Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Minitigris paradicsom – cicamászó készítése otthon

2018. szeptember 07.

Minitigris paradicsom – cicamászó készítése otthon

Az egyik legjobb módja annak, hogy cicánk otthon érezze magát a lakásunkban, ha cicamászót készítünk neki. Amennyiben ezt nem tesszük meg, – vagy nem vásárolunk neki egyet – akkor ő fog magának mászókát (szobabútort) választani, amivel nem biztos, hogy nekünk is örömet fog okozni. A jó hír, hogy a cicamászó akár dekorációként is funkcionálhat, így senki nem fogja tudni, hogy arról van szó, amíg nem látják, hogy a macska használja azt.

Ha mi magunk szeretnénk elkészíteni a cicamászót, akkor a felszerelést és a méretre vágást segítő szerszámok mellett elsősorban néhány polcra és csúszásmentes anyagra (szőnyegre, szizálra, vagy jógamatracra) lesz szükségünk. Fontos, hogy a bársonytalpú ne csússzon meg a polcon, és ne essen le a magasból.

AniOne szizál kötél 37,5m

A tervezést kezdhetjük azzal, hogy megnézzük, jelenlegi szekrényünk üressé tett polcokkal például megfelel-e a célnak. Lehet, hogy van egy olyan kihasználatlan, régi bútorunk, amelyet hasznosítani tudunk néhány elem átrendezésével. Olyan rendszert próbáljunk meg kialakítani, amelyben a macska folyamatosan tud haladni, és nem kell lemennie a földre vagy túl sokat tétováznia, mielőtt tovább tud lépni.

Ügyeljünk arra, hogy könnyen tudjon navigálni a cica, ne legyenek túl nagy távolságok az egyes polcok között. A 9-12 hüvelyk optimális lehet. Nagyobb hézag esetén veszélyes lehet a mászás, és a minitigrisnek pontosabban meg kell terveznie a lépéseit, ami hosszú távon kellemetlen lehet a számára.

Nem biztos, hogy kedvencünk azonnal tudni fogja, mit kell tennie új kreálmányunkkal. Okot is kell adnunk a háziállatnak, hogy elkezdje használni az eddig még sosem látott cicamászót, tehát úticélt is kell terveznünk. A végállomás lehet a napfényes ablak mellett, ahonnan remekül meg lehet figyelni a madarakat, vagy akár egy pihe-puha, kényelmes fekhely is a szekrény tetején. Győződjünk meg arról, hogy a mászópolcok a cica számára értékes helyre vezetnének. A mászókának nem feltétlen kell túl magasra vinnie, egyes szobatigrisek szívesebben közlekednek körülbelül asztali magasságban. A mászórendszer mindig alacsonyról induljon, és fokozatosan haladjunk vele felfelé, ameddig jónak látjuk, szem előtt tartva cicánk igényeit és biztonságát. Előfordulhat, hogy idősödő bársonytalpú barátunk már nem ugrik olyan rugalmasan, mint fiatal korában, ez esetben rámpákkal és oldalsó sínekkel is ki kell egészítenünk a polcokat.

Mivel a cicák szeretnek a közelünkben lenni, ezért érdemes olyan helyen pihenőt, esetleg fekhelyet kialakítani, ahonnan könnyedén ránk láthat. Ilyen hely lehet például a kanapénk, a kedvenc fotelunk, vagy az íróasztalunk felett. A macskák szeretnek fentről bámészkodni, ahonnan jó a kilátás.

Egy-egy szizállal körbetekert henger remekül használható karomélesítésre. Ilyenek kialakításával igazán multifunkciós lehet a mászórendszer, amit cicánknak tervezünk.

A legfontosabb tehát, hogy mérjük fel kedvencünk igényeit, valamint képességeit, és olyan cicamászót rakjunk össze, amelyet bármikor szívesen és biztonságosan használhat. Ügyeljünk a megfelelő, vegyszer- és festékmentes anyaghasználatra, illetve a stabil rögzítésre is.

 

Forrás: catster.com