Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mit kíván az aranyhal? A kerti tó téliesítése

2017. október 16.

Mit kíván az aranyhal? A kerti tó téliesítése

Az évszakok váltakozásakor kerti tavunk gondozása valamennyivel több időt igényel a megszokottnál. Ősszel bizony neki kell állnunk a téliesítésnek. A megfelelő eszközök beszerzésével és a helyes technikák elsajátításával a váltás egyszerű és zökkenőmentes lesz.

Először is jegyezzük meg, hogy a levegő lehűlésével a víz hőmérséklete is csökken, ezzel együtt pedig halaink igényei is megváltoznak.

Amíg 10 °C körüli a víz hőmérséklete – tehát mindenképp álljon a rendelkezésünkre egy mérőeszköz – naponta négyszer etessük meg kopoltyús barátainkat, de csak annyi élelmet szórjunk a vízbe, amennyit két perc alatt elfogyasztanak. Fontos, hogy magas minőségű haleledelek közül válogassunk, melyek valódi tápanyagtartalommal rendelkeznek, hiszen a pikkelyeseknek szüksége lesz tartalékokra a tél átvészeléséhez. A színezékeket és más mesterséges adalékanyagokat tartalmazó termékeket ilyenkor még inkább érdemes a polcon hagyni. Mindig olvassuk el a csomagoláson feltüntetett összetevőket. Vegyük figyelembe, hogy 7 °C alatti hőmérséklet esetén nem kell tovább etetnünk a halakat.

MultiFit haleledel Koiknak 1L

Mielőtt a víz 10 °C alá hűlne, ajánlott teljesen kitakarítanunk a kerti tavat. Ez időre szükség esetén egy halóval gyűjtsük ki halainkat, és helyezzük egy kisebb, vízzel teli tartályba, ahol biztonságosan tartózkodhatnak a tisztítás ideje alatt. Vigyázzunk, hogy más háziállataink vagy gyerekek ne férhessenek hozzájuk. Ha ezzel megvagyunk, távolítsuk el a tóba került szennyeződéseket, törmelékeket, faleveleket, valamint az elpusztult növényeket. Cseréljük a vizet, de előtte alaposan tisztítsuk meg a köveket, a szűrőket és a szivattyúkat is.

Miután végeztünk a tó rendbetételével, érdemes egy könnyű hálót feszítenünk a tó fölé, hogy ne hulljon bele több falevél és faág az őszi napokon. A háló rögzítése legyen stabil és biztonságos. Amennyiben pikkelyes barátaink mellett békák is élnek a tóban, hagyjunk egy kis helyet nekik, hogy bármikor ki-be tudjanak közlekedni.

Egyes növényeket – például a vízi-jácintokat és a trópusi liliomokat – érdemes bent teleltetnünk, ezért ezeket a tó kitakarításakor óvatosan távolítsuk el, és helyezzük vödrökbe vagy egyéb vizes tartályokba.

Enyhe tél esetén érdemes hagyni, hogy a szűrők és a szivattyúk dolgozzanak, hogy ne fagyjon be a víz, komoly mínuszok esetén viszont le kell őket állítanunk. Az ideiglenesen eltávolított készülékeket tartsuk tisztán, és ellenőrizzük, hogy minden alkatrészük hibátlan állapotú-e. Szükség esetén vásároljunk újat, hogy mire enyhül az idő, már mindent csak vissza kelljen helyezni a tóba.

Ne hagyjuk, hogy kerti tavunk vize teljesen befagyjon. A szerves anyagok lebomlása által a halak számára mérgező anyagok kerülnek a vízbe, ami jeges, zárt felszín esetén hamar végzetes lehet. Ennek megelőzése érdekében szerezzünk be jégmentesítőt. Ezeket az eszközöket arra tervezték, hogy a tó felületének egy részét jégmentesen tartsák, vagyis kialakítanak egy nyílást, ahol a mérgező gázok kijuthatnak a vízből. Kisméretű tavak esetében különösen fontos, hogy idejében beszerezzük és használjuk a jégmentesítőt, hiszen vizük hamarabb befagy, mint a nagyobb kerti tavaké.

 

Forrás: pondtrademag.com, lagunaponds.com