EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A megfelelően kiválasztott haleledel ismérvei

2016. augusztus 29.

A megfelelően kiválasztott haleledel ismérvei

A kiváló minőségű haleledel nélkülözhetetlen a tavak lakói számára: ez biztosítja a megfelelő mennyiségű vitamin, ásványi anyag, és nyomelem bevitelét. Alapvető ismérve, hogy sokáig úszik a víz felszínen, így a halaknak van idejük elfogyasztani, és a maradék nem szennyezi a vizet. Az ideális étrend nem pusztán táplálja a halakat, hanem a tófelszínt is színtisztán tartja. Lássuk, hogyan!

Amíg tart a jó idő, a halak valósággal ficánkolnak, hiszen a meleg időszak az ő igazán aktív periódusuk. Az etetés remek alkalom arra, hogy valamelyest közeli kapcsolatba kerüljünk vízi barátainkkal, akiket nincs lehetőségünk úgy simogatni és szeretgetni, mint négylábú vagy kistermetű kedvenceinket. Mivel mi is több időt töltünk a szabadban, hajlamosak lennénk állandóan eledelt szórni nekik – ez azonban veszélyes lehet pikkelyes barátaink számára, ugyanis befogadóképességük korlátos. A túl sok kiszórt eledel pedig könnyen megromlik, és a teljes tó ökoszisztémáját veszélybe sodorhatja.

Ezért nem csupán a minőség, hanem a mennyiség is rendkívül fontos: a halak egész nap során esznek, ámde csak kis adagokban fogyasztják az eledelt. Eltúlzott etetésük az algáknak kedvez: így ők is a kelleténél több tápanyaghoz jutnak, és elszaporodnak. A megnövekedett algapopuláció pedig egy idő múltán elveszi a halaknak járó létfontosságú fényt és mozgásteret. Amint látjuk, hogy a halak már nem érdeklődnek az eledel iránt, egy háló segítségével gyűjtsük össze a fölösleges tápot a víz felszínéről.

Napi két alkalomnál többször semmiképp ne etessünk. A haleledelt ne egy ponton szórjuk a vízre, hanem próbáljuk egyenletesen szétoszlatni a felszínen, és több helyen is adagolni. Ez azért fontos, hogy mindegyik halunk jusson ételhez, és az agresszív tólakóknak ne sikerüljön kiszorítani a gyengébbeket az étel elől. Természetesen mindig alkalmazkodjunk a halfajtáink igényeihez. Figyeljük őket, megfelelően őrzik-e színüket. A szín kifakulása és a lankadtság a vitaminok és az ásványi anyagok hiányára utalhatnak. Ezért válasszunk lehetőség szerint extra vitaminokat és nyomelemeket gazdagon tartalmazó tápokat.

Uszonyosainkat friss zöldségekkel is élénkíthetjük. Kényeztessük őket hetente répával, uborkával vagy salátalevelekkel. Ezek a halak kedvencei, előzetesen azonban vágjuk fel őket apró darabokra, hogy könnyen fogyaszthatóak legyenek. Ügyeljünk arra, hogy a maradékot két napon belül kiszedjük a vízből, mielőtt még rothadásnak indulna. Az újszülött halak még túl picik a normális etetéshez, táplálékigényük eltér a kifejlett egyedekétől. Őket külön figyelemmel kell kísérnünk, hogy egészségesen növekedjenek. Tájékozódjon speciális, fajtájuknak és koruknak megfelelő etetésükről a szaküzletekben!

MultiFit selyemhernyó 300g 1l

Vakáció, nyaralás idején fontos, hogy halainkról előrelátóan gondoskodjunk. A kifejlett halak néhány napig jól bírják eledel nélkül, azonban ne feledkezzünk meg ennél hosszabb távollét esetén arról, hogy egy barátot, ismerőst megkérjünk arra, adjon eledelt nekik, és tartsa tisztán a vizet. Ne feledjük: a tiszta víztükör és a minőségi eledel a halak boldogságának titka!

Forrás: velda.com, practicalfishkeeping.co.uk

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem