Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Milyen életkorban javasolt ivartalanítani kandúr cicát és kan kutyát? Mi lehet a hátránya a korai vagy késői ivartalanításnak?
Köszönettel: Zsófi

2015.09.11

Állatorvos

A hím állatok ivartalanítására kevésbé vannak meghatározható, mindenki által elfogadott ideális időpontok. Én kandúrok esetében a kb.7 hónapos életkort szoktam javasolni, mert arra az időre már nagyjából kifejlődik az állat, de általában még nem jelölget. Ha a cica korábban kezd jelölni, akkor minél hamarabb érdemes megműteni, hogy a szokás ne rögzüljön. A késői ivartalanítás hátránya a kandúroknál, hogy egy ivaros, jelölgető macskával nem igazán lehet lakásban együtt élni, mert a vizelet átható szagú és nagyon nehéz a szagtól megszabadulni. Kertben sem kellemes, ha a macska mindent összejelöl, ezenkívül nem kívánt utódok is világra jöhetnek valahol máshol, ami ugyanúgy a kandúrtulajdonos felelőssége is, mint a nősténymacskák gazdáié. A kan kutyákat is érdemes az ivarérés körül ivartalanítani (7-8 hónapos kor), mert ezáltal csökken az agresszió és még a rossz szokások (pl.: csavargás) sem rögzülnek. A későbbiekben pedig az ivartalanított kanokban sokkal kisebb a prosztatamegbetegedések aránya, a heredaganatok kialakulására pedig értelemszerűen nincs esély.

Vissza a kérdésekhez