Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mire figyeljen kedvence etetésekor?

Mit tudhatunk meg a címkéről?

2015. augusztus 24.

Mire figyeljen kedvence etetésekor?

Aki pontosan szeretné tudni, hogy mit tartalmaz egy állateledel, általában elolvassa a csomagoláson az apró betűs részt. A számok és adatok megértése azonban gyakran nem egyszerű – ezért szeretnénk segíteni a gazdiknak eligazodni a tápanyagok tengerében. Ezen ismeretek birtokában könnyebb kiválasztani a jó minőségű tápokat.

Eledeltípusok és rendeltetésszerű adagolásuk

Ha egy csomagoláson a „teljes értékű“ felirat olvasható, az abban található eledelben minden szükséges tápanyag megtalálható, ami fedezi az állat napi szükségleteit. Amennyiben egy eledel bizonyos állatcsoportok speciális igényeihez lett kifejlesztve – például vemhes nőstényeknek, vagy lakásban tartott macskáknak –, ezt a csomagoláson is fel kell tüntetni. Ezzel szemben a „kiegészítő táp” olyan termék, amelyet szükség esetén kiegészítésképpen lehet a rendes eledel mellé adagolni: ilyenek például a vitamin- és ásványi anyag kiegészítők és a jutalomfalatok is.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-wilderness-glacier-bay-kutyasnack-70g/

Minden benne van, mire a kedvencemnek szüksége van?

Az adatok, amelyeket korábban az „összetevők” felirat alatt olvashattunk, ma már „analitikai összetevőkként” is szerepel a csomagoláson. Egy eledel elemzésénél meghatározzák, hogy milyen arányban tartalmaz fehérjéket, zsírokat, nyersrostot, illetve szervetlen tápanyagokat, például speciális ásványi anyagokat. Számos terméknél a víz- vagy nedvességtartalmat is feltüntetik. A nyersrostok olyan növényi anyagok, melyek csak részben emészthetők, és ballasztanyagként járulnak hozzá az egészséges emésztéshez. A „szervetlen anyagok” – vagy másképpen nyershamu – kifejezés alatt olyan fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket értünk, mint például a vas és a magnézium. Természetesen itt nem a szó szoros értelmében vett hamuról beszélünk, amelyet az eledelhez adnak, hanem a tápnak azon részéről, amely az eledel elégetése során elméletben hamuként maradna hátra. Az analitikai összetevőkből tehát összességében az állapítható meg, hogy mennyire kiegyensúlyozottan vannak jelen az eledelben az egyes tápanyagcsoportok.

Valóban húsban gazdag az eledel?

Az „összetevők” felirat alatt minden olyan alkotóelem szerepel, amelyet az eledel tartalmaz. A legnagyobb arányban jelenlévő alkotóelem szerepel az első helyen, ezt követi a második legnagyobb arányú összetevő és így tovább. Gyakran azonban nem az egyes tápanyagokat, hanem tápanyagcsoportokat tüntetnek fel, mint például hús és állati adalékanyagok. Amennyiben a csomagoláson a hús aránya van feltüntetve, ez alatt nem feltétlenül a színhúst kell érteni. Hústartalomként adhatnak meg például ín- és kötőszövet-tartalmat is. Tehát például a „100% borjú“ nem azt jelenti, hogy az eledel teljes egészében húsból áll. Ez csupán annyit tesz, hogy a tápban található hús kizárólag borjúhús. Amennyiben konkrét adatot adnak meg a teljes hústartalomra vonatkozóan, ez sem teljesen egyértelmű a vevő számára, mivel nincs egységes szabályozás arról, hogy ez a feldolgozatlan hús mennyiségét jelöli (kb. 80% víztartalommal), vagy a már feldolgozott, száraz hústartalmat, azaz azt a húsmennyiséget, amely a tényleges a tápanyag-összetételbe beleszámít. Ezért a hústartalomra vonatkozó adat nem ad információt az értékes fehérjék arányáról és az eledel emészthetőségéről.

Gabonafélék, olajok, tejtermékek

Különböző olajok, zsírok, növényi anyagok (például zöldségek, gabonafélék) vagy tej illetve tejkészítmények is szerepelhetnek a további összetevők között. Táplálkozásfiziológiai érték szempontjából azonban kevésbé a felhasznált összetevők vannak előtérben, sokkal inkább a tényleges összetétel és a fontos tápanyagok (úgymint fehérjék, zsírok és szénhidrátok) mennyisége, illetve az elemzés során megállapított arányuk számít. Annak érdekében, hogy a tápanyagok mérlege és az emészthetőség a legoptimálisabb legyen, állati fehérjeforrásokat, például húst kombinálnak növényi fehérjehordozókkal. Ezek az összetevők nem olcsó töltőanyagok vagy szükségtelen szénhidrátok, hanem sokkal inkább magas tápértékű fehérjeforrások 90% feletti emészthetőséggel. Ezt mindenképp érdemes figyelembe vennünk a címkék olvasgatása és értékelése során.

Néhány szó az adalékanyagokról

Az adalékanyagokat külön feltüntetik a címkén. Tipikus adalékok például a vitaminok, bizonyos ásványi anyagok, a nyomelemek, és a zsírsavak. Ezek mind szükségesek, mivel a nyersanyagok feldolgozása során a fontos vitális anyagok roncsolódnak, illetve a teljes tápanyagszükséglet nem fedezhető kizárólag a nyersanyagokból. A fentieken kívül léteznek még természetes és mesterséges, az illatot vagy az ízt javító adalékanyagok is, mint például a színezékek és az aromák. A tartósítószereket, kötő- és sűrítőanyagokat, illetve egyéb adalékanyagokat, melyek az eledel könnyebb elkészítését és eltarthatóságát szolgálják, technológiai adalékanyagoknak nevezzük. Ezeket többnyire azonban olyan kis mennyiségben tartalmazzák az eledelek, hogy nincsenek hatással a tápanyagtartalomra vagy kedvencünk egészségére.

A következő adatokat kötelező feltüntetni a címkén:

  • Az eledel típusa
  • Állatfaj, illetve egyéb állatkategória
  • Az eledel mennyisége
  • Nedvességtartalom
  • Felhasználhatóság dátuma
  • Összetevők
  • Analitikus összetevők
  • Adalékanyagok

Állati melléktermékek

Állati melléktermékek alatt olyan egészséges vágóállatokból származó hozzávalókat értünk, amelyek élelmiszer minőségűek. Ide tartozik többek között a tüdő, a vese, a lép, a tőgy vagy a bendő, melyek nagyon fontosak az állatok természetes tápanyagellátásnak szempontjából. Ezek, illetve az ehhez hasonló „állati melléktermékeket“ ráadásul a kutyák és a macskák szívesen fogyasztják, ezen felül kitűnően alkalmasak a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítására.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem