Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Miért olyan fontos a madarak tavaszi etetése

2013. június 01.

Miért olyan fontos a madarak tavaszi etetése

Lehet, hogy a tél már messze jár, a természetben élő madarak azonban még mindig hálásak az extra élelemért. Ezek a kis teremtmények tavasszal is nagyon rászorulnak az ember segítségére. Amikor a hőmérséklet fagypont alá süllyed, és vastag hótakaró nehezíti az élelemkeresést, sok állatszerető ember érzi úgy, hogy eleség kihelyezésével neki is hozzá kell járulnia a természetben élő madarak túléléséhez. Viszont amikor ismét melegebbre fordul az idő, ez a segítség egyik napról a másikra megszűnik. A legtöbben úgy gondolják, hogy a madarak most már elegendő táplálékot találnak a szabadban, ezért a következő télig a madáretetők is visszakerülnek a pincékbe.

Azonban az élelem felkutatásának problémája nem szűnik meg a hóolvadással. Ellenkezőleg – a tavasz különösen nehéz időszak tollas kis barátaink számára, mivel több energiára van szükségük, mint az évnek bármely más szakában. A madarak korábban ébrednek, mint télen, ezért az aktív órák száma jelentősen megnő. Tavasszal a madaraknak meg kell védeniük területüket, párt és fészkelőhelyet kell találniuk, fészket kell építeniük, és végül fel kell nevelniük a tojásból kikelt fiókákat. Mindez azt jelenti, hogy a szabadban élő madaraknak a melegebb tavaszi hónapok során még annál is több energiára van szükségük, mint télen.


Erősen behatárolt élőhelyek

Szinte lehetetlen, hogy ezek az állatok a természetben maradéktalanul felleljék a tavaszi „teendőikhez” nélkülözhetetlen energia forrását. Tekintettel arra, hogy a természetes élőhelyek eltűnnek a beépített területekről, a szabadban élő madaraknak sokkal több energiát kell fordítaniuk az élelem felkutatására, mint akár csak néhány évtizeddel ezelőtt is. A fokozódó urbanizáció, valamint a művelés alá vont mezőgazdasági területek egyre nagyobb kiterjedése miatt a városban és vidéken egyaránt drámai módon beszűkültek a madarak természetes élőhelyei, és ezáltal élelmiszer-utánpótlási lehetőségei. A szakemberek már hosszú ideje azon az állásponton vannak, hogy a madarak egész évi etetése szükséges és fontos előrelépés lenne a fajok védelmében. Az eddig ismert madárfajoknak sajnos már a fele felkerült a veszélyeztetett fajok listájára, aki tehát eteti a madarakat, az a túlélésükhöz járul hozzá.


Ugyanakkor az is fontos, hogy a kihelyezett élelmiszer az adott madárfaj igényeinek és az évszaknak egyaránt megfeleljen. Például a zsírban és energiában dús téli madáreledel tavasszal már alkalmatlan a madarak táplálására, ekkor ugyanis kalcium-karbonátot és fehérjét, nyáron pedig nagy mennyiségű fehérjét tartalmazó eleségre van szükségük. A kereskedésekben mindenféle szezonális madáreleség kapható. Ha a biztonságra törekszünk, akkor az apróra vágott mogyoró, a szárított lisztkukac és a készre kevert fehérjekészítmények egész éven át megfelelő energiaforrást jelenthetnek.

Az állatszerető embereknek ügyelniük kell arra, hogy csakis kiváló minőségű madáreledelt vásároljanak. Általánosságban elmondható, hogy ez nemcsak táplálkozás-élettani szempontból jobb a madarak számára, hanem azért is, mert az ilyen eleség többnyire hántolt és válogatott összetevőket tartalmaz, így nem kell pénzt adnunk a felesleges maghéjért. Ráadásul a válogatott magokat tartalmazó madáreleséggel annak az esélye is csökken, hogy nem kívánt gyommagvak kerüljenek be a kertünkbe.

Online tipp
A madarakkal kapcsolatban további tájékoztatásért látogasson el a www.fressnapf.de/ratgeber-voegel oldalra.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem