Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Minden madár társat választ – tollas barátaink párban szeretnek élni!

2017. augusztus 16.

Minden madár társat választ – tollas barátaink párban szeretnek élni!

Amikor papagájvásárlásban gondolkodunk, akkor az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy egy vagy több madarat fogadjunk-e otthonunkba. A párválasztást érdemes fontolóra venni akkor is, ha már van egy tollas kedvencünk, de jelenleg még egyedül uralja a kalitkát.

A vadon élő papagájok csapatokban élnek, melyek tagjai között erős kötelék alakul ki. Ahhoz, hogy házikedvencünk jól érezze magát, nem kell megvásárolnunk több tucat madarat, egyetlen társ is elegendő lehet számára. Ha megfigyeljük őket, láthatjuk, hogy fontos számukra a napi interakció, a kommunikáció, kölcsönösen foglalkoznak egymással, időnként együtt esznek, játszanak, ápolják egymás tollát.

Akár két papagájt szeretnénk vásárolni egyszerre, akár egy társat keresünk már meglévő szárnyasunk mellé, lényeges szempont, hogy megbízható helyről válasszunk. Győződjünk meg arról, hogy a madarak egészségesek, megfelelően táplálkoznak, tollazatuk hibátlan, rendezett, nem gubbasztanak.

Ha a későbbiekben kismadarakat szeretnénk, akkor ügyeljünk arra, hogy ellenkező nemű madarakat vigyünk haza. A legszorosabb kötelék akkor alakul ki, ha a szárnyasok önként választják egymást társul. Egyes fajokra jellemző, hogy a madarak olyannyira kötődnek egymáshoz, hogy, ha tehetnék, teljesen kizárnák életükből tulajdonosaikat. Ezért, ha jó kapcsolatot szeretnénk kialakítani tollas barátainkkal, akkor fontos, hogy napi szinten foglalkozzunk velük.

Abban az esetben, ha már meglévő madarunk mellé szeretnénk partnert, igyekezzünk korban hozzá illőt választani, mert akár agresszíven is reagálhatnak egymás közeledésére. Kezdetben külön-külön kalitkában tartsuk őket, és csak azon keresztül hagyjuk, hogy ismerkedjenek. Ha úgy látjuk, hogy érdeklődnek egymás iránt és közeledésük barátságos, csak akkor engedjük őket össze. Fontos, hogy a közös kalitka elég nagy legyen két madár számára.

MORE FOR BIRDS Voliere Australia madárkalitka 150x60x100cm

Amennyiben a szárnyasok harcolni kezdenek egymással, azonnal válasszuk szét őket, mert komoly sérüléseket szerezhetnek.

A papagájok párban való tartása nem csak a szárnyasok számára előnyös, hanem a gazdinak is. Amikor épp nincs időnk foglalkozni madarainkkal, akkor sokat segít az, ha elszórakoztatják egymást, és nem unatkoznak. A magányos papagájok, különösen a nagyobb madarak gyakran viselkedési rendellenességeket produkálnak. Például a tollak tépkedése és az öncsonkítás egy új szárnyas érkezésekor megszűnhet, még akkor is, ha külön kalitkákban élnek a madarak.

Két kedvenccel játszani sokkal szórakoztatóbb, mint eggyel, de figyeljünk arra, hogy egyformán foglalkozzunk mindkettőjükkel, nehogy féltékenyek legyenek egymásra.

A párban tartott madarak, gyakran összedolgoznak, ezért fokozottan érdemes ügyelni a szökési kísérleteikre. Megfigyelhető az is, ahogy tanulnak egymástól és utánozzák egymás hangját, ismételgetik egymás szavait.

Tudnunk kell viszont, hogy a párban tartásnak van egy komoly hátránya is, mégpedig a fertőző betegségek terjedése. Ha egyik madarunk megbetegszik, akkor az nagyon gyorsan átterjedhet a társára is, így már rögtön két papagáj szorul majd kezelésre. Amint észrevesszük, hogy valamelyik szárnyas barátunk rosszul érzi magát, válasszuk szét őket, és azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Bár a dupla adag élelem ára mellett időnként egyéb költségek is duplázódhatnak, két papagáj együtt tartása esetén kétszeres lesz az öröm és a szórakozás is. A boldog madaras élmények pedig megfizethetetlenek.

Forrás: birdsnways.com