Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mennyit igyon a cica?

2017. április 21.

Mennyit igyon a cica?

Köztudott, hogy a cicák nem szeretik a vizet. Amíg a fürdést valóban kerül, addig a vízfogyasztással már teljesen más a helyzet. Mint minden állatnak, a bársonytalpúaknak is szükségük van folyadékra, különben kiszáradnak, ami nagyon veszélyes. De mennyit is kell innia a cicának? Cikkünkből most kiderül!

A cicák vízigényét sok különböző dolog befolyásolja. Először is számít, hogy benti vagy kinti állat, mert a lakáson belül a hőmérséklet viszonylag állandó, nincsenek nagy kilengések, így a vízfogyasztásban sem várható nagy változás. Az életkor is egy olyan tényező, amely számít abban, hogy mennyi vizet iszik a kedvencünk, az idősebb cicáknak ugyanis lassul az anyagcseréjük. Az aktivitási szint egyértelműen összeköthető a vízigénnyel, akár nálunk, embereknél is, úgy a cicáknál is egy aktívabb állat több vizet párologtat a szervezetéből, ebből adódóan nagyobb pótlásra is van szüksége.

Vizet az eledelből is vesz fel a szervezet, a nedves tápoknak például egyértelműen nagyobb a víztartalma, mint a száraztápoknak. Ez nedves eledeleknél bárhol lehet 30-80% között, pontos adatokat az étel csomagolásáról tudhatunk meg. Mindenesetre bármekkora is ez a százalék, tiszta vizet mindenképp kell előkészíteni a cicának az eledel mellé.
Egy felnőtt macskának naponta tipikusan 50 és 70 milliliter közötti vízre van szüksége, minden kilogramm súly után naponta. Ha a megfelelő mennyiséget kapja, azzal megelőzhetők többek között a húgyuti problémák is. Ha kedvencünk túl keveset iszik, próbáljuk gyakrabban cserélni a vizet, a cicák ugyanis nagyon érzékeny szaglással rendelkeznek, és kényesek a frissességre. Ha még így sem iszik eleget, próbáljuk játékossá tenni az ivást. Esetleg egy ivó kutat érdemes beszerezni, mert a játékosság és a folyó víz sok macskát arra sarkall, hogy igyanak belőle.

Forrás: háziállat.hu, Fressnapf.hu