Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Milyen állatot válasszon?

Kutyák, macskák, rágcsálók, díszmadarak vagy halak

2015. július 28.

Milyen állatot válasszon?

A különböző házi állatok más és más módon gazdagítják az emberek életét. Mivel a kisállatok személyében akár évtizedekre is társra talál, érdemes átgondolni, melyik állat a legmegfelelőbb Ön és családja számára.

Macskák

A cica békés dorombolása megnyugtatja, ellazítja a gazdit, miközben az állat átható tekintetével szeretett kétlábúja lelkét vizsgálja. Kétségtelen, hogy a macskák nagyon különleges lények. Németországban hivatalosan több mint nyolcmillió macskatulajdonos van, amivel a bársonytalpú állatok a legnépszerűbb házi kedvenceknek számítanak. Talán azért ilyen sikeresek a gazdik körében, mert ezek az állatok nagyon önállóak. Másképp fogalmazva: ott vannak, amikor szükség van rájuk, de nincsenek folyamatosan az ember közelében. A macskák körbe-körbe járnak a területükön és hosszú ideig jól elszórakoztatják magukat, ezért tökéletes kedvencek azok számára, akik nem lehetnek mindig otthon. A nyávogó állatkák nagyon értékelik, ha együtt játszhatnak a gazdival, bújhatnak, dorombolhatnak, persze csak, ha épp olyan kedvük van. Ha megoldható, hogy a barátok, családtagok időnként ránézzenek a cicákra, akkor akár nyaralása idejére is otthon hagyhatja őket. Nem fognak megsértődni, ha nélkülük indul vakációzni. A macskatartás másik nagy előnye, hogy tökéletesen alkalmasak városi tartásra is, mert nem piszkolják össze a lakást. A kertektől távol javasolt, hogy legalább két cicát tartson együtt, mert nekik is szükségük van fajtársaik társaságára. A szabadon élő, kerti macskáknak számos lehetőségük van arra, hogy bundás barátaikkal kalandjaik során érintkezzenek. Ám ilyen esetekben számolnia kell azzal, hogy néha egér- vagy madártetemek várják majd az ajtó előtt, pusztán azért, mert kedvence így fejezi ki az Ön által érzett szeretetét. Ha szeretné elkerülni az elpusztult állatok látványát, tartsa inkább bent a macskát. A bársonytalpú kisállatok ideális kedvencek azok számára, akik szeretik, ha az állat képes eldönteni, mit szeretne és igényeit közölni is tudja. Másfelől, a macskák ki is követelik gazdijuktól, ha valamit szeretnének. Ezért lehet valamennyi igazság abban a régi mondásban, hogy „a kutyáknak tulajdonosai vannak, a cicáknak személyzete”.

Az ideális otthon egy macska számára:

 • A szabadtéri testmozgás lehetősége kisforgalmú utak közelében (macskaajtó)
 • Kapcsolattartás más cicákkal (a lakásban tartott állatok se legyenek egyedül)
 • Fajspecifikus szórakozási lehetőségek, mint a kaparófa és közös játék a gazdival
 • Sok beszélgetés, dorombolás és bújás a gazdihoz

Kutyák

A kutyákat gyakran nevezik „az ember legjobb barátjának”. Valóban, ezek a négylábú állatok rendkívül hűséges társak, megvédik a családjukat és feltétel nélküli figyelmet fordítanak gazdijukra. Egy jól képzett kutyát elméletileg bárhová magával vihet: nyaralásra, tavi fürdőzésre vagy városi barangolásra – az ebek bárhol szeretnek, ha tulajdonosuk is ott van. A számos különböző fajtának köszönhetően mindenki megtalálhatja a tökéletes kutyát, a kívánt méretben és jellemvonásokkal. Ha az állatot szeretettel, következetesen és pozitív megerősítésekkel neveli, mindent meg fog tanulni, amit gazdája elvár tőle. A kutyák remek társai az aktív életmódot folytató embereknek és azoknak, akik szeretnének még aktívabbá válni azáltal, hogy minden nap kocogni vagy sétálni viszik kedvencüket. Kutyája mellett sosem lesz többé magányos, mert nemcsak egy négylábú barátot kap, hanem a séták alkalmával más tulajdonosokkal is könnyen beszédbe elegyedhet. Az ebek tökéletes házi állatok azok számára, akik szeretnének egy bundás társat, akivel nap, mint nap új kalandokat élhetnek át.

Kissé paradoxon, hogy a kutyatartásból eredő legjobb dolgok éppen a legrosszabbak is. Az ebek szeretik minden nap kifárasztani magukat, ami azt jelenti, hogy akkor is időt és energiát kell fordítania kedvencére, amikor rossz az idő, beteg vagy éppen hófúvás van. Emellett a kutyát sosem hagyhatja túl hosszú időre egyedül a nap folyamán. Ha dolgozik, magával kell vinnie az állatot vagy találnia kell valakit, aki vigyáz rá – ez pedig extra költséget jelent. Ez a szabály akkor is érvényes, ha két kutyája van, mert egymás társasága nem pótolja számukra a testmozgás hiányát.

Az ideális otthon egy kutya számára:

 • Sok szabadtéri testmozgás
 • Szerető és következetes képzés
 • Rendszeres kapcsolattartás más kutyákkal
 • A lehető legtöbb közös időtöltés a gazdival, a család többi tagjával
 • Megfelelő környezet, lehetőleg kertes háznál
 • Egy olyan gazdi, aki tekintettel van az állat fajspecifikus jellemvonásaira

Kisemlősök
(tengerimalacok, törpenyulak, aranyhörcsögök)

Aki szívesen nézi, ahogy kisállatai együtt játszanak, miközben nincs szükségük túl sok szeretgetésre, azok számára a kisemlősök (tengerimalacok vagy törpenyulak) tartása ajánlott. Mivel ezek a házi állatok szívesen vannak fajtársaik társaságában, azt sem bánják, ha néhány órára magukra hagyja őket, vagy ha túl elfoglalt ahhoz, hogy állandóan velük foglalkozzon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek a kisállatok nem igénylik a gondos törődést vagy gazdijuk figyelmét. Naponta legalább egy órát foglalkoznia kell velük a ketrecen kívül. A nyulak és tengerimalacok nagyon társaságkedvelő és aktív lények, ezért csak olyan gazdinak ajánlottak, aki nem csak egy állatot szeretne, hanem legalább kettőt, és van is elegendő helye, hogy megfelelő módon tarthassa őket. A társas tartás az aranyhörcsögökre is igaz, annak ellenére, hogy őket néha el kell különíteni egy nagy ketrec különböző részeire, biztosítva nekik az elegendő mozgás lehetőségét. Igaz, hogy a kisemlősöket és madarakat gyakran nevezik alternatívának azok számára, akiknek nincs lehetősége arra, hogy kutyát vagy macskát tartsanak, az állatoknak szükséges hely mennyiségét viszont ennek ellenére nem szabad alábecsülni. Mivel a nyulaknak természetes szükséglete, hogy a földbe lyukakat és gödröket ássanak, gondoskodni kell arról, hogy biztonságban áshassanak és szaladgálhassanak a kertben. A kisállat megvásárlása előtt érdemes számba venni alvási szokásait is. A tengerimalacok egész nap aktívak, a nyulak reggel és este mozgékonyabbak, míg a hörcsögök napnyugta után és az éjszaka nagy részében éberek.

Az ideális otthon a kisemlősök számára:

 • Közös élettér más bundás barátokkal (kivéve a hörcsögök esetén)
 • Megfelelő méretű ketrec, nyugalom
 • Sok hely
 • Napi mozgási lehetőségek biztonságos környezetben

Díszmadarak
(törpepapagáj, nimfapapagáj, kanári)

A díszmadarak nagyszerű házi állatok lehetnek azok számára, akik nem szeretnének túl sok időt a szabadban tölteni kedvenceikkel. A szőrallergiától szenvedő állatbarátok is remek társakra lelhetnek a madarak személyében. Mindegy, hogy hullámos papagáj, nimfapapagáj vagy kanári mellett dönt, mert mindegyikükkel nagyon vidám lesz az együttélés. Ezek az állatok nagyon intelligensek, szívesen tanulnak különböző trükköket, kis türelemmel megszelídíthetők és rövid idő alatt jó kapcsolatba kerülnek az emberekkel. Vidám csicsergésükkel mindig feldobják tulajdonosukat és felvidítják, amikor szomorú vagy magányos.

Ha rendszeresen kommunikál velük, a törpepapagájokkal és nimfapapagájokkal nagyon jó kapcsolatot alakíthat ki, de nem szükséges folyton szórakoztatnia őket. Ezek az állatok idejük nagy részét tollas barátaikkal töltik, de szívesen veszik, ha gazdijuk is beszáll a mókába. A madártulajdonos feladata – a kalitka kitakarításán túl – annak biztosítása, hogy az állatoknak minél változatosabbak legyenek a mindennapjai, például a kalitka izgalmas berendezési tárgyainak köszönhetően, valamint, hogy szabadon repülhessenek, amikor lehetséges. Repülés közben előfordul, hogy szárnyas barátja ürüléket vagy tollakat hagy maga után, emiatt sose bosszankodjon. A legtöbb díszmadár kiválóan alkalmas arra, hogy lakásban tartsák – feltéve, ha elegendő helyet kapnak arra, hogy repüljenek is. Nem jó, ha az állatok környezetében élők túlságosan érzékenyek a zajokra, mert míg a madárdal, csiripelés egyesek számára elbűvölő lehet, addig másokat gyorsan felidegesíthet. Mielőtt madarat vásárol, el kell döntenie, hogy Ön melyik csoportba tartozik.

Az ideális otthon a madarak számára:

 • A lehető legnagyobb kalitka vagy madárház
 • Legalább napi egy óra szabad repülési lehetőség
 • Együttélés más madarakkal
 • Békés, stresszmentes környezet
 • Változatos játéklehetőség gazdijuk társaságában

Halak

A hal ideális házi kedvenc azok számára, akik szeretik az állatokat, szívesen nézegetik őket, de nem bánják, ha nem kerülnek velük aktív interakcióba. A halak szinte bármilyen élethelyzethez jól alkalmazkodnak. Még a legkisebb lakásban is kialakítható az akvárium helye, miközben nem kell aggódnia, hogy elárasztják a szobát a kellemetlen szagok vagy a megharagszanak a szomszédok a hangzavar miatt.  Az akvárium különösen jó választás azok számára, akik gyakran stresszesek. A színes, vízi csodaországot nézve pihenhet, lazíthat és még a vérnyomása is csökken. Amikor nyaralni megy, nyugodtan bízhatja a szomszéd vagy ismerősei gondjaira a halak etetését. Csupán egy listát kell készítenie arról, hogy mikor, mennyi eledelre van szüksége az állatoknak.

Természetesen az akváriumot is rendben kell tartania. Ebben nagy segítségére lehet a technológia, a növények és persze maguk a halak is. Ha szeretne kialakítani egy akváriumot, el kell sajátítania hozzá a szükséges tudást, mivel egy-egy hiba akár az állatok halálát is okozhatja. Meg kell találni az ideális technológiai eszközöket, a tökéletes növényeket és tisztítási módokat, valamint a halak gondozásának alapvető tudnivalóit. Fontos, hogy gyakran ellenőrizze a víz minőségét, mert ha az megfelelő, akkor a halak remekül ellátják magukat.

Az ideális otthon halak számára:

 • A halak fajtájának megfelelően berendezett, a lehető legnagyobb akvárium
 • Nyugodt környezet
 • Rendszeres, szakértő gondoskodás

Az állatok szükségletei

Az egészséges ember-állat kapcsolat lényege, hogy a gazdik és a kedvencek jól érezzék magukat egymással. Az állatok boldogsága elsősorban attól függ, hogy minden szükségletüket ki tudja-e szolgálni. Ezért, amikor kutyát választ, nem csak azt kell megkérdeznie magától, hogy melyik állat tenné Önt boldoggá, hanem azt is, hogy tényleg van-e elég helye, ideje arra, hogy egy ilyen állattal ossza meg az életét.

Kérdések, amelyeket fel kell tennie, mielőtt kisállatot vásárol

Akár kutyát, macskát, kisemlőst vagy madarat vásárol, figyelembe kell vennie néhány dolgot az új családtag beköltöztetése előtt. Ha az alábbi kérdések közül több, mint egyre „nemmel” válaszol, jobb, ha még egyszer átgondolja a vásárlást.

 • Van elég ideje arra, hogy szórakoztassa és ellássa az állatot?
 • Megfelelő anyagi stabilitással rendelkezik ahhoz, hogy az elkövetkező években is biztosítani tudjon mindent kedvence számára?
 • Fedezni tudja az etetés, eszközök és orvosi számlák költségeit?
 • Minden Önnel egy háztartásban élő szívesen fogadná az állatot?
 • Kitalálta már, mihez kezd a kisállattal, amikor üzleti útra vagy nyaralni megy?
 • Tisztában van vele, hogy mik az állat igényei és biztos benne, hogy ezeket megfelelően ki tudja elégíteni?
 • Tudja, hogy teljes felelősséget kell vállalnia egy élőlényért, beleértve minden teendőt, ami ezzel jár? Ez akkor is érvényes, ha gyermekének tervez kisállatot venni.
 • Főbérlője engedélyezi, hogy állatot tartson a lakásban/házban?

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem