Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mikor engedhetjük oda kedvencünket idegen kutyához?

2016. március 29.

Mikor engedhetjük oda kedvencünket idegen kutyához?

Naponta hozunk döntéseket a fenti kérdéssel kapcsolatban és sajnos az a tapasztalatom, hogy egyre ritkábban jutnak el a gazdik a helyes megoldásig, ezzel feleslegesen veszélybe sodorva saját kutyájuk és a környezetük testi épségét is. Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapjunk, mindkét oldalt meg kell vizsgálnunk.

Talán az egyszerűbben megválaszolható oldal, amikor a saját kutyánkról hozunk döntést. Összeengedhető-e más kutyákkal? Mérlegelve a másik kutya méretét, nemét és habitusát, várható-e, hogy a kutyám konfliktust kezdeményez? Amennyiben nem a válasz, és kutyusunk fertőző betegségektől mentes, úgy a mi oldalunkról minden adott az ismerkedéshez. Egyéb esetekben inkább kérjük szakértő segítségét és ne kockáztassunk egy verekedést.

Sajnos, hiába van szociális és engedelmes kutyánk, így sem biztos, hogy odaengedhetjük a másik kutyához. Előfordulhat, hogy neki viszont vannak problémái a többi kutyával vagy olyan betegségből lábadozik, amivel a mi kutyánkat is megfertőzi. Ezeknek a kutyusoknak is kijár a napi séta, így fontos megtanulnunk, hogyan élhetünk együtt konfliktusok nélkül.

Pórázon közlekedő kutya gazdáját minden esetben kérdezzük meg, hogy összeengedhetőek-e a kedvenceink. Vannak olyan kutyák, akik csak bizonyos távolságon belül mutatnak agressziót, így ne hagyatkozzunk a másik kutya testbeszédére. Bármelyik pillanatban megváltozhat, amint átlépjük a komfortzónáját. Természetesen előfordulhat, hogy pusztán a hely adottságai miatt (pl.: forgalmas útszakasz) tartják a másik kutyát pórázon és a gazda engedélyével egy nyugalmasabb területen jót játszhatnak kedvenceink.

Szabadon sétáltatott kutya esetében, feltételezhetően nem várható agresszió, azonban, ha a másik gazda magához hívja kedvencét, tegyünk mi is így, főképp, ha a másik gazdi külön megkér rá minket. Betegség is lehet a háttérben, vagy egy idősebb kutya, aki már nem szívesen keresi a társaságot. Ami a mi kutyánknak játéknak számít, lehet, hogy inkább fájdalmat és kellemetlenséget, esetleg félelmet okoz. Fontos, hogy a játékban mindkét kutya partner legyen.

Mindig tartsuk tiszteletben, ha bizonyos okból kifolyólag valaki nem kér a kutyánk társaságából. Az a tapasztalat, hogy a verekedések túlnyomó többsége abból adódik, hogy rosszul mérjük föl kedvencünk szociális és engedelmességi szintjét, vagy pusztán nem figyeltünk oda embertársaink kérésére, igényére. A fenti szabályok betartásával, sokkal békésebbé tehetjük saját magunk és a többi kutyatartó életét.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem