Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Milyen díszhalakat tartsunk otthon?

2018. március 14.

Milyen díszhalakat tartsunk otthon?

Egy akvárium igazi éke lehet otthonunknak és irodánknak egyaránt. Ha szőrallergiánk van, vagy egyszerűen csak szeretünk gyönyörködni a színes pikkelyesekben, akkor érdemes a díszhalak mellett döntenünk, ha háziállatot szeretnénk. Szerencsére több faj is létezik, amely kezdő akvaristáknak is kifejezetten ajánlott.

A legfontosabb, amit a trópusi halak tartásáról tudnunk kell, hogy minden halfaj különböző, vagyis nem válogathatunk össze egyet-egyet a legszebbek közül, és nem elegendő, ha pár naponta aztán megetetjük őket. Ennél azért sokkal többről van szó. Tehát, ha semmilyen tapasztalatunk nincs még a kopoltyúsokkal, akkor mindenképpen olyan fajok közül válasszunk, amelyeket a szakemberek, kezdők számára is könnyen tarthatók közé sorolnak.

Ha ezelőtt nem voltak halaink, akkor olyan pikkelyeseket ajánlott hazavinnünk, amelyek viszonylag szívósak, és jól viselik az akvárium vizének esetleges változásait. Tehát a cél, hogy ha valamiben elkövetünk egy kisebb hibát, akkor is nagy eséllyel maradjanak életben csendes pajtásaink.

Amennyiben keveset vagyunk otthon, semmiképp se olyan díszhal mellett döntsünk, amely folyamatos figyelmet és gondoskodást igényel.

Ha többféle halat szeretnénk együtt tartani, akkor kerüljük az agresszív fajokat, mert egyes pikkelyesek képesek stresszelni a békésebbeket, sőt akár halálos sérüléseket is okozhatnak. Ha pedig kevés helyünk van és kicsi az akváriumunk, akkor vegyük figyelembe a méretet is, vagyis érdeklődjünk, hogy várhatóan mekkora lesz a kifejlett példány és hány állat tartható egy akkora területen.

Az édesvízi neonhalak például kifejezetten picik, különleges, csillogó oldalcsíkjuknak köszönhetően mégis nagyon jól mutatnak az akváriumban. Érdemes belőlük többet is együtt tartani, mert szeretnek csoportokban élni. Etetésük könnyű, szívesen fogyasztják az egyszerű halpelyheket is, de kínáljuk őket tubifexxel apró rákokkal is. Fogságban élettartalmuk három- öt év.

A zebradániók igazán kemény halak, kezdőknek is teljesen ideálisak. Az ő esetükben nem kell túl sokat foglalkoznunk a vízminőséggel, sok mindent elviselnek. Általában nagyon aktívak, öröm nézni, ahogy úszkálnak, csoportokban érzik igazán jól magukat. Az étrendjük sem túl komplikált, a halpehely több, mint tökéletes nekik, de szívesen fogadják az apró élő eleséget is.

MultiFit haleledel 250ml granulátum

A plattik nagyon békés díszhalak, gond nélkül eléldegélnek minden más nyugodt természetű kopoltyússal. A tenyésztőknek köszönhetően sok színváltozat létezik belőlük. Ők sem válogatósak, ha ennivalóról van szó. Szinte bármilyen haleledelt szívesen elfogyasztanak és a fagyasztott finomságokat is kedvelik.

A guppikat is bátran választhatja minden kezdő akvarista. Színesek, szívósak, és nincs szükség különleges étrendre sem. Az egyszerű halpelyhek mellett örömmel eszegetnek tubifexet és vízibolhát is. Mivel nagyon gyorsan szaporodnak, ezért, ha nem szeretnénk sok-sok halacskát otthonra, érdemes csak nőstényeket vagy csak hímeket együtt tartanunk.

A tigriscsíkos algaevő harcsák kifejezetten nyugodt halak, bár a területük igen fontos számukra. Ha több harcsát is szeretnénk, akkor mindenképp legyen elég kő és egyéb búvóhely az akvárium alján. Főként lent, a kövek között úszkálnak, így a lesüllyedt eleségekkel táplálkoznak. Szeretik a pelleteket, táplálékuk főleg növényi eredetű, ezért adjunk nekik forrázott zöldségeket és például parajpürét. Optimális körülmények között akár nyolc évig is élhetnek.

MultiFit haleledel 250ml pasztilla mix

Bármelyik könnyen kezelhető halfajt is választjuk, azért igyekezzünk minél jobban megismerni és kielégíteni a szükségleteiket, hogy boldog, egészséges és aktív halak díszíthessék az otthonunkat hosszú éveken keresztül.

 

Forrás: fishkeepingadvice.com