábaknak is megfelel, amit kedvenceink értékelni fognak.


A nyúlnak és a csincsillának jó nedvszívó képességű alommal feltöltött illemhelyre is szüksége van. Ha a gazdi vagy a nyuszi allergiára hajlamos, akkor a kenderrost-alom a legjobb választás. Ha valaki könnyen tisztítható megoldást keres, akkor feltétlenül próbálja ki a kenderrost alomszőnyeget. A csincsillatulajdonosok soha ne almozzák kedvenceiket pellettel, mert túlságosan kemény a lábaknak, és az is gondot okozhat, ha a csincsilla netán belekóstol.

A hörcsögnek pormentes almot kell biztosítanunk, különben légzőszervi problémák léphetnek fel nála. Számukra ezért a kenderrost, illetve a tönkölypelyva alom jelenti az ideális megoldást. A por- és penészmentes széna, illetve szalma behelyezéséről se feledkezzünk meg, mert a ketrecében egymagában tartott apróságnak ez is segít állandó elfoglaltságot biztosítani. A hörcsög alvóhelyéül szolgáló vacokban fészekkészítésre alkalmas anyagot, például gyapot- vagy papírvattát is el kell helyeznünk. Csincsillahomokkal megtöltött fürdősarokról is gondoskodnunk kell, ahol kedvenceink a bundájukat tisztogathatják.Sok-sok alom az ásáshoz
A mongol futóegér, a törpehörcsög, a díszegér és a különösen a degu imád ásni. Tényleg rendkívül fontos, hogy az elterített alomban elég hely legyen az ásáshoz, különben nem hódolhatnak kedvükre ennek a természetes magatartásformának. Az almot legalább 10 cm vastagon kell elteríteni a ketrec alján. Egyébként az ún. gerbilárium biztosít ideális elhelyezést ezeknek a kis ásógépeknek. A mongol futóegérnek nincs szüksége nedvszívó alomra, mert nagyon keveset vizel. Ezzel szemben a díszegér annál inkább igényli az ilyen almot, hogy a csípős vizeletszag ne árassza el a ketrecet és környékét. Mindhárom kisrágcsáló szeret állandó járatokat készíteni, ez a kedvenc szórakozásuk. Az ásáshoz ideális almot a kender, a gyapot- és papírvatta, a szalma, a tönkölypelyva és a széna keveréke adja.

A patkánytulajdonosoknak két réteggel kell leteríteniük a ketrec fenekét. Az alsó réteg kb. 2-3 cm vastag nedvszívó alom legyen, lehetőleg fapellet, ami a felső rétegből magába szívja a nedvességet, és elnyeli a szagokat. A felső réteget kb. 5-8 cm vastagon leterített kényelmes almozó anyag, pl. kender és szalma alkossa. Fontos, hogy ez a réteg puha, kényelmes és mindenekelőtt pormentes legyen, mert a patkány rendkívül érzékeny légutakkal rendelkezik. Kenderszőnyeggel mancsbarát, higiénikus szinteket alakíthatunk ki a ketrecében. Ha valamilyen szórakoztató elfoglaltságot szeretnénk biztosítani kedvencünknek, akkor időről-időre lepjük meg egy újabb réteg kényelmes gyapot-, illetve papírvattával, szénával vagy szalmával, hogy apró szívének minden melegével dobhassa fel a rácsos enteriőrt.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem