Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Minden, amit a klikker-tréningről tudni szeretett volna

2016. augusztus 05.

Minden, amit a klikker-tréningről tudni szeretett volna

Többféle megoldás is szóba jöhet, ha kedvencünk neveléséről és tréningezéséről beszélünk. A klikker-tréning elsősorban a kutyagazdik körében terjedt el, de cicákkal, sőt, akár nyuszikkal is végezhető. Mielőtt belekezdenénk, fontos, hogy megértsük, hogyan is működik a klikker.

A klikker-képzés egy olyan állattanításra szolgáló módszer, amely a viselkedéspszichológiát veszi alapjául. Azaz, a kívánt viselkedést mindig jutalom követi, pontosabban egy klikk hang, majd pedig a finomság és a dicséret. A klikker, amelynek hangjával felhívjuk a négylábú figyelmét a helyes viselkedésre, kis méretének köszönhetően könnyedén elfér a tenyerünkben, így nem akadályoz minket a feladatok tanítása során. Érdemes kipróbálnunk ezt az eszközt, mert rendkívül állatbarát, biztonságos és hatékony. A klikker használata során egy világos kommunikációs forma alakul ki, amely pozitív megerősítést ad az ebnek, és mentálisan, valamint fizikailag is képes fejleszteni.

Ha elsajátítjuk a klikker-tréninget a gyakorlatban is, akkor rövid időn belül egy igazán jólnevelt négylábú lesz a társunk. Ráadásul nem csak az alapvető vezényszavakat tanulhatja meg így kedvencünk a gyakorlások során, hanem különböző trükköket is, csak figyeljünk a megfelelő használatra.

  1. Klikk, hamm

Egy kattintás, egy finom falat. Mindig ez legyen a sorrend, és akkor se maradjon el a jutalom, ha épp véletlenül kattintottunk az eszközünkkel. A klikkelő hang eleinte csak a kutya figyelmét hívja fel, a pozitív megerősítést a jutalomfalat jelenti. Ha egy klikk után nem kap ennivalót az eb, akkor kevésbé lesz megbízható számára az új eszköz, amellyel tanítani szeretnénk, így a célunkat is nehezebben fogjuk tudni elérni vele.

  1. Az engedelmesség a kulcs a jutalomhoz

Fontos, hogy ne legyen szem előtt a jutalomfalat a tréning során. Ha a háziállat látja, hogy finomság van nálunk, akkor természetesen mindenáron szeretné azt megszerezni. De a cél az, hogy ne csak akkor teljesítse kutyusunk a parancsot, ha látja a jutalmat, hanem akkor is, amikor éppen nem számít rá.

  1. Nem csak a figyelemfelkeltés eszköze

A klikkernek az a feladata, hogy jelezze a kutyának, hogy az adott viselkedés jutalmat ér, azaz helyes. A kezdő klikkeresek viszont sokszor azért használják a klikkert, hogy rájuk figyeljen az eb, de ez ebben a formában nem megfelelő. Azt kell jeleznünk az állat felé, hogy mi az a cselekedet, amit ügyesen csinált, amit elvárunk tőle, és amiért jutalmat érdemel.

  1. Kis lépések, nagy tettek

Mindig alapvető feladatokkal kezdjünk, és fokozatosan haladjunk a bonyolultabbak felé. Ne akarjunk egy alkalommal több vezényszót vagy trükköt is megtanítani, mert belezavarodhat az eb. Először például tanítsuk meg a „marad” parancsot, és ha már ügyesen értelmezi és végrehajtja a kutyus a kérést, csak akkor lépjünk tovább. De továbbra is a helyben maradás legyen a fő feladat, csak hosszabb ideig, vagy távolodásunk közben, esetleg, ha ajtót nyitunk és vendégünk érkezik.

  1. Újabb kihívásk

A klikker kiváló új viselkedési formák tanítására vagy a már meglévők finomítására. Ha például kedvencünk már ismeri a „fekszik” vezényszót, akkor ennél a feladatnál már nem kell megjutalmaznunk őt. Ha viszont akkor is képes szót fogadni, amikor egy teniszlabda pattog előtte, az már dicséretet érdemel.

+1 A jó viselkedésért mindig jutalmazzuk meg a kutyust

A pozitív visszajelzés mindig nagyon fontos. Amikor épp nincs nálunk klikker és jutalomfalat sem, akkor se felejtsük el megdicsérgetni kedvencünket, ha okosan cselekedett. A kedves szavak és egy kis simogatás is megfelelő ilyenkor, a lényeg, hogy éreztessük az állattal, hogy ügyes volt.

Klikkerrel kiképezni kedvencünket gyönyörű és hatékony folyamat. Azonban kezdő kutyások igyekezzenek mindenképpen szakember segítségét kérni a kiképzésben. A klikker remek eszköz, de helytelen használata összezavarhatja kedvencünket. Nagyon fontos, hogy mindíg megfelelő időben kattintsunk és behívásra ne használjuk az eszközt. Számos ehhez hasonló szakmai fogást tanulhatunk meg tapasztalt kiképző irányításával.

Forrás: clickertraining.com / quickanddirtytips.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem