Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Milyen a tökéletes macskaajtó? Mutatjuk!

2017. május 02.

Milyen a tökéletes macskaajtó? Mutatjuk!

A macskaajtó lehetővé teszi a bársonytalpú számára, hogy kedve szerint ki-be mászkálhasson egy saját ajtón keresztül. Ez sok esetben nagyon praktikus mindkét félre nézve. A változatos design és méret mellett a funkció is eltérhet. A tökéletes termék kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell vennünk.

A méretet nem túl nehéz meghatároznunk, hiszen a cicáknak általában egy méret közül választhatunk. Ha mégis rendelkezésre áll kisebb és nagyobb ajtó is, akkor mindenképp a szobatigris várható felnőttkori méretét vegyük figyelembe. Egy nagytermetű, súlyfelesleggel küzdő macskának akár már kutyaméretben is gondolkozhatunk.

Fűtési szezonban sokat segít, ha a macskaajtó jól szigetel. És ezzel együtt eszünkbe kell jutnia a szélsőséges időjárásnak. Olyan ajtót válasszunk, amely a nyári forróságban és a téli fagyban is biztosan megállja a helyét. Tehát a gyenge minőségű műanyag kizárva, hiszen mínusz fokban könnyen megrepedhet, ha pedig tartósan odatűz a nap, akkor akár el is deformálódhat. Az alumínium ajtók ilyen szempontból megoldást jelenthetnek, ám a hőszigetelés sajnos nem előnyük.

Lehetnek időszakok, amikor nem szeretnénk, ha kedvencünk kimenne a házból. Például vihar esetén, vagy amikor elkezd sötétedni. Ezért fontos szempont, hogy a kiválasztott macskaajtón legyen zár, és korlátozni tudjuk a cica kintlétét.

Ha a bejárati ajtónkat ellátjuk macskaajtóval, akkor fejben kell tartanunk, hogy azon keresztül nem csak a mi minitigrisünk lesz képes ki-be közlekedni, hanem bizony más macskák is. Meglepő, de a kóbor cicák könnyedén kiszimatolhatják a nappaliban lévő etetőtálakat, és megehetik háziállatunk elől az ennivalóját. Erre egy modern megoldást nyújt, ha olyan terméket választunk, amelyhez egy egyedi azonosítóval ellátott nyakörv is kapható, így az ajtó egy speciális érzékelő segítségével csak a mi bársonytalpúnknak fog kinyílni. Ez például párzási időszakban, amikor folynak a macskaharcok, egy esetleges menekülés esetén is igen hasznos megoldás. Gond akkor alakulhat ki, ha a szobatigris véletlenül elhagyja a nyakörvét.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy kis négylábúnk meri-e majd használni a macskaajtót. Ha már van cicaajtónk és például van egy régebb ideje nálunk lévő bársonytalpú, aki használja azt, akkor könnyű dolgunk van, mert ha új cicánk érkezik mellé, akkor ellesi tőle a technikát, és gyorsan megtanulja hogyan működik az ajtó. Ám, ha még csak most szeretnénk beszerelni egy ilyen kis kijáratot, és cicánk még nem találkozott saját nyílászáróval, akkor valószínűleg meg kell tanítanunk a használatára.

Nem kizárt, hogy minitigrisünk először nem mer majd közel menni a macskaajtóhoz vagy, ha mégis, akkor nem mer átmenni rajta, fél, hogy megsérül, viselkedése bizonytalanná válik. Kezdetben érdemes az ajtószárnyat felnyitni és vastag ragasztószalaggal leragasztani, hogy először a cica csak a lyukat lássa az ajtón, és azon keresztül tudjon kimenni. Ilyenkor meg tudja tapasztani, hogy mi vár rá, ha a számára kialakított járaton veszi a bátorságot, és átmegy. A szabadsághoz pedig hamar hozzá lehet szokni, így ez az ismerkedési folyamat minden bizonnyal nem kell majd, hogy sokáig tartson. Ha mégis nagyon bátortalan kedvencünk, akkor jutalmazzuk meg valami kis finomsággal mindig, amikor átér valamelyik oldalra vagy játsszunk vele egyet. A pozitív megerősítés, mint minden tanulási folyamatnál, ilyenkor is nagyon fontos.

Forrás: icatcare.org, allpetdoors.com