Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mit érez napokig egyedül maradó cicánk?

2015. június 10.

Mit érez napokig egyedül maradó cicánk?

A legtöbben a nyári időszakban vesznek ki hosszabb szabadságot, ez az utazások időszaka. Az állattartóknak okozhat némi fejtörést kedvencük ideiglenes elhelyezése, de előrelátással és egy kevés szervezőkészséggel ez a probléma gond nélkül áthidalható. Ugyanakkor kiben ne merülne fel, hogy vajon cicája hogy viseli majd a magányt és a gazdi hiányát?

A kutyákkal szemben a macskák általában minden gond nélkül magukra hagyhatóak, ha csak 1-2 napra utazunk el. Gondoskodjunk megfelelő mennyiségű vízről – a legjobb, ha több különböző helyen is elhelyezünk itatótálakat, így nem áll fenn a veszélye, hogy kedvencünk egy véletlen mozdulattal kiborítsa a több napra szánt vízadagot. Az ételről se feledkezzünk meg: készítsünk ki számára több adagot a megszokott eledeléből, de ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön könnyen romló étel a tálkájába. Hasznos, ha kiteszünk önetetőt és önitatót is.

http://www.fressnapf.hu/anione-kavics-alaku-onetetoonitato-cicaknak/

Kívülállóként sokan úgy gondolják, hogy a cicákat egyáltalán nem érdekli, hogy gazdájuk otthon van-e vagy sem, amíg van ételük és a megszokott helyükön lehetnek. Ez az elképzelés nem teljesen helytálló, bár tény, hogy jobban viselik a magányt, mint például a kutyák. Ugyanakkor macskánknak is szüksége van emberi kapcsolatokra és ingerekre, nem beszélve a simogatásról és egyéb kényeztetésekről. Megfigyelték, hogy sok gyakran magára hagyott házimacska az ingerszegény környezettől és a magánytól viselkedészavarossá vált. Ráadásul – bár tény, hogy időérzékelésük egészen más, mint az embereké – a cicáknak is megvan a maguk napi rutinja, amelybe gazdájuk jelenléte és az együtt töltött idő is beletartozik. Állatkánk megszokja azt a rendszert, amelyben gondozójával él, alkalmazkodik hozzá, és mint minden változást, az ebben beállóakat is nehezen viseli. Könnyen étvágytalanná, kedvetlenné válhat, ami bizony nagyon veszélyes lehet, ha csak 3-4 nappal később veszi ezt észre ideiglenes gondozójuk. Érdemes megkérni azt az embert, aki vigyáz kedvencünkre, hogy napi egy étkezésnél mindenképpen legyen jelen és figyelje, hogy a cica jóízűen eszik-e.

Az, hogy kedvencünk hogy viseli a külön töltött időt, sok mindentől függ. Kölyköket csak akkor hagyjunk több napra magukra, ha van valaki, aki naponta több alkalommal is megnézi, hogy minden rendben van-e és a szükséges mennyiségű étkezést tudja biztosítani számára. Idős állatoknál is hasonló a helyzet, mint kölyköknél, ők is több figyelmet igényelnek, különösen akkor, ha rendszeres gyógykezelésre szorulnak.  Ha lehet, öregedő barátunkat már ne tegyük ki ilyen jellegű stressznek, ha előtte nem volt része hasonló szituációban, vagy csakis olyan emberre bízzuk, akit az állat jól ismer és hajlandó a távollétünkben a cicához költözni. Azon gazdik dolga a legkönnyebb, akiknek két vagy több minitigrisük van, mivel az így tartott állatok nem unatkoznak, és nem válnak kedélybeteggé akkor sem, ha néhány napig nem látják gondozójukat.

Végül egy általános jó tanács: ha lehetséges, már a születésétől igyekezzünk hozzászoktatni kedvencünket az időnkénti környezetváltozáshoz. Ha pedig sikerül megoldanunk, hogy ilyen alkalmakkor ugyanaz az ideiglenes gazdi vigyázzon cicánkra, szinte stresszmentessé tehető a külön töltött időszak, és mi is nyugodtabban pihenünk annak tudatában, hogy négylábú barátunk biztonságban, számára ismerős környezetben van.

Forrás: catchanel.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem