Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Minden, amit a macskamentáról tudni szeretett volna

2016. május 27.

Minden, amit a macskamentáról tudni szeretett volna

A macskamentával töltött játékszerekért szinte megőrülnek még a leglustább bársonytalpúak is. Sőt, ha van olyan játék, ami már jó ideje egy cseppet sem köti le a minitigris figyelmét, akkor érdemes meghinteni egy kis macskamentával, és rögtön a legérdekesebbé válhat. Eláruljuk, hogy pontosan mi is az a macskamenta, és miért rajonganak érte ennyire a cicák.

A macskamenta egy évelő növény, amely a mentafélék családjába tartozik. Szögletes és szőrös szára szürkészöld színű, levelei szív alakúak, csipkézett szélűek. Virágai tüskések, akár félhüvelyknyire is megnőhetnek. Arról a leghíresebb, hogy képes megbolondítani a macskákat. Jelenleg mintegy 250 faj ismert, fehér, rózsaszín és lila színű virágokkal. A macskamenta Európában és Ázsiában őshonos, de elterjedt Észak-Amerikában és Kanadában is. Latin neve Nepeta cataria, mely az olasz Nepeta város nevéből és a latin macska szóból jött létre.

A növény leveleiben és szárában található erős illatú illóolaj (nepeta-lakton)az, ami megbabonázza a cicákat és a nagymacskákat, köztük az oroszlánt is. A nepeta-lakton fájdalomcsillapító, morfinszerű  hatással bír és hallucinogén. Egyesek szerint az LSD-hez hasonló, mások inkább a marihuánához hasonlítják. A nőstény és a hím macskák nem feltétlen reagálnak rá egyformán. Főleg az előbbieknél figyelhetőek meg a macskamenta megszimatolása után a párzási szándékra utaló jelek. A közérzetjavító feromonok felszabadulásának köszönhetően megnőhet a minitigrisekben a szexuális aktivitás. Emellett pedig megfigyelhető még, hogy a cica játékosabbá válik, kergetőzik, vadászik, miután megszagolta vagy megrágcsálta a növényt.

A cicáknak körülbelül 50-60%-ára hat a macskamenta, különböző mértékben. A fiatal, kb. 8 hetes kiscicák például nem mutatnak érdeklődést iránta, sőt, kifejezetten idegenkednek tőle. A különbségekre a válasz a szagló-rendszerben és a génekben rejlik. A macskamenta iránti fogékonyság dominánsan öröklődik és csak az ivarérettség után teljesedik ki.

A macskamenta reakciók sorát váltja ki a bársonytalpúakból: szaglás, nyalogatás, fejrázás, dörzsölődés homlokkal, arccal, állal. További reakciók lehetnek még a nyújtózkodás, a nyáladzás, az ugrálás, a hiperaktív viselkedés. A hatás az első 5-10 percben a legélénkebb, és körülbelül további egy órán át észlelhető.

A növény a bársonytalpúakra nézve egyáltalán nem káros, nem lehet túladagolni. Általában a minitigrisek tudják, hogy mikor volt nekik elég belőle, és onnantól kezdve egy időre hidegen hagyja őket a töltött játék vagy maga a növény.

http://www.fressnapf.hu/anione-takaro-teknos-forma-zold-30x30cm/

A csodanövény többféleképpen is adható a cicáknak, nem csak plüssfigurába rejtve. Akár cserépben is tarthatjuk az élő mentát az ablakpárkányon, ahol bármikor hozzáférhet és megrágcsálhatja kedvencünk. A kertben is jól érzi magát a virág, csak arra ügyeljünk, hogy ne legyenek olyan növények a közelében, amelyeknek árthat a cica, ha elkezd rajtuk hemperegni. Ha úgy jobbnak látjuk, meg is száríthatjuk a macskamentát, ehhez elegendő, ha fellógatjuk egy jól szellőző, napfénytől mentes helyen. Az összeaprított adagból pedig időnként kitehetünk néhány csipetnyit a padlóra.

 

AniOne macskamenta

 

Az embereket nem pörgeti fel a macskamenta, inkább nyugtató hatása van, és használják a gyógyászatban is. Hatásos például gyomorpanaszok, fejfájás, álmatlanság és himlő esetén. Megállapították, hogy segít a természetes gyógyulásban is például egy vágás esetén, és más hatóanyagokkal együtt még több betegséggel szemben alkalmazható.

Érdekes felfedezés továbbá, hogy a macskamenta körülbelül tízszer hatékonyabban taszítja a szúnyogokat, mint a DEET nevű anyag, amely a rovarirtók egyik fő összetevője. Tapasztalatok szerint a csótányok sem kedvelik az illatát, és valószínűsíthető, hogy a legtöbb rovar ellen is hatásos. Emellett a patkányok és az egerek sem kedvelik, tehát nem csak a cica leli benne örömét, hanem a gazdi is, ha elkerülik általa a kártékony rágcsálók és a nem kívánatos rovarok.

 

Forrás: cat-world.com.au

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem