Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mindent a friss, ropogós szénáról

2016. szeptember 26.

Mindent a friss, ropogós szénáról

A széna a kisállatok alapvető élelmiszere. A jó minőségű széna a rágcsálók egészségéről gondoskodik: segít a fogaik karbantartásában, de emésztésük kiegyensúlyozottságáért is felel. A füvek és a gyógynövények megfelelő keveréke megbízható alapja étkezésüknek.

Megérkezett az aranyos szőrgombóc a lakásba, és gazdiként rögtön gondolkodóba esünk: pontosan hogyan neveljük új kedvenceinket, mit is adjunk enni számukra? Egy tengerimalac, nyuszi, degu vagy csincsilla étrendjének egyaránt központi elemét képezi a széna. Az eledelnek fontos higiéniai szerepe is van: a rágcsálók elsősorban rágással tartják karban fogaikat. Ezen kisállatok fogai ugyanis egész életük során növekednek, a túlnövés pedig komoly egészségügyi veszélyekkel járhat számukra. A túlnőtt fogak felsérthetik szájüregüket, sőt, adott időt követően az állatkák már enni is képtelenek lesznek. Ha sokáig nem figyelünk oda fogaik egészségére, már csak az állatorvos segíthet, ilyenkor mesterségesen le kell csiszolni a túlméretezett fogakat.

A megelőzés mindig a legjobb orvosság: ez pedig a megfelelő táplálék biztosítását jelenti. Kedvenc kisállataink a természetben élve friss és száraz füveket, gyógynövényeket fogyasztanak, fogaikat pedig olykor kérgeken is koptatják. A rostok rendszeres rágása felelős elsősorban azért, hogy a fogak természetesen visszakopjanak. Figyeljünk arra, hogy noha a kisállatok a magvakat is kedvelik, csak módjával adagoljuk ezeket, mivel könnyen emésztési problémákat okozhatunk nekik.

Természetesen a frissen vágott fű tartalmazza a legtöbb rostot és tápanyagot. A szénát viszont kiegészíthetjük néhány gyümölccsel, köztük almával, répával, zellerrel, spenóttal, petrezselyemmel, de akár egy kevés kiwivel és barackkal is. Hozzánk, emberekhez hasonlóan, nekik is szükségük van C-vitaminra, ügyeljünk azonban az arányokra, nehogy hasmenést okozzunk kedvencünknek. A napi ajánlott C-vitamin mennyiség 10-15 milligrammra tehető a szakemberek szerint.

A szárított takarmány szintén magas arányban tartalmaz tápanyagokat, hiszen többféle eljárás is létezik a megfelelő kezelésre. Miről ismerhetjük fel a megfelelő minőségű szénát? Figyeljünk oda az illatra: erős, illatos szag jellemzi, mely telt ízre utal. Színét tekintve a természetes zöld az egészséges széna jele. Amennyiben penészt veszünk észre, akár színben, akár szagban, az eledelt ne adjuk oda kedvencünknek. A jó széna nem kizárólag füvet, hanem gyógynövényeket is tartalmaz, akárcsak egy csokor virágot szedtünk volna éppen az állatkának.

Vannak eledelek, amelyek mérgezőek kis barátaink számára: ilyen a csoki, a hús, a tejtermék, a kukorica, a paradicsomlevél, a krumpli és a bab is. Ezek hasmenést és egyéb panaszokat idézhetnek elő a rágcsálók esetében. Ügyeljünk arra, hogy ezekkel sose kínáljuk az apróságokat!

Forrás: guineapighub.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem