Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mire való a ”klikker” és hogyan kell használni?

2017. augusztus 28.

Mire való a ”klikker” és hogyan kell használni?

Maga az eszköz, egy a tenyérben kényelmesen elférő, éles, kattanó hangot adó gomb. Elengedhetetlen eszköze a ”klikkerképzés”, kiképzési módszernek, mely során a gazdi csak pozitív megerősítés útján és a negatív viselkedés figyelmen kívül hagyásával dolgozik.

Egy rutinos klikkeres kutya számára a klikker hangja egyenlő egy finom falattal vagy játékkal. A gazdi mindig abban a pillanatban nyomja meg a gombot, amikor a kutya teljesítette az éppen elvárt feladatot. Minden gombnyomás után jutalom jár, nincsen kivétel, így a kutyus a tréningek során folyamatosan azon gondolkozik, hogy milyen viselkedéssel tudná rábírni gazdáját, hogy megnyomja a bűvös gombot.

Ahhoz, hogy klikkerképzés útján taníthassuk kedvencünket, előbb kondicionálnunk kell a klikk hangra. Kondicionálás során csak annyi dolgunk, hogy felszerelkezünk egy nagy adag jutalomfalattal, random pillanatokban megnyomjuk a gombot és azonnal adunk egy falatot kutyusunknak. Ezt naponta többször gyakoroljuk 2-3 napig. Akkor kondicionáltuk sikeresen a kutyát, ha a nap során bármilyen pillanatban megnyomjuk a gombot, kedvencünk felkapja a fejét és hozzánk szalad a jutalmáért. Ne felejtsük el, habár kedvencünk boldogan szalad majd hozzánk a klikker hangjára, az eszköz nem behívásra, hanem tanításra való.

A klikkerképzésnek több fajtája van, azonban két leggyakrabban használt formája a megvezetés és a formálás. Sikeres kondicionálás után ezeket érdemes használni az első feladatokhoz. Mindkét tanítási formát előzze meg egy ráhangolási szakasz, mely során elmagyarázzuk kis kedvencünknek, hogy a klikk hang már nem csak a kaját jelenti. Akkor fogjuk megnyomni a gombot, ha teljesít egy feladatot. Erre használjuk a legegyszerűbb feladatot, az ültetést. Ültessük le kedvencünket, amint letette a fenekét a földre, nyomjuk meg a gombot, majd jutalmazzuk meg. Ezt ismételjük meg párszor, akár más ismert feladattal is. Amint azt látjuk, hogy kedvencünk magától ül le, hogy további jutalmat kapjon, biztosak lehetünk benne, hogy készen áll új trükkök tanulására.

A megvezetés a klikkerképzés egyszerűbb verziója, mely során jutalomfalattal vagy más eszközzel irányítjuk a kutyát, hogy teljesítse a feladatot. Tegyük fel, egy székre szeretnénk felugratni kedvencünket, akkor olyan magasra vezetjük az orra előtt a falatot a szék fölé, hogy már csak a székről érje el, így felugrik, abban a pillanatban megnyomjuk a gombot és kapja is a jutalmát.

Formálás során nehezebb dolgunk van. Ebben az esetben a kutya teljesen magától produkálja az elvárt viselkedést, segítség nélkül. Maradjunk a székes feladatnál. Tegyük ki a széket a szoba közepére. Ne várjuk el azonnal a végleges feladat teljesítését. Először csak tudatosítsuk kutyusunkban, hogy a székkel lesz feladata. Eleinte már arra is nyomhatjuk a gombot, ha ránéz a székre. Erre egy idő után majd odamegy a székhez és elkezd próbálkozni. Majd kaparja, ugatja, körözik körülötte, ráteszi a mancsait. Minden olyan tevékenységre jutalmazzuk, ami egy picit is közelebb viszi az elvárt feladathoz és egy idő után ezzel fogjuk rávezetni, hogy a székre ugrás a cél.

Egészen bonyolult trükköket lehet megtanítani kedvencünknek klikker segítségével. Szerencsére egyre több kutyaiskola indít klikkeres csoportokat, ahol különböző trükköket tanulhatunk kutyusaikkal, érdemes csatlakozni és kipróbálni, főképp, ha most kezdenénk a klikkerezést. Rendkívül jó kapcsolat építő feladat és nagyon jól fárasztja mentálisan négylábú barátainkat.