Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Milyen halfajokat telepítsünk kerti tóba?

2018. június 25.

Milyen halfajokat telepítsünk kerti tóba?

Kevés dolog dobja fel jobban szeretett kertünket, mint egy kerti tó. Gyönyörű látvány és hasznos is. Azonban a tökéletes tóba tökéletes halak is kellenek, most elmondjuk, milyen halfajokat érdemes otthoni tavunkba telepíteni.

A tó benépesítése esetén, ne az esztétikum legyen az első és egyetlen szempont Az ott élő uszonyosoknak meg kell teremteni a megfelelő életkörülményeket, ha pedig a körülmények adottak, olyan halakat kell választani, akik jól érzik magukat ott. A tó átmérője mellett, a mélysége is fontos szempont. Egy kisebb méretű halnak legalább fél köbméter vízre van szüksége a gondtalan úszkáláshoz. A méretesebb halak helyigénye nagyobb, legalább 2-3 köbméter víz szükséges példányonként.

A közepes méretű tavakban remekül elúszkálnak az aranyhalak, akik a dísztavak talán legnépszerűbb lakói. Egyedenként nem szükséges nekik nagy terület, de az aranyhalakat rajban ajánlott tartani, így körülbelül 10-15 m2 vízfelület és 80-100 cm vízmélység szükséges számukra. Ekkora vízben gondtalanul át is telelnek, ezért fontos, hogy figyeljünk a mélységre. Legszívósabbak a sima sárga és tarka aranyhalak. Akár 20 évig is ékesíthetik kertünket.

A másik népszerű halfaj, a színes, nagytestű koi ponty. Ez a pikkelyes csak méretes tavakba való, ugyanis akár 90-100 cm is lehet a testhossza. A koi ponty nagyon barátságos állat, igazi házikedvenccé válik, ha mi is partnerek vagyunk ebben. Odajön hozzánk és elveszi az ennivalót, igazán szerethető és gyönyörű uszonyos. Nagyjából száz színváltozata létezik. Megfelelő körülmények között akár 50-60 évig is eléldegélhet.

Ha kisméretű a tó, amelyet halaink otthonának szánunk, akkor válasszuk például a szivárványos öklét. Az öklék maximum 9-10 cm hosszúságúra nőnek meg, ők a legkisebb Európában honos pontyfélék. Öt évig élnek. Csak rajban szabad őket tartani, így mindenképp több uszonyossal számoljunk, ha ezt a fajt választjuk. Annak érdekében, hogy szaporodásuk biztosítva legyen, helyezzünk el pár édesvízi kagylót a tóban, ugyanis a nőstények csak ezekbe rakják le ikráikat.

Természetesen rengeteg féle halat választhatunk még tavunkba (kárász, tüskés pikó, jászkeszeg, kurta baing, kínai razbóra, naphal, arany compó, bodorka, vörösszárnyú keszeg, fürge cselle stb.) és ezek közül több faj az ország természetes vizeiben is megtalálható, de sosem szabad onnan kiragadni őket! Mindig kérjük szakértő segítségét, mielőtt egy élet felett döntünk, és uszonyost telepítünk kerti tavunkba.