Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Minden, amit a BARF-étrendről tudni szeretett volna

2016. szeptember 09.

Minden, amit a BARF-étrendről tudni szeretett volna

Napjainkban a kutyusok immunrendszere egyre gyengébb, gyakoriak az emésztési problémák, a hányás és a hasmenés. Ha kedvencünk is hasonló problémákkal küzd, érdemes lehet kipróbálni a BARF-étrendet. A BARF (Bones And Raw Food) étrendet magyarosan nyersetetésnek nevezzük.

Az étrend lényege, hogy biológiailag megfelelő nyers étellel tápláljuk a kutyát, vagyis nagyjából azt kapja, amit még azelőtt fogyasztott, hogy az ember háziasította volna. Az BARF-étrend egy teljes és kiegyensúlyozott keveréke a nyers húsnak, csontnak, zöldségnek és gyümölcsnek. Ezek azok az ételek, melyekhez a vadonban is hozzájutna az eb. Tapasztalatok szerint azoknál a kutyusoknál, akik a nyersetetés szerint táplálkoznak, nem jelentkezik többé allergia vagy emésztési probléma, így egy teljes, boldog életet élhet le a négylábú.

A diéta során hat napon át etetjük az állatot, a hetediken pedig koplalni hagyjuk.  A hetedik nap a méregtelenítés ideje, ekkor távoznak a méreganyagok az eb szervezetéből. Gyors és lassú módszer is létezik az átszoktatásra, kutyusunktól függ, hogy melyiket ajánlott választanunk.

A gyors módszer akkor megfelelő, ha a kutyának erős az immunrendszere és általában teljesen egészséges. Ez esetben azonnal átállhatunk a BARF-étrendre. Mivel ez egy méregtelenítési folyamat kezdete, így átmenetileg jelentkezhetnek olyan tünetek, mint a hányás és a hasmenés. Nem kell megijedni, ez annak a következménye is lehet, hogy az állat még túl mohón, kapkodva eszik. Rövid időn belül hozzá fog szokni a kutyus emésztőrendszere a változáshoz és megszűnnek ezek a problémák. Kiegészítésként érdemes egy kis lazacolajat hozzáadni bundás barátunk ennivalójához, mert amellett, hogy segíti az emésztést, az immunrendszert is erősíti.

A lassú módszert akkor kell alkalmazni, ha a háziállat immunrendszere legyengült, vagy már korábban megtapasztaltuk, hogy érzékenyen érintik a változások a táplálkozásban. Tehát a nyers húst ilyenkor csak apránként szabad bevezetni a kutya étrendjébe, hogy ne történjen drasztikus váltás. Az alábbi sorrendben javasolt haladni:

  1. nap: Koplaltassuk a kutyát, és hagyjuk, hogy a méreganyagok kiürüljenek a szervezetéből, továbbá a cél, hogy másnap szívesen fogyasszon nyers falatokat.
  2. nap: 10% nyers étel, 90% a megszokott eledel – Mivel nem egyforma tempóban emészti meg az eb a feldolgozott húst és a nyerset, ezért javasolt a szokásos élelmet reggel, a nyers falatokat este kínálni.

3-10. nap: Növeljük a nyers táplálékot naponta 10%-kal, a megszokottat pedig csökkentsük 10-zel.

  1. nap: Most már teljesen a BARF-étrendet alkalmazzuk.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a nyershúst tartalmazó diétának az előnyei mellett bizony hátrányai is vannak.

Előnyök:
– fényesebb bunda
– egészségesebb bőr
– tisztább fogak
– magasabb energiaszint
– kevesebb ürülék

Hátrányok:
– A nyers húsban található baktériumok az ember és a kutya egészségére is károsak lehetnek.
– A kiegyensúlyozatlan táplálkozás negatívan hathat a kutya egészségére, ha egy hosszabb időszakról van szó.
– A csontok okozhatnak fulladást, fogtörést, vagy akár belső sérülést is.

Mielőtt a BARF-étrend mellett döntenénk, érdemes mérlegelnünk, és állatorvossal is egyeztetnünk. Már a különböző mesterséges adalékanyagok, színezékek, tartósítószerek és ízfokozók elhagyása is pozitív változásokat eredményezhet.

Forrás: barfworld.com, pets.webmd.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem