Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Minden, amit a törpenyuszikról tudni kell!

2018. március 08.

Minden, amit a törpenyuszikról tudni kell!

A kutyák és a macskák után az egyik legkedveltebb háziállatok a törpenyulak. A tartásuk nem túl bonyolult, de mindenképp ismerjük meg a nyuszik szükségleteit, mielőtt befogadnánk egyet az otthonunkba. Egyrészt érdemes hiteles weblapokat böngésznünk az interneten, másrészt pedig ajánlott felvenni, majd pedig tartani is a kapcsolatot egy lelkiismeretes tenyésztővel.

Függetlenül attól, hogy pontosan milyen fajtájú törpenyuszit szeretnénk (kosorrú, oroszlánfejű, holland, joy, stb.), fontos, hogy ne szaporítótól, hanem tenyésztőtől válasszunk kedvencet. Így jóval kisebb lesz az esélye annak, hogy beteg nyuszi kerül hozzánk, és a méretet tekintve sem érnek majd minket meglepetések.

Ha törpenyuszi vásárlásban gondolkodunk, érdemes fontolóra vennünk a legfontosabb előnyeit és hátrányait is a nyúltartásnak, hogy eldönthessük, hogy egy nyuszi illik-e leginkább a mi családunkhoz.

A törpenyulak általában csendesek és nyugodtak, igazán szeretni való háziállatok, még a nagyobb gyerekekkel is jól kijönnek. Kicsi gyerekek könnyen megijeszthetik a nyuszit kiszámíthatatlan mozgásukkal, hirtelenségükkel és hangosságukkal. A nyuszik viselkedése sokszor kifejezetten szórakoztató, de tudnunk kell azt is, hogy bizony köztük is vannak harapós és a simogatást nem igazán kedvelő példányok, amelyek leginkább azt szeretik, ha békén hagyják őket. Kis termetüknek köszönhetően lakásban is tarthatók, szállítóboxban könnyedén hordozhatók.

Muszáj említést tennünk arról, hogy a törpenyusziknál is vannak olyan egészségügyi problémák, amelyekre hajlamosak, amelyekre különösen oda kell figyelnünk. Mivel a nyuszik nem tudnak hányni, ezért komoly bélproblémákat, akár elzáródást is okozhat, ha a nagyobb mennyiségű lenyelt szőr összeáll a gyomorban. Nagyon fontos ezért a bunda megfelelő ápolása, fésülése, különösen hosszúszőrű állatok esetében. Szerencsére nyuszik számára is léteznek szőrgombóc oldó paszták. A nyuszik hajlamosak a fogászati problémákra is, amelyek döntő többségéért a helytelen táplálás tehető felelőssé, hiszen az állandóan növekvő fogak csak akkor kopnak megfelelően, ha a nyuszi magas rosttartalmú növényi eleséget (széna) fogyaszt. Ha a nyuszi étvágytalan, nyálzik, akkor azonnal gondoljunk a fogproblémákra és sürgősen vigyük őt orvoshoz. Ezen kívül a nyusziknál is vannak olyan fertőző betegségek, amelyek az állat halálát okozhatják. Szerencsére a Myxomatosis vírusa és a vérzéses betegség (kétféle változat: RHD- 1 és RHD -2) is léteznek ma már oltóanyagok, így ezek a betegségek megelőzhetők. A kinti nyuszik még nagyobb kockázatnak vannak kitéve e betegségek szempontjából, de a benti tapsifüleseket is mindenképpen be kell oltatni ellenük, hiszen a betegségek terjesztésében szerepet játszó vérszívó rovarok (pl.: szúnyogok, legyek) a lakásba is berepülnek. A vírusokat be lehet vinni a lakásba cipőtalpon, alomanyaggal, ruhával is.

Felügyelet nélkül nem javasolt a ketrecen kívül hagyni nyuszinkat, ugyanis nagyon szeretnek rágcsálni, így a tapéta, a szegélyek, a bútorok és az elektromos kábelek is csábítóak lehetnek számára. Utóbbiakkal különösen vigyázzunk, hiszen áramütés következtében el is pusztulhat az állat.

A törpenyuszik 10-12 évig élhetnek. Ez előny és hátrány is lehet, attól függően, hogy mennyire vagyunk képesek hosszú távon elköteleződni egy kisállat iránt. A nyuszik társas lények, ezért legjobb, ha egy alomból két nyuszit viszünk haza, így nem lesz gond az összeszoktatással. A nőstény nyulakat már fiatal korban érdemes ivartalanítani, mert ezzel megelőzhető a náluk gyakran előforduló méhgyulladás, méhvérzés és a daganatos betegségek, amelyekre az állandó ivarzás miatt különösen hajlamosak. Az ivartalanítás a bak nyulak esetében akkor jön szóba általában, ha jelölgetnek és agresszívan viselkednek. Fontos tudni, hogy az ivartalanítás az esetek egy részében megoldja a viselkedési problémákat, máskor viszont sajnos nem.

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk befogadni egy kis szőrgombócot, akkor szerezzük be hozzá a legfontosabb felszereléseket és kiegészítőket.

Akár egy kinti helyiségben, akár a lakásban tervezzük tartani a nyuszit, szükség lesz egy tágas ketrecre. A ketrec egy nyuszi számára legalább 100x50x50 cm legyen, de minél nagyobb, annál jobb.

AniOne ketrec szürke Olympos 140x69x49cm

Az ennél kisebb ketrecek csak tengerimalacoknak megfelelőek, de kifejlett törpenyusziknak nem! Olyan helyen legyen a nyúlketrec, ahol biztosan nem éri háziállatunkat közvetlen napfény és huzat.

A nyuszilakban legyen egy sarok wc, amibe szórjunk jó minőségű pelletet.

AniOne kisemlős wc sarok színes L

MultiFit kisemlős alom fa pellet 20l / 12kg

A nyuszi wc-t naponta, a teljes ketrecet hetente javasolt kitakarítani. Fontos, hogy a tisztításhoz ne használjunk vegyszereket! A ketrec alján ne legyen pelletréteg, mert az csak nyomja a nyuszi tappancsait, és akár talpfekélyek is kialakulhatnak általa. Szükség lesz még műanyag vagy fából készült házikóra is, ahova bármikor bebújhat kedvencünk.

A törpenyuszik fő tápláléka a friss, pormentes széna, amelyet szénatartóba rakva ajánlott adagolni, emellett vásároljunk jó minőségű pelletált tápot. Fontos, hogy a gazdaságokban tartott nyulaknak szánt tápok nem megfelelő összetételűek kedvenceink számára.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-zold-1kg-reti-szena/

Real Nature törpenyúl eleség 1,5kg

Real Nature junior törpenyúl eleség 500g

A kiegészítésként, inkább desszertként kínált alacsony cukortartalmú zöldségek, és a gyümölcsök számára (sárgarépa, alma) pedig egy-két kerámia tálat ajánlott beszereznünk. A nyusziknak adhatunk még a szabadban szedhető növények közül is néhányat (pl.: tyúkhúr, gyermekláncfű, lándzsás utifű, herefélék). Kínálhatjuk őket nem mérgező fák ágaival, hajtásaival is. Fontos, hogy ne adjunk rögtön frissen szedett fűféléket, hanem először fonnyasszuk meg őket egy kicsit, majd ha a nyuszi emésztőrendszere már hozzászokott, akkor erre nem lesz szükség. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mindig legyen a golyós itatóban tiszta, hideg ivóvíz.

AniOne kisemlős itató 500ml

Szükségünk lesz nyuszikefére is. Hogy milyen gyakran kell megfésülnünk törpenyuszinkat, az attól is függ, hogy milyen hosszú a szőre. Az oroszlánfejűeknél például a napi szintű szőrápolás javasolt. Időnként le kell vágnunk tapsifüles barátunk karmait is, amit egy speciális karomvágó ollóval tehetünk meg. Nagyon figyelnünk kell arra, nehogy belevágjunk a karomban található érbe, ezért az első alkalomkor érdemes állatorvos vagy kisállatkozmetikus segítségét kérnünk, hogy biztosan elsajátítsuk a technikát.

Ha az alapvető szükségletekre és igényekre kellően odafigyelünk, akkor nyuszinknak biztosan hosszú és boldog élete lesz mellettünk.