Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mindenszentek és halloween: készítsük fel kedvencünket!

2017. október 19.

Mindenszentek és halloween: készítsük fel kedvencünket!

Mindenszentek, majd pedig halloween napján előfordulhat, hogy megnövekszik a forgalom és ezzel együtt a zajszint az utcán, valamint vendégeink is érkezhetnek. Ezeket a váratlan eseményeket a háziállatok nem mindig viselik jól, ezért érdemes felkészülnünk arra, hogy ilyenkor is biztonságban legyenek.

Már az elején fontos megjegyeznünk, hogy a cukorkák és a csokoládé – különösen a tortabevonó és az étcsoki – mérgezően hathat a cicák és a kutyák szervezetére is. Esetenként akár halált is okozhatnak. A csokoládémérgezés tünetei például a hányás, a hasmenés, a gyors légzés, szapora szívverés, izomremegés és görcsök.

Az édességek amelyek xylitolt (nyírfacukrot) tartalmaznak, szintén veszélyesek lehetnek. Még egy kis mennyiségű xylitol is okozhat hirtelen vércukorszint csökkenést, amelynek következtében bágyadtság, gyengeség, koordinációs zavarok, hányás, remegés és görcsrohamok is kialakulhatnak. A mérgezésnek hosszútávú hatása is lehet, az állat mája károsodhat.

Ügyeljünk tehát arra, hogy kedvenceink véletlenül se juthassanak hozzá az édességekhez, és erre figyelmeztessük a vendégségbe érkező gyerekeket és szüleiket is. Ha mégis megtörténik a baj, és azt látjuk, hogy háziállatunk cukrot vagy csokoládét eszik, esetleg fennáll a gyanú, hogy fogyasztott belőle, akkor keressük fel az állatorvost.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a sütőtök szintén rosszullétet okozhat, ha túl sokat eszik belőle kedvencünk, ezért a töklámpást ne állataink társaságában faragjuk, és miután elkészült, olyan helyre tegyük, ahol nem fér hozzá a négylábú.

Ha kinti kedvencünk van, halloween idejére érdemes bevinni magunkhoz, vagy a garázsban, esetleg az ablakkal rendelkező pincében helyet biztosítani számára. Magyarországon is egyre több helyen találkozhatunk jelmezes fiatalokkal, akik megzavarhatják állataink nyugalmát, vagy nem megfelelő élelemmel kínálhatják őket a kerítésen keresztül.

Amennyiben bent van velünk kutyusunk, igyekezzünk távol tartani őt a bejárati ajtótól, mert a hangoskodó, kosztümös vendégek érkezése, valamint a területére való belépés felbosszanthatja őt, és agressziót válthat ki belőle. Érdemes ilyenkor kutyánk és cicánk számára is egy csendes, nyugodt szobát biztosítani, ahol senki sem zavarhatja meg. A kiválasztott helyiségbe vigyünk szobatigrisnek vagy az ebnek ételt és innivalót, fekhelyet és játékot, így valószínűleg nem lesz semmi probléma az éjszaka folyamán. Időnként persze nézzünk rá, hogy valóban minden rendben van-e.

Házikedvencünket ne öltöztessük jelmezbe, hacsak nincs egyébként is hozzászokva a ruhadarabokhoz és a kiegészítőkhöz. Talán nem is gondolnánk, de komoly stresszt okozhatunk egy szokatlan ruhával vagy kalappal. Ha mégis amellett döntünk, hogy beöltöztetjük bundás barátunkat, akkor figyeljünk a megfelelő méret kiválasztására, valamint, hogy ne legyen a bőr számára irritáló az anyag, és ne tartozzanak a kosztümhöz olyan darabok, amelyeket az állat lenyelhet, vagy amik sérülést okozhatnak.

Mivel halloween este fokozottan megnövekszik az elszökött háziállatok száma, ezért gondoljuk végig, hogy négylábúnkban lévő chiphez regisztrált adatok jelenleg is aktuálisak-e. A gyorsabb beazonosítás érdekében ajánlott címtartót is elhelyeznünk kutyusunk és minitigrisünk nyakörvén egyaránt, nevünkkel, címünkkel és telefonszámunkkal.

 

Forrás: petmd.com