Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Minden, amit a kutyás sportokról tudni szeretett volna

2015. augusztus 17.

Minden, amit a kutyás sportokról tudni szeretett volna

A kutyák többségének sok mozgásra van szüksége, ezért gazdiként figyelnünk kell arra, hogy ezt biztosítsuk is kedvencünk számára, lehetőség szerint a legváltozatosabb módon. Ha a sétáltatáson túl komolyabban foglalkoznánk a kutyás sportokkal, érdemes körüljárni a lehetőségeket, hogy az eb képességeinek legmegfelelőbbet válasszuk, és közben mi is jól érezzük magunkat.

Az Agility a lovas díjugratás által ihletett sport csahos kedvenceink számára, amely sok izmot átmozgat és mellesleg rendkívül látványos is. Ebben a versenyben minden kutyafajta részt vehet, bár néhány, alkatából és temperamentumából adódóan jobban teljesít, mint mások. Az Agility során a gazdi egy különleges, kb. 30×30 méter nagyságú akadálypályán vezeti végig a kedvencét póráz és jutalomfalat használata nélkül, miközben sem a pályaelemeket, sem a kutyát nem érintheti meg. Az alagutak és ugróakadályok mellett a legváltozatosabb pályaelemekkel találkozhatunk. Az akadályok teljesítésének sorrendjét számokkal jelzik. A verseny időre megy, és lehetőleg hibátlanul kell végrehajtani, különben pontlevonás jár.

A Flyball-nál szintén akadályok vannak, ám egy kicsit komplikáltabb a feladat. Ez egy olyan játék, ami időre megy, és két négy kutyából álló csapat játssza. Több ugróakadályon keresztül átjutva kell megszerezni a teniszlabdát, majd pedig ugyanazon az útvonalon visszajutni. Ezt követően indulhat a másik kutya, ugyanezt a feladatot végrehajtva, egyfajta sorversenyként.

A Disc Dog nevű játékot szintén akármilyen fajtájú kutyussal játszhatjuk. Itt kétféle dobást pontoznak. Az egyiknél a minél távolabbra repülő frizbit kell elkapnia a kutyának, a másiknál pedig egy kis trükköt is bele kell csempésznünk a dobásba. Ez egy igazán szórakoztató verseny mindkét fél számára, de nézőként sem utolsó.

A terelőversenyek a pásztorok terelőkutyáinak klasszikus feladataiból állnak. Az ebek egyedül vagy csapatban terelik az állatokat, egy kerítéssel és karámokkal határolt pályán. Ehhez nem csak elegendő kitartásra van szükségük, de ügyeskedniük is kell, hogy a terelendő állatokat együtt tartva a megfelelő helyre tudják irányítani. Jellemzően a border collie-k remekelnek a pályán, de a lehetőség minden kutya számára nyitott.

Hidegebb területeken a szánhúzás nagyszerű csapatjáték lehet azoknak a négylábúaknak, akik ehhez megfelelő fizikummal rendelkeznek. A bringahúzás (bikejoring) a szánhúzáshoz hasonló sport, ám ehhez szerencsére nincs szükség szánra és hóra. Ezt a sportot lehet egy vagy akár három kutyával is űzni, de ügyelni kell a megfelelő felszerelésre, hiszen egy speciálisan megerősített húzóhámra, nem pedig a nyakörvre kell csatlakoztatni a húzókötelet. Továbbra is a „húzó” sportoknál maradva, a Carting során a kutyus egy négykerekű utánfutót húz, amiben akár a gazdi is helyet tud foglalni. Ez utóbbi sport nagyban hasonlít a lovas kocsis megoldásra.

A súlyhúzáskor (weight pulling) az erre alkalmas fizikumú eb egy súlyokkal megrakott utánfutót (vagy hófödte terület esetén szánt) húz. A távolság rövid, az utat a rakománnyal aprókavicsos, füves, vagy havas talajon, esetleg szőnyegen kell megtenni. Több kutyafajta is versenyezhet, persze nem feltétlenül együtt, mivel súlycsoportokra osztják őket. A kutyák a szekeret vagy a szánt kizárólag speciális hámmal húzhatják, amely segít eloszlatni a súlyt, és minimálisra csökkenti a sérülés kockázatát. Ez a sport sok előzetes gyakorlás után szép versenyeredményekkel gazdagíthatja a gazdi és hű társa életét.

A gyorsasági futóversenyek az agarak kedvenc sportja, hiszen ők igazán remek futók. Ha agár gazdik vagyunk, akkor a futtatás az egyik legtesthezállóbb sport kedvencünknek. A Cranicross futóversenyek viszont már a gazdát is megmozgatják. Ez esetben terepen kell futni, és a gazdin található övre van rácsatlakoztatva hámmal és elasztikus pórázzal egy vagy maximum két kutyus, és így kell együtt futniuk. Eleinte husky és malamut fajtájú kutyákkal versenyeztek, de ma már nincs fajtára korlátozva a sport, mivel minden egészséges ebnek jót tesz egy kis futás. További előnye, hogy akár gyermekek vagy fogyatékossággal élők, például látássérültek is együtt versenyezhetnek négylábúikkal.

Ha a fenti kutyás sportoktól ódzkodunk vagy egyszerűen csak nincs lehetőségünk kipróbálni őket, akkor is fontos, hogy rendszeresen mozogjunk kutyánkkal. Ebben az esetben választhatunk hétköznapibb sportok közül is, mint például futás, úszás vagy egy játékos frizbizés a parton. A lényeg, hogy olyan sportot válasszunk, amelyet kedvencünk is élvez, és így szívesen csinálja velünk. Legyünk vízen vagy szárazföldön, mindig figyeljük az eb reakcióit, és biztosítsunk számára elegendő mennyiségű friss vizet.

Forrás: houddogsdrule.com, aspca.org

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem