Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mesebeli kutyavár

2015. február 17.

Mesebeli kutyavár

Hidegben, melegben, esőben, szélben egyaránt védelmet nyújt: ilyen a jó kutyaház. De mire kell még odafigyelni, hogy az állat minden szükségletének megfeleljen? Cikkünkből kiderül!

A szabadban élő kutyáknak szükségük van egy praktikus menedékre, ahová bármikor behúzódhatnak, ahol biztonságban érezhetik magukat, és amire úgy tekinthetnek, mint egy saját otthonra. Ám nem elég, ha csupán egy fedett alvóhelyet biztosítunk nekik, ugyanis néhány aprósággal kifejezetten komfortos kis kuckót alakíthatunk ki.

Ha még nincs meg a négylábúnk, csak időben elő szeretnénk készíteni lakóhelyét, akkor válasszunk egy, az eb méretének körülbelül megfelelő, különösebb extrák nélküli házat. Ez lehet akár fából, akár műanyagból, de jó, ha felkészülünk arra, hogy idővel egy, az állat személyiségéhez, szükségleteihez és szokásaihoz maximálisan passzoló lakhelyre cseréljük az ideiglenes lakot.

Az ideális ólnak elsősorban védelmet kell nyújtania az időjárás viszontagságaival szemben. Nem tehetjük ki az állatot a tűző nap perzselő sugarainak, ahogy a szélnek, hóviharnak vagy esőnek sem. Éppen ezért mindenképp strapabíró anyagból készült építményt válasszunk.

A műanyag kutyaház előnye, hogy könnyen tisztítható, és ha szükséges, egyszerűen mozgatható. A szaküzletekben sokféle méretű és színű műanyag házikó kapható, így biztosan mindenki megtalálja a kertjébe legjobban illő darabot. A műanyag ház előnye emellett, hogy rágcsálás vagy karmolás hatására nem szálkásodik ki, így az esetek többségében semmiféle veszélyt nem jelent a négylábúra. Hátránya, hogy falai könnyen átveszik a kinti hőmérsékletet, ezért túl hideg és túl meleg is lehet.

A fából készült ház környezetbarát, és természetéből adódóan jól szigetel, valamint remekül ellenáll az időjárási körülményeknek, nem forrósodik vagy hűl át túl könnyen. Ha ügyesek vagyunk és rendelkezünk némi technikai ismerettel, akkor akár magunk is megpróbálhatunk jó minőségű fából megépíteni egy kutyaházat, ám ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább szerezzünk be egyet az erre szakosodott boltból.

A ház méretét aszerint határozzuk meg, hogy az eb kényelmesen meg tudjon benne fordulni, és fel is tudjon benne állni. Ugyanakkor az sem jó, ha túl sok hely marad, amikor a kutyus összegömbölyödik, mert ezek az állatok inkább a barlang típusú helyeket szeretik. Próbáljuk megtalálni az arany középutat, és ha lehet, vigyük magunkkal kedvencünket vásárláskor, és próbáltassuk ki vele leendő otthonát. Ideális esetben a ház magassága az állat magasságánál maximum 25-50 százalékkal nagyobb, hosszúsága pedig a kutya faroktőig mért testhosszánál kb.20-25 centiméterrel nagyobb.

A kutyalak komfortját, illetve időjárás elleni védelmét növelhetjük például kutyaajtó beszerelésével. Ennek köszönhetően a csapadék biztosan nem folyik be a házba, és a szél sem süvít majd keresztül rajta. Ajtóként funkcionálhat a hagyományos kutyaajtó, vagy egy vastag, vízhatlan (műanyag) függöny. Ne feledkezzünk meg a szellőzésről sem, ezért legjobb, ha leszerelhető ajtót választunk. Az ajtó ideális magassága akkora, hogy a kutya a fejét lehajtva, kényelmesen be tudjon menni a házba, szélessége pedig az eb vállszélességénél néhány centiméterrel nagyobb. A kutya kényelme érdekében ne feledkezzünk meg egy jó hőszigetelő, tisztítható fekhelyről sem.

Télre pedig a fekhely alá akár plusz szigetelést is tehetünk, hogy kedvencünk biztosan ne fázzon meg.

A plusz szigetelést úgy is megoldhatjuk, ha a házat nem tesszük közvetlenül a talajra, hanem egy kicsit megemeljük, például egy kisebb talapzat vagy rámpa segítségével. Ez a megoldás azért is jó, mert télen szigetel, nyáron viszont segít hűvösebben tartani a ház alsó részét, ahol a kutya fekszik.

A kint élő kutyák etető- és vizes tálkáját nem célszerű az ólba tenni, mert helyezkedés, forgolódás közben kiborulhatnak és eláztathatják az állat alvóhelyét. Nyugodtan tarthatjuk kívül a tálakat, csak ügyeljünk arra, hogy mindig legyenek tiszták, és a vizet se hagyjuk soha befagyni.

http://www.fressnapf.hu/muanyag_etetotal_falasgatlo_400_ml/

Források: dogs.thefuntimesguide.com / agway.com

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem