Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mi teszi boldoggá a nyuszit?

2015. június 28.

Mi teszi boldoggá a nyuszit?

Kellően nagy és tiszta ketrec, amiben játszhat, megfelelő élelem és legalább egy nyuszipajtás: nézzük meg, mi aranyozza be a nyulak életét.

A nyulak boldogságához egyvalami biztosan nélkülözhetetlen: sok-sok hely a ketrecükben. A ketrec nem lehet elég nagy ahhoz, hogy önmagában elegendő legyen. A nyuszit napi rendszerességgel ki is kell engedni egy számára biztonságos helyen, hogy kielégíthesse mozgásigényét.  A Német Állatorvosok Szövetsége az Állatok Védelméért nevű szervezet ajánlása szerint két kistestű példány számára legalább 150 x 60 x 50 centiméteres élőhelyet kell biztosítani, és minden további állat elhelyezése esetén 20 százalékkal növelni kell a területet.

http://www.fressnapf.hu/nyulketrec-160-cm/

A ketrecet igyekezzünk változatosan berendezni. Az alját bőségen szórjuk meg alommal, mert a nyulak imádnak ásni és odúkat készíteni. A legjobb megoldás, ha a legalsó réteget magas nedvszívó anyagból, például szalmából képezzük, ennek tetejére pedig puha, de hasonlóan nedvszívó anyagot, például forgácsot szórunk.

http://www.fressnapf.hu/fitfun-szalma-kisemlos-alom-30-l/

http://www.fressnapf.hu/multifit_natur_faforgacsalom_500l/

A nyulak igen tiszta állatok, akik szeretik egy bizonyos helyen végezni a szükségüket, nem szívesen piszkítják be az egész élőhelyüket, ezért többségük szobatisztaságra szoktatható. Ha a ketrec egyik sarkába alomtálat teszünk és beleteszünk néhány nyúlbogyót és vizelettel szennyezett alomanyagot, akkor a nyuszik nagy valószínűséggel oda fogják elvégezni a dolgukat.

http://www.fressnapf.hu/anione-kisemlos-wc-sarok-szines-l/

Ahhoz, hogy otthonosan érezzék magukat a ketrecben, naponta kétszer érdemes üríteni az almot. Ha ugyanis az illemhelynek használt sarok megtelik, a nyuszik a ketrec más részeibe kezdenek el üríteni. A nyulak fészkét legalább hetente egyszer alaposan ki kell tisztítani, kánikulában sűrűbben is érdemes elvégezni ezt. Forró vízzel mossuk le a kuckót, amelyben alszanak, valamint a játékaikat is, de kerüljük a háztartási tisztítószerek használatát. Ezután cseréljük ki az almot is. Léteznek speciális tisztítószerek, amelyek nem tartalmaznak állatokra nézve ártalmas anyagokat, de ezeket is csak akkor használjuk, ha a forró víz önmagában nem segít, vagy ha az állat megbetegedett. Ilyen esetekben viszont nyugodtan alkalmazzunk fertőtlenítőszereket, csak használat után nagyon alaposan öblítsük le őket. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy használható az adott szer, forduljunk állatorvosunkhoz.

A nyulak is szeretnek játszani

A nyúlketrec berendezése során ne feledkezzünk meg arról, hogy a tapsifülesek imádnak mozgolódni, felfedezni, bújkálni. Biztosítsuk hát nekik az ehhez szükséges kiegészítő felszereléseket. Szükség lesz alvóhelyre is, külön-külön mindegyik állat számára. A nyuszik nagyon szeretik a különböző magaslatokat, amelyekről kitűnően szemmel tarthatják a környéket. A legcélszerűbb lapos tetejű alvókuckót vásárolni nekik, így az egyben kilátóként is szolgálhat. Amennyiben lehetséges, a kuckót úgy helyezzük el, hogy a nyulak könnyedén körül tudják járni, hiszen így jobban be tudják lakni a területüket. A játékok közül olyat válasszunk ki nekik, amelyek nem tartalmaznak az egészségükre káros anyagot, hogy nyugodt szívvel tudják rágcsálni, amennyit csak akarják. Ez a szabály éppúgy érvényes a faházakra és a kis hidakra, mint a friss gallyakra.

http://www.fressnapf.hu/anione-vesszohid-kisallatoknak-xl/

Az alapvető felszereléshez hozzátartozik az etetőtálka és az itató is. Az itatót rögzítsük a ketrec rácsaira, hogy akkor kortyolhassanak, amikor csak megszomjaznak. Az önitató nagy előnye, hogy bármekkora felfordulást is csinálnak a jószágok, nem kerülhet bele szennyeződés, ellentétben a tálkával, amit ráadásul fel is boríthatnak.

http://www.fressnapf.hu/anione-kisallat-itato-szivecskes-1000-ml/

A nyulak teljes boldogságához szükség lesz egy kifutóra és a megfelelő elfoglaltságokra.

http://www.fressnapf.hu/anione-woody-palace-garden-xl-162x160x60-cm/

Legtöbbjük hamar elsajátítja az egyszerű trükköket, sokuk remekül idomítható, és a klikker-tréning sem lehetetlen vállalkozás. Mindez ugyanakkor nagyban függ az adott állat természetétől is. Ami az egyik nyúl számára gyerekjáték, a másiknak túl nagy falatnak bizonyulhat, noha utóbbiak jó eséllyel valami másban fognak jeleskedni. Ügyeljünk rá, hogy kedvencünkre ne nehezedjen nyomás, mert frusztrálttá válhat. Ennek érdekében az idomítás egyszerre legfeljebb három percen át tartson, viszont naponta többször is neki lehet futni a gyakorlásnak, de csakis akkor, ha az állat is élvezi. Mindig valamilyen sikerélmény után fejezzük be az idomítást. Elsőként próbálkozzunk megtanítani nyuszinknak saját nevét. Csalogassuk magunkhoz egy finom falattal, mondjuk ki a nevét, majd adjuk oda neki a falatot. Ismételjük meg ezt gyakran, és előbb-utóbb hallgatni fog a nevére.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-snack-kisallatoknak-pitypanggal-60g/

A tanulás frissen tartja a nyuszikat

A közös játékon és tanuláson túl fontos, hogy a nyulaknak elég idejük maradjon szabadon futkározni, mert a testmozgás is hozzájárul az egészségük megőrzéséhez, ráadásul mozgásigényük is nagy. Lényeges ugyanakkor, hogy a lakás biztonságos legyen az állatkák számára. Az ideális szoba mentes az olyan veszélyforrásoktól, mint az elektromos kábelek, zöld növények és égő gyertyák. Ne feledjük, a nyulak bármit megrágnak, ami az útjukba kerül. A napi legalább egy órás „kimenőjük” során tehát mindvégig tartsuk rajtuk a szemünket. A kerti kifutót is „nyúlbiztossá” kell tenni. Győződjünk meg róla, hogy az állatok nem tudják kiásni magukat a kerítés alatt, és hogy a ragadozók sem juthatnak be hozzájuk. Ne feledkezzünk meg a többi ház körüli állatról sem: a tökéletesen szelíd kutyák és macskák is végzetes veszélyt jelenthetnek a nyuszik számára, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

A nyulakat jobb párban, vagy csoportosan tartani, mint egyedül. A tengerimalac nem jó társaság számukra, mert a két faj kommunikációja teljesen eltérő. Lehet, hogy látni őket közös ketrecben, például egy állatsimogatóban, de ez csak akkor működik, ha a két fajnak lehetősége van elkerülnie egymást. Minden nyúlnak szüksége van legalább egy fajtársra, lehetőség szerint az ellenkező nemből. Az ivartalanítás ezekben az esetekben kiemelten fontos, hogy elkerüljük a nem várt szaporulatot. A nőstény nyulak ivartalanítása állat-egészségügyi szempontból is fontos, mivel ezek az állatok állandó ivarzásban vannak, ami magas ösztrogén szinttel jár. Ennek következtében a méh nyálkahártya tartósan megvastagodik, ami különféle betegségekhez vezethet (méhgyulladás, méhvérzés és már fiatal korban méhdaganat). A nem ivartalanított bak nyulak gyakran agresszívak és jelölgetnek. A viselkedési problémákat az ivartalanítás nem minden esetben oldja meg.

Hogy egészségesek maradjanak, a nyusziknak mindenekelőtt sok-sok szénára van szükségük (táplálékuk legalább 80%-a).

http://www.fressnapf.hu/realnature-reti-1kg-szena-kasvirag/

Folyamatosan biztosítsuk számukra ezt a táplálékot, máskülönben emésztési problémáik adódhatnak. A széna emellett a legjobb fogkoptató is, az egészséges fogak pedig a megfelelő emésztés alappillérei. A széna mellett adjunk a nyuszinak jó minőségű (magas rost és alacsony fehérje és szénhidrát tartalmú) pelletált tápot. A pelletált tápok azért jók, mert a homogén szerkezetűek, ezért a nyuszinak nincs lehetősége válogatni, így a számára ideális összetételű táplálékhoz jut.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-torpenyul-eleseg-500g/

A nyulak természetes körülmények között nem esznek sem magvakat, sem lédús zöldségeket sem gyümölcsöket. Magvakat egyáltalán ne adjunk nekik, és almából, répából is csak 1-1 kis szeletet, jutalomként. Kedvelt csemegék lehetnek még a fűszernövények, mint például az oregánó, petrezselyem, bazsalikom. Nyáron adhatunk a nyuszinak fűféléket, de ezeket először fonnyasszuk meg és fokozatosan növeljük mennyiségüket, hogy az állatok emésztőrendszere fokozatosan szokjon hozzá a lédúsabb takarmány emésztéséhez.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem