Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Mit pakoljon a cica bőröndjébe?

2014. június 21.

Mit pakoljon a cica bőröndjébe?

Macskával utazni remek kaland lehet az egész család számára. Feltéve, ha minden szükséges dologról időben gondoskodunk, hogy a nyaralás inkább álom, mint rémálom legyen.

Egy cicás utazáshoz sok minden szükséges. A könnyebbség kedvéért összeállítottunk egy listát, ami minden fontos kelléket tartalmaz:

1. Szállítóbox

Ahhoz, hogy cicánkat autóban, vonaton, vagy akár repülőn is biztonságosan magunkkal vihessük, szükséges egy stabil falú, zárható szállítóbox (http://www.fressnapf.hu/termekek/cicaknak/tartas-es-apolas-cicaknak/szallitoboxok/). Ha repülővel utazunk, a boksz kiválasztásánál ügyeljünk, hogy csak olyan méretűt vihetünk fel a gépre, ami befér a kézipoggyász-tárolóba. Ez a méret az egyes légitársaságoknál eltérő lehet, ezért érdemes bevásárlás előtt tájékozódni róla. Fontos, hogy a doboz legalább akkora legyen, amiben az állat kényelmesen fel tud állni és meg is tud fordulni.

2. Útlevél

Ha külföldi úti célt választunk, cicánknak is be kell szereznünk egy útlevelet, függetlenül attól, hogy kölyök vagy felnőtt állatunk van. Ezt az iratot az arra jogosult állatorvos állíthatja ki, és tartalmaznia kell kisállatunk oltásainak és parazitaellenes kezeléseinek listáját, valamint a macska és a tulajdonos adatait. Az útlevél kiállításának feltétele, hogy a cica microchippel legyen jelölve. Az utazáshoz minden esetben szükséges, hogy a cica rendelkezzen érvényes (egy évnél nem régebbi) veszettség elleni védőoltással. Az EU szabályozás szerint az állat életében kapott legelső veszettség elleni védőoltás csak a beadás napjától számított 21. napon válik érvényessé. Egyes országokba való belépésnek egyéb feltételei is lehetnek (pl.: egyéb védőoltások, bizonyos időn belül elvégzett parazitaellenes kezelések, veszettségtiter vizsgálat). Legjobb, ha az út szervezésekor beszélünk állatorvosunkkal, illetve érdeklődünk úticélunk külképviseletein. Találhatunk információkat az utazással kapcsolatban a Magyar Állatorvosi Kamara honlapján (www. maok.hu). Az útlevelet csak egyszer kell kiállítani, utána egy életen át használható, csupán az oltásokat és parazitaellenes kezeléseket kell benne folyamatosan vezetni (ezáltal érvényes). Utazások előtt fel kell keresni állatorvosunkat, hogy a szükséges bejegyzéseket beleírja és lepecsételje. Ha olyan úicélt választunk, ahol korábban nem jártunk, akkor érdemes már jó előre érdeklődni, hogy milyen szükséges és ajánlott kezeléseket kell/érdemes elvégezni. Lehet, hogy egy másik országban vannak olyan betegségek, élősködők, amelyek Nálunk nem fordulnak elő, ezért nem árt az óvatosság és az alapos tájékozódás, hogy amit lehet megelőzzünk.

3. Kullancs és bolha elleni védelem

Bárhová megyünk, sajnos számolnunk kell élősködőkkel is. Bolhák, kullancsok a világ legtöbb táján élnek, ezért ha cicánkkal készülünk vakációzni, jó, ha időben beszerezzük a védelmet biztosító szereket. Ha a macska nem jár-kel szabadon, vehetünk neki élősködők elleni nyakörvet, de ha gyakran mászik fára, kerítésre, biztonságosabb inkább a bőrön át felszívódó cseppeket választani, vagy a nyakörvek közül olyat, amelyik kioldódik amennyiben a cica fennakad.

4. Cicahám, póráz

Utazás során számos izgalmas inger éri kedvencünket. Ezért fontos, hogy minden pillanatban tudjuk, merre jár, nehogy a látnivalók, illatok, emberek és állatok forgatagában elszaladjon. Ha már megérkeztünk a nyaralóhelyre, kivehetjük cicánkat szállítóboxából. A szobában csukott ablakok mellett szabadon is engedhetjük bársonytalpúnkat, a kertben, városban viszont a szállítóboxnál is praktikusabb lehet egy póráz és hám (http://www.fressnapf.hu/termekek/cicaknak/tartas-es-apolas-cicaknak/nyakorvek-hamok-porazok-cica/) felhelyezése. Ennek persze alapfeltétele, hogy a cica már hozzászokott a póráz és a hám viseléséhez és a sétákhoz is. Így a macska szabad mozgásteret kap, ugyanakkor biztosak lehetünk benne, hogy nem kóborol el világot látni.

5. Elsősegélycsomag

Több napos utazásra a cicáknak is fontos, hogy összeállítsunk egy elsősegélycsomagot. Bármi történhet kedvencünkkel a vakáció során, például, megsértheti a mancsát, beleléphet valamibe, ezért vigyünk magunkkal, fertőtlenítőszert, kötszert (steril mullpólyát), egy éles ollót, hogy ha hirtelen le kellene vágni a seb körül a cica szőrét, akkor az se okozzon problémát. Vigyünk magunkkal kullancskiszedő csipeszt, fájdalomcsillapítót, amit kisállatunknak adhatunk szükség esetén, és persze ne feledkezzünk meg a macska olyan gyógyszereiről sem, amiket rendszeresen szednie kell (pl.:szívgyógyszer). Érdemes érdeklődni, hogy hol találunk a környéken állatorvost, ha a nyaralás során szükség lenne rá. Források: maok.hu /vetmedicine.about.com / tappancsvilag.hu  

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem