Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Minden, amit a szájkosárról tudni kell

2017. augusztus 23.

Minden, amit a szájkosárról tudni kell

Az állatorvosi látogatásokon vagy a tömegközlekedési eszközökön jó, ha van kéznél egy szájkosár kutyánk számára, ugyanis ez biztosítja a teljes biztonságát útközben kedvencünk és környezetünk számára. De mire kell odafigyelni a kiválasztásakor és utána? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témáról.

Mire kell figyelnünk szájkosár használata előtt?

Gazdiként észben kell tartanunk, hogy a kutyus minden esetben csak rövidebb ideig viselheti a szájkosarat. A legfontosabb szempont egy ilyen eszköz beszerzésénél, hogy kényelmesen érezze magát benne: mindig figyeljünk arra, hogy a fejét ne nyomja, sebezze meg a szájkosár. A kutyák hőleadásában a lihegés a legfontosabb eszköz, amelyet bizonyos típusú szájkosarak akadályozhatnak, ezért legyünk figyelmesek, és ne hagyjuk, hogy kutyánk túlmelegedjen vagy kényelmetlenül érezze magát.

Mikor ajánlott a szájkosár használata?

Számos helyzetben átmeneti megoldást jelent a szájkosár használata. Tömegközlekedésen és bizonyos társasági eseményeken sokszor kötelező is. Ha kedvencünkre jellemző, hogy ismeretlen kutyákkal konfliktusba keveredik, akkor mikor új kutyafuttatóba megyünk vele, az elején ajánlott a szájkosár használata. A kutyakozmetikusnál tett látogatáskor szintén nagy szükség lehet rá, ha négylábunk hajlamos odakapni, ha kellemetlenség éri.

Ha kutyánk szorongó típus, fél az idegen állatoktól és ettől agresszióra hajlamos, érdemes átgondolnunk egy szájkosár beszerzését, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egy ilyen eszköz nem helyettesít egy viselkedésterápiát, hanem csak átmeneti segítség a feszültséget jelentő helyzetekben. Ha ilyen problémákkal küzdünk, akkor érdemes felkeresni egy olyan kutyaiskolát, ahol foglalkoznak viselkedésterápiával.

Félelmekkel küzdő, de nem agresszív kutyánkra ne erőltessük rá a szájkosarat, mert csak még jobban megrémül. Oldjuk a szájkosárral kapcsolatos félelmeit először olyan módon, hogy hagyjuk, hogy alaposan megvizsgálja az eszközt, eközben adjunk neki finomságokat. Ha már nyugodtan szaglássza, akkor megpróbálhatjuk óvatosan ráhúzni, de még ne csatoljuk be. Ha sikerült, akkor gyorsan vegyük le és dicsérjünk, jutalmazzunk. Szépen fokozatosan, növeljük a szájkosárban töltött időt és csak akkor induljunk útnak, ha már nem okoz problémát a viselése. Legyünk nagyon türelmesek és következetesek. Ha figyelmes odaadással és bizalommal vagyunk kutyánkhoz, az idővel biztosan megtérül.

Milyen fajta szájkosarat válasszunk kutyusunknak?

Fontos észben tartani, hogy minden kutyának más igénye van. A kedvencünk habitusa, aktivitási szintje, valamint, hogy milyen helyzetben van szükségünk az eszközre, mind-mind meghatározó szempont. A kiválasztásnál fontos a jó méret, illetve hogy kutyánk szabadon tudjon lélegezni és inni mindenféle nehézség nélkül.

Ha az állatorvoshoz megyünk kedvencünkkel, vagy a villamosra pattanunk fel vele pár megállóra, elegendő a póráz stílusú vagy textil szájkosár. Amennyiben kutyusunkkal mozogni megyünk, és melegebb az idő, egy nagyobb, kosárszerű eszközt javaslunk: ebben négylábú barátunk szabadon tud lihegni, és mozogni. Minden anyagnak és formának megvannak az előnyei és a hátrányai, azonban mi a természetes anyagokat javasoljuk. Az évszakok és helyzetek különböző kiegészítőt igényelnek.

Hideg időben nem szabad fémből készült szájkosarat használnunk, mivel a kutya orra könnyen hozzáfagyhat, ha hozzáér. Ilyenkor egy könnyű tépőzáras textilből készült szájkosár a legjobb. Nyáron viszont minél szélesebb és könnyebb kosár formát válasszunk, ha lehet bőrből vagy műanyagból.