Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mire figyeljünk hüllővásárlás előtt?

2018. május 03.

Mire figyeljünk hüllővásárlás előtt?

Mielőtt kígyót, gyíkot vagy teknőst vásárolnánk, alaposan meg kell fontolnunk a döntést, amit számos dolog befolyásolhat. Nagyon fontos, hogy még mielőtt hazavinnénk az állatot, vegyünk figyelembe minden tényezőt, így jelentős stressztől kímélhetjük meg a házikedvencet és családunkat is. Egy hüllő kiválasztása és gondozása általában nem olyan egyszerű, mint amilyennek először tűnhet.

Egyáltalán nem könnyű olyan környezetet és étrendet kialakítani egy egzotikus állat számára, amely a természetes élőhelyén is fellelhető, vagy nagyon hasonló ahhoz. Sok időt és bizony pénzt kell arra fordítanunk, hogy elég meleg vagy hideg legyen a terráriumban, valamint megfelelően nedves vagy száraz legyen a levegő. Ezek olyan tényezők, amelyeket, ha nem tudunk pontosan beállítani, akkor a hidegvérű megbetegedhet, és akár el is pusztulhat. Ráadásul ezekre különösen figyelnünk kell az évszakok váltakozásakor.

Egy felelős gazdi első lépése, hogy beszerez néhány hüllőtartással kapcsolatos könyvet a könyvtárakból vagy a boltokból, illetve felkutat néhány megbízható internetes weblapot, és begyűjt minden fontos információt. Nem szabad elfelejteni, hogy az állat ára csak egy töredéke annak az összegnek, amit a tartására fordítani fogunk. Gondolnunk kell a terráriumra, a berendezésre, a fűtésre, az élelemre, és az állatorvosi ellátásra is.

Amire különösen figyelnünk kell minden faj esetében:

  1. Felnőtt méret

A vásárlás előtt utána kell járnunk, hogy mekkorára nőhet meg a kiszemelt állat és milyen tulajdonságai lehetnek. Egy éppen 50cm hosszú burmai piton például gyönyörű és kedves kis kígyónak tűnhet, de a kifejlett példány akár 6 méter hosszú is lehet. Egy ekkora állatot már nem könnyű kezelni, főleg, ha esetleg agresszívvá válik. Még ha a simogatást nem is igényli egy kígyó, akkor is szükség lesz a terrárium rendszeres takarítására, az etetésre, és akár az állatorvosi kezelés is elengedhetetlenné válhat.

  1. Lakóhely kialakítása

A terrárium nagyságának meghatározásakor is figyelembe kell venni az állat végleges méretét. Elegendő teret kell biztosítanunk benne ahhoz, hogy a már felnőtt hüllő is kényelmesen mozogjon, és szükség lesz például rejtekhelyekre is. Továbbá kalkulálnunk kell a tisztítással, a fertőtlenítéssel, vagyis a rendszeres karbantartással. Sokan már ott hibáznak, hogy túl kicsi terráriumot vásárolnak, ami 1-2 év múlva nagyon kellemetlenné válhat a hidegvérű számára, akár meg is betegedhet. Fontos azonban, hogy egy egészen fiatal kisméretű hüllőt nem szabad rögtön nagy helyre tenni, mert nem biztos, hogy megtalálja a táplálékot. Ilyenkor jó megoldás lehet, ha a nagy terráriumba beteszünk egy kisebb műanyag dobozt, amelynek több helyen kilyukasztjuk a tetejét. A kisebb helyen jobban szemmel tudjuk tartani a fiatal állatot, látjuk, hogy mennyit evett és azt is, hogy minden rendben van vele.

  1. Táplálék

A friss zöldségeket és gyümölcsöket viszonylag könnyen beszerezhetjük az év minden napján, de tudnunk kell, hogy egyes hüllőfajok speciális étrendet igényelnek. Előfordulhat, hogy a kiválasztott házikedvenc fő tápláléka az egér, a garnéla, a tücsök, vagy a lisztkukac. Ezek egyrészt költségesebbek, másrészt nem biztos, hogy minden családtagunk örömét leli a fagyasztóban pihenő csupasz rágcsálókban.

  1. Hőmérséklet, világítás, pára

A hőmérséklet, a világítás és a pára optimális szinten tartása sem kis feladat. Ehhez különböző izzókra és mérőeszközökre lesz szükség. Egy hüllő terráriumában például az egyik oldalon hidegebbnek, a másikon pedig melegebbnek kell lennie. Pontosan tudnunk kell az adott faj igényeit, és rendszeresen ellenőriznünk kell az értékeket.

  1. A vásárlás helye

Nem mindegy, hogy honnan szerezzük be hidegvérű kedvencünket. Egyes fajok például csak hivatalos papír birtokában tarthatók, de az is nagyon fontos, hogy a kiválasztott állat egészséges legyen. A hüllők betegségei első ránézésre nem mindig észrevehetők, ezért nagyon fontos, hogy megbízható, neves tenyésztőktől vásároljunk vagy olyan kereskedésből, ahol igazolni tudják az állat származását.

 

Forrás: tavaresanimalhospital.com