Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Melyik kisemlős illik hozzád a legjobban? Tudd meg cikkünkből!

2016. december 23.

Melyik kisemlős illik hozzád a legjobban? Tudd meg cikkünkből!

Mindannyian vágyunk valamilyen háziállatra, akit szerethetünk, simogathatunk, akiről gondoskodhatunk. Mivel a kisállatok akár évtizedekre is családtagjainkká válhatnak, érdemes átgondolni, melyik állat a legmegfelelőbb számunkra. Cikkünkben most 5 olyan kisemlőst mutatunk, akik a lakásban is vígan eléldegélnek!

Tengeri malac

Amely nem tengeri és nem malac. A tengerimalacok valójában Dél-Amerikából (nem Guinea-ból) származnak, és csak az étvágyuk hasonlít a röfögő névrokonokéval. Nem tűrik az egyedüllétet, könnyen válnak kedvtelenné, mert a nap 24 órájában szükségük van társaságra, így az sem segít, ha naponta több órát tudunk foglalkozni háziállatunkkal. A legjobb az, ha naponta lehetőséget biztosítunk malackáinknak arra, hogy a ketrecen kívül is, biztonságos körülmények között mozoghassanak.

Mellettük szól, hogy válogatósak: naponta kétszer kell őket etetni, friss vizet adni és cserélni a forgácsot abban a sarokban, ahova piszkítanak, és hetente alaposan ki kell takarítani az egész ketrecet.

Ha mókuskerékben szeretnénk látni őket, ellen kell állnunk a kísértésnek: testfelépítésük miatt sokan nem ajánlják a futókerék használatát.

Élettartam: 5 és 10 év közötti

Legjobb: gyerekeknek minden korban; kitűnő “kezdő” háziállat

Hörcsög

Aranyosak, szőrösek, és barátságosak. Ha elfogadjuk és megértjük a hörcsög fajspecifikus viselkedésformáit, sok-sok örömteli pillanatot tölthetünk a gombszeműek társaságában. A legnépszerűbb fajta a szíriai hörcsög (más néven az aranyhörcsög), ő akár 7 hüvelyk (17 cm) hosszúságúra is megnőhet. A Roborovski-törpehörcsög viszont csak 5-7 centi, és a testsúlya is mintegy 20 gramm. Legtöbbjük eleinte fél az emberi társaságtól, ám kellő türelemmel könnyen kézhez szoktathatók. Csak akkora gyerekeknek javasolt, akik nem játékszerként kezelik őket. Nagyon fontos, hogy sok helyük legyen, és ne érezzék magukat beszorítva. A hörcsögöket naponta legalább egyszer, az esti órákban kell etetni.

Ha ellenkező nemű hörcsögöket tartunk, hamar elszaporodhatnak: rövid idő alatt válnak ivaréretté, a vemhesség időtartama 16 nap, az alom pedig nagyszámú, gyorsan cseperedő bolyhos szőrpamacsokból áll.

Élettartam: 2-3 év

Kiknek: A hörcsögök éjszakai életet élnek – ellentétben a gyerkőcökkel

Görény

Ezek a szórakoztató, barátságos állatok rendkívül kíváncsi természetűek és nagyon mozgékonyak. Fokozott figyelemmel kell a bejárati ajtót nyitnunk-csuknunk, hiszen nagy szabadulóművészekről van szó. Egy kutyával vagy cicával ellentétben, őket nem hagyhatjuk magukra felügyelet nélkül. Naponta általában négy-nyolc alkalommal felkelnek, hogy játszanak, elvégezzék a dolgukat, egyenek, és rossz fát tegyenek a tűzre. Ha egy huncut, de imádnivaló kedvencet szeretnél, kitűnő választás lehet egy vadászgörény.

Élettartam: 8-10 év

Kiknek: 12 éves kortól

Csincsilla

Igazi egyéniségek. Mellettük szól, hogy tündéri teremtmények, akik egy életre választanak párt.  Ellenük, hogy mindent megrágnak, a kábelektől a műkörömig. Néha bújósak, máskor ugrálósak – ehhez igazítsuk az életterüket. Nem költséges a fenntartásuk (semmilyen oltást, és extra figyelmet nem igényelnek), általában csendesek, és hogyha odafigyelünk a tisztán tartásukra, a szaguk sem okoz majd problémát. Nem kell fürdetnünk, az nem tesz jót a bundájának, a csincsillák fürdőhomokban tisztálkodnak.

Élettartam: Akár 20 év

Kiknek: kitartó, türelmes gazdiknak

Degu

Nem kimondottan a „játszótárs” típusú háziállat.  Könnyen kárt tehetünk benne, ez pedig fordítva is igaz: ha felbosszantjuk, a degu is haraphat. Alkatilag és élelmezés terén is egyszerűbb velük bánni, illetve valamivel lomhábbak és jobban tolerálják a gyömöszölést, de a magányt is. A gyerekek sajnos gyakran hamar ráunnak a kikövetelt kiskedvencre, akit utána szülőknek kell gondoznia. Rágcsáló lévén szagos és picit zajos állat. A degu élelmezése is különleges, ezért könnyen elpusztul, megbetegszik a helytelen táplálástól. Picit zajos, de imád játszani a gazdikkal, vagy más társakkal egyaránt.

Élettartam: 8-9 év

Kiknek: 14 éves kor fölött

Forrás: animalplanet.com