Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Melyik kiskutyát válasszam?

2016. február 26.

Melyik kiskutyát válasszam?

Tenyésztőnél vásárolt kölyök esetén általában a tenyésztő állítja fel a sorrendet a gazdát között és mondja meg, hogy ki választhat először, azonban menhelyen is előfordulhat, hogy egy magára hagyott alom egyik kölykét vesszük magunkhoz és egyik esetben sem mindegy, hogy kivel érkezünk haza. Nehéz önfegyelmet gyakorolni és nem csupán a legszebb kutyust választani, de mérlegelni, hogy a kölyök temperamentuma illik-e az életvitelünkhöz.

Első sorban át kell gondolnunk, hogy mik a terveink a kutyussal. Szimpla családi kutya lesz-e gyerekek mellé, esetleg sportolni szeretnénk vele, vagy mindkettő? Sport kutya esetén természetes, hogy a legéletrevalóbb, apportos kutyát fogjuk választani, aki könnyen motiválható. Családi kutya esetén célszerűbb egy higgadtabb, nyugodt kölyköt választani, aki keresi a kapcsolatot az emberrel és nem csak a társaival játszik. Amennyiben sokat tervezünk utazni kedvencünkkel és változatos ingerek fogják érni, nem árt, ha tesztelnünk a kölyköket, hogy milyen viselkedést mutatnak váratlan helyzetekben. Hogyan viselkedik, ha felvezetjük egy labilis talajra, mondjuk egy gördeszkára, vagy hogyan reagál hirtelen zajokra, egy kulcscsomó leejtésére? Ezek a megfigyelések sokat elmondanak egy kölyökről, azonban semmit sem kell készpénznek venni. A tulajdonságaik fejleszthetőek, de minek nehezítsük a dolgunkat?

Nem árt átgondolni azt is, kan, vagy szuka kutyus gazdái szeretnénk-e lenni? Szuka kutyánál számolnunk kell a tüzelések során felsorakozó kan kutyákkal és fel kell készülnünk rá, hogy azoktól távol is tudjuk tartani, hiszen a nem kívánt szaporulatnál nincsen rosszabb. Emellett a legtöbb szuka kutya a tüzelése során nehezebben kézben tartható, hiszen benne is dúlnak a hormonok. A másik oldalon, kan kutya mellett gyakoribbak lehetnek az összetűzések. Nem feltétlen azért, mert a mi kutyánk nem szociális, hanem egyszerűen a kanok közötti rivalizálás gyakoribb probléma,mint a szukák közötti, így könnyebben keveredhetünk vele bajba. Kanok esetében még a gyakori jelölés lehet zavaró a gazdik számára, vagy ugyancsak nehéz kézben tarthatóság tüzelő szuka közelében.

Egyik kölyök sem fog tökéletesen passzolni az igényeinkhez, de érdemes kiválasztani a számunkra legfontosabb szempontokat és ragaszkodni azok teljesüléséhez, hiszen legalább 8-10 évre választunk társat magunk mellé.