Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mit kell tudnunk a vitorláshalakról?

2017. június 06.

Mit kell tudnunk a vitorláshalakról?

A vitorláshalak az egyik legnépszerűbb édesvízi akváriumban tartható halak. Szemet gyönyörködtető megjelenésük miatt sokak kedvencévé váltak az évek során. Nem tartoznak a legnehezebben tartható fajok közé, de nem is igénytelenek, nagyon fontos, hogy ismerjük szükségleteiket, mielőtt beköltöznének hozzánk.

Ha kisállat-kereskedésben járunk és az akvarisztika részlegre tévedünk, akkor biztosan azonnal felismerjük a vitorláshalakat, hiszen egyedülálló módon, gyönyörű, hosszú és hegyes uszonyokkal rendelkeznek. Magyar nevüket is testük és uszonyaik alakja miatt kapták.

Az édesvízi vitorláshalak Dél-Amerikából származnak. Jelenleg három fajuk ismert, amelyeknek igényei kissé eltérőek lehetnek, ezért nagyon fontos tájékozódnunk, mielőtt megvásároljuk az állatokat. Általában Kolumbia, Guyana, Peru és Brazília különböző folyami rendszereiben találhatóak meg, többek között az Amazonasban is. A felnőtt halak testhossza általában 12-15 cm. Viszonylag nagy méreteik ellenére testük kifejezetten vékony. A vadon élő halak teste ezüstös színű, fekete csíkokkal. A tenyésztett állatok között többféle színváltozat is előfordul, lehetnek teljesen ezüstszínűek, márványosak, fehérek, tarkák vagy aranyszínűek is. Bár előfordulhatnak eltérések, a vitorláshalak általában nyugodt természetűek, ám a kisebb, gyorsan úszó halakkal nem jönnek ki jól, inkább saját fajtársaikkal együtt szeretnek úszkálni. Legjobb, ha csapatban tartjuk őket. Megfelelő körülmények között akár 10 évnél is tovább élhetnek.

Mivel a vitorláshalak 15 cm nagyságúra is megnőhetnek, így tágas helyet igényelnek legalább 90-100 literes akváriumra lesz szükségünk tartásukhoz. Csapatok tartásához pedig több mint 300 (akár 700-800) literes akváriumot ajánlanak a szakemberek. Minél nagyobb élőhelyet tudunk biztosítani számukra, annál jobb.  A víz hőmérséklete 27-31 °C fok között a legmegfelelőbb, a pH érték 6,5-7,2 között mozogjon, és vásároljunk bőven vízinövényeket is. Kedvelik a nagy és széles levelű növényeket, amelyek között elrejtőzhetnek. Tehetünk az akváriumba faágakat, gyökereket is. Más nagyobb halakkal összeengedhetők (pl.: diszkoszhalak, gyöngygurámik), azonban a gyengébbek és a kishalak könnyen áldozatokká válhatnak. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok pikkelyes az akváriumban, mert akkor agresszívvé válhatnak.

A vitorláshalak természetükből adódóan sok mindent megesznek. A vadon élő halak elsősorban apró rákfélékkel és gerinctelenekkel táplálkoznak. Bátran vásároljunk nekik granulált vagy lemezes tápokat, és egészítsük ki fagyasztott finomságokkal.

 

MultiFit haleledel komplex 250ml

Legjobban általában az élő eleséget kedvelik, úgy, mint a kisebb rákféléket, valamint a szúnyoglárvákat. Ezek mellett viszont kínálhatjuk őket algával és zöldségekkel is.

A megfelelő étrend kialakítása mellett gondoskodnunk kell az akvárium megfelelő állapotának fenntartásáról. Rendszeresen ellenőriznünk kell a víz minőségét és megfelelő időnként az akvárium vizét ki is kell cserélnünk. Bár a termék, amivel ellenőrizni tudjuk a vizet, nem drága, de ha viszünk egy kis vízmintát a díszállat-kereskedésbe, akkor valószínűleg díjmentesen megnézik nekünk. A kapott értékeket jegyezzünk fel, érdemes róla naplót vezetni, amelyből később könnyedén megállapítható, hogy mikortól kezdett el változás bekövetkezni.

Nem könnyű tenyészteni a vitorláshalakat, nemük ránézésre sokszor nem állapítható meg, csak már az ívási időszakban. A hímek olyankor általában agresszívabbak.  A magas víz- és táplálékminőség hozzájárulhat a tenyésztés sikerességéhez. Miután a nőstény hal leteszi az ikráit, a hím követni fogja, és egyesével termékenyíti meg azokat. Ezután érdemes a felnőtt kopoltyúsokat eltávolítani az akváriumból, mert megehetik az ikrákat.

Ha elegendő időt és figyelmet szánunk a vitorláshalakra, akkor hosszú éveken keresztül nagyon szép díszei lesznek otthonunknak vagy irodánknak.

Forrás: ratemyfishtank.com